Lieldienu kuličs. Izmēģini gardo kēksu arī tu!

Kuličš ir raudzētas mīklas kēkss, ko tradicionāli ceļ galdā Lieldienās. Tiesa, recepte nav cēlusies no seno latviešu pūralādēm, tomēr izmēģinājām - ir gards un pelnījis būt arī mūsu svētku galdā.

Lieldienu kuličs. Izmēģini gardo kēksu arī tu!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sastāvdaļas
200 g sviesta
400 g miltu 
200 g cukura
200 g saldā krējuma
6 olu dzeltenumi
28 g rauga
200 g žāvēu augļu, riekstu pēc izvēles (piemēram, lazdu rieksti, cukādes, aprikozes, plūmes, mandeļu skaidiņas utt. Var pievienot arī marmelādi) 

Dekorēšanai
Pūdercukurs. Var gatavot arī cukura glazūru.

Gatavošana:

1) Cukuru sajauc ar raugu, pievieno siltu saldo krējumu - pusi no daudzuma;
2) Saputo olu dzeltenumus, pievieno mīkstu sviestu, sagatavoto ieraugu un miltus. 
3) Mīklu samīca, pārklāj ar tīru dvieli un atstāj siltumā uzrūgt vienu līdz divas stundas. Mīklas masai šajā laikā jādubultojas.
4) Pievieno sasmalcinātus žāvētos augļus un riekstus.
5) Tradicionāli kuliču cep augtā kēksa formā, taču mēs mīklu pildījām mazo kēksu formiņās un cepām 190 grādos aptuveni 20 minūtes. Var cept arī lielajā kēksa formā, attiecīgi cepšanas laiks būs ilgāks. Gatavību var pārbaudīt, iedurot kēksā kociņu - ja mīkla nelīp klāt, kuličs ir gatavs.

 

 

Reklāma
Reklāma

 

Foto: Agnese Gabrāne, Mammamuntetiem.lv

 

Saistītie raksti