Kādas ir sekas, dzemdējot smagā reibumā? Ārste komentē šokējošo Lietuvas gadījumu un stāsta, kā ir Latvijā

Lietuvā, Klaipēdas universitātes slimnīcā nesen piedzimušai meitenītei asinīs tika konstatētas četras promiles alkohola. Izrādās, topošo māmiņu-dzērāju netrūkst arī Latvijā.

 

FOTO: Shutterstock.com

Saskaņā ar kaimiņvalsts medijiem, 35 gadus vecajai bērna mātei, kas uz Klaipēdu bez jebkādiem dokumentiem atvesta no Telšiem, pašai noteikta divu promiļu dzēruma pakāpe un dažādas kaites, kas, domājams, saistītas ar ilgstošu alkohola lietošanu.
 

Bērna izdzīvošana esot brīnums
Jaunpiedzimušais bērns, kas svēris vien divarpus kilogramus, ievietots reanimācijā un, pateicoties ārstu pūliņiem, pamazītēm atskurbst. Šī vārda vistiešākajā nozīmē. Notikušais šokējis pat daudz pieredzējušos slimnīcas mediķus. Viņuprāt, tas, ka bērns ir izdzīvojis ir uzskatāms par brīnumu. “Tādai intoksikācijai vajadzīgs ilgs laiks. [...] nav skaidrs, vai māte būtu dzērusi visu grūtniecības laiku, vai ar pārtraukumiem. Ar māti ir grūti kontaktēties,” stāstījis Klaipēdas universitātes slimnīcas galvenais ārsts Vinss Janušonis.

Pēc viņa teiktā, lai bērna organismu attīrītu no alkohola, būs vajadzīgas vairākas nedēļas. Visticamāk, sekas atstās iespaidu uz meitenītes turpmāko attīstību. Kā norādījis ārsts, tā nav pirmā reize, kad mediķiem dzemdībās nācies pieņemt “iereibušu” bērniņu. Klaipēdā tāds gadījums bijis pirms divpadsmit gadiem, tiesa, daudz vieglāks. Par līdzīgu situāciju ziņots arī no Šauļiem, tomēr kopumā šādi incidenti esot ļoti reti.
 

Par mātes izlaidību bērns var maksāt visu dzīvi
Klaipēdas gadījumu komentēja arī Rīgas Dzemdību nama vadītāja Santa Markova. Speciāliste piebilda, ka ir grūti no malas noteikt, cik ilgi konkrētā māte varētu būt lietojusi alkoholu, taču tas, visticamāk, darīts regulāri un tieši grūtniecības periodā. Markova arī atklāja, ka šādos gadījumos alkohola līmenis mātes asinīs netiek noteikts.

 

Reāls esot arī abstinences sindroms – periods, kas var ieilgt līdz pat 16-18 mēnešiem un izpausties kā paģiras, kuras bērns ir spiests izciest mātes neapdomīgās un destruktīvās rīcības dēļ

“Šādos gadījumos komplikācijas var būt ļoti nopietnas. Var rasties augļa alkohola sindroms – tās ir sekas, ko uz bērna organismu atstāj ilglaicīga alkoholiskajos dzērienos atrodamā etanola iedarbība. Jaundzimušā svars var būt 10-15% zem normas, var smagi ciest centrālā nervu sistēma un turpmākā bērna attīstība,” skaidroja Dzemdību nama vadītāja. Tikpat reāls esot arī abstinences sindroms – periods, kas var ieilgt līdz pat 16-18 mēnešiem un izpausties kā paģiras, kuras bērns ir spiests izciest mātes neapdomīgās un destruktīvās rīcības dēļ.

Reklāma
Reklāma

Arī Latvijā iereibušu grūtnieču netrūkst
Dzemdību nama vadītāja piebilst, ka šādi gadījumi diemžēl ik pa laikam tiek konstatēti arī Latvijā – aptuveni viens līdz trīs incidenti gadā. Turklāt pēdējos gados biežāk pat sastopamas topošās māmiņas narkotisko vielu – tostarp arī heroīna – reibumā. Kā skaidroja speciāliste, dzemdību pieņemšanas procedūra šādos gadījumos daudz neatšķiras, taču par situāciju ar māti tiek nekavējoties ziņots bāriņtiesai un sociālajam dienestam.
 

Lietuviete apņēmusies pati audzināt bērnu
Tikmēr sieviete, kura Klaipēdā dzemdēja mazuli alkohola reibumā, bērnu tiesību speciālistiem pavēstījusi, ka mājās vēlas atgriezties kopā ar jaundzimušo meitu. Pagaidām gan abas vēl ir slimnīcā, un mātes un meitas veselības stāvokli rūpīgi uzrauga mediķi, turklāt bērna veselībā jau redzamas augļa alkohola sindroma sekas, vēstī Delfi.lt.

Bērns joprojām atrodas Jaundzimušo reanimācijas un intensīvās terapijas nodaļā, un arī mātes veselības stāvoklis joprojām esot sarežģīts. Tomēr viņa jau sākusi plānot došanos mājup un paziņojusi bērnu tiesību uzraugiem, ka brauks uz Telšiem, kur kopā ar savu dzīvesbiedru īrē istabu.


Meitenei iedots mātes vārds. Par tēvu ziņu nav
Klaipēdas bērnu tiesību nodaļas vadītāja Rasa Bekēžiene portālam "Delfi" apstiprināja, ka otrdien meitene ir piereģistrēta, viņai ir iedots vārds un mātes uzvārds. Par bērna tēvu māte neko neesot teikusi. Bērnu tiesību speciālisti arī novērtējuši riska līmeni, ja bērns augtu ar mammu. Šajā gadījumā konstatēts II riska līmenis, un visa šī informācija tikšot nodota mātes dzīvesvietas Telšu bāriņtiesai.


II riska līmenis jau nozīmē aizdomas, ka bērna drošībai, veselībai un dzīvībai draud briesmas, un šādos gadījumos bērns jau tiekot atņemts vecākiem vai aizbildņiem un notiek vēršanās tiesā, lai atļautu to darīt. Pēc Bekēžienes Lietuvas medijiem teiktā, ir iecerēts vērsties tiesā, taču vienlaikus tikšot arī darīts viss, lai mātei būtu dota iespēja audzināt mazulīti pašai, ja viņas pašreizējā apņemšanās patiešām ir patiesa un no sirds.

 

No portāla Jauns.lv