Lipīga grīda, suņu izkārnījumi, cigaretes - dzīvoklī Rīgā antisanitāros apstākļos atrod 3 guaša krāsu saēdušos bērnus

11.aprīlī pulksten 13.24 Rīgas pašvaldības policija saņēma informāciju par kādu sievieti alkohola reibumā, kura nespēj parūpēties par savām atvasēm. Apstākļu pārbaudīšanai uz norādīto dzīvokli norīkota tuvākā Rīgas pašvaldības policijas Latgales pārvaldes autopatruļa.

 

Foto: Valsts policija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Valsts policija

Likumsargi notikuma vietā sastapa bērnu vecmammu, kura ar grūtībām pārvietojās pa dzīvokli. Jautājot, kur atrodas bērnu māte, vecmamma apgalvoja, ka meita esot pirms stundas aizgājusi pastaigāties. Savukārt atvases nodotas viņas uzraudzībā. Bērnu mātes tālruņa numuru viņa arī nevarot nosaukt, jo to neatceroties no galvas, bet savu mobilo telefonu, kurā tas bijis pierakstīts, esot pazaudējusi.

 

Pārrunu laikā policisti dzīvoklī sajuta cigarešu dūmu smaku. Gan uz virtuves galda, gan blakus istabā, kurā uzturējās bērni, atradās pelnu trauki. Vaicājot sievietei, vai tiek smēķēts mazbērnu klātbūtnē, viņa atbildēja apstiprinoši. Vecmamma taisnojās, ka nesen viņu piemeklējušas veselības problēmas, tāpēc vairs nevarot iziet ārā uzsmēķēt. Tomēr atteikties no smēķēšanas arī negriboties, tāpēc nolemts smēķēt mazbērnu klātbūtnē.

Turpinot mājokļa apskati, pamanīts, ka grīdas ir netīras un lipīgas. Uz tām mētājās bērnu krāsojamās grāmatas, izlietotas autiņbiksītes, suņa izkārnījumi un barība. Pa istabu skraidīja divi mazi bērni, kuri burtiski no galvas līdz kājām bija nosmērējušies ar tumšu guaša krāsu. Tāpat ar guaša krāsu bija nosmērētas sienas un mēbeles.

Turpat istabā zīdaiņu gultiņā pie atvērta loga gulēja trešais bērns. Tikai pēc policistu aizrādījumiem sieviete logu aiztaisīja, zīdaini apsedza un viņam iedeva pudelīti. Likumsargi ievēroja, ka abi lielie bērni ir ne tikai nosmērējušies ar krāsu, bet arī to ēduši.

Uz notikuma vietu izsaukti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki, kuri nekavējoties uzsāka visu bērnu medicīniskās pārbaudes. To laikā konstatēts, ka zīdainim ir paaugstināta temperatūra un ilgstoši nav mainītas autiņbiksītes. Savukārt, pārbaudot bērnam iedoto pudelīti, radās aizdomas, ka zīdainim iedota sarūgusi pārtika. Mediķi nolēma visus bērnus hospitalizēt.

Reklāma
Reklāma

Ņemot vērā, ka ar bērnu māti nebija iespējams sazināties, kā arī to, ka dzīvoklī konstatēti antisanitāri apstākļi, likumsargi pieņēma lēmumu bērnus šķirt no ģimenes.

Policisti, pavadot bērnus līdz mediķu operatīvajam transportlīdzeklim, sastapa kādu garāmgājēju. Vīrietis pastāstīja, ka ir bērnu mātes draugs. Sarunas laikā vīrietis norādīja uz pavisam citu mātes prombūtnes iemeslu – draudzene esot aizbraukusi pie paziņām lietot alkoholu. Tāpat viņš norādīja, ka sieviete par savām atvasēm nerūpējas un to esot viņai regulāri aizrādījis.

Pievakarē saņemta informācija no slimnīcas, ka bērniem veiktas visas nepieciešamās pārbaudes un viņi varot doties uz krīzes centru.

Visi trīs bērni nogādāti krīzes centrā, savukārt lietas materiāli pārsūtīti Rīgas bāriņtiesai, Rīgas sociālajam dienestam, kā arī RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbiniekiem turpmākam darbam ar ģimeni.