Nabassaite kā mākslas darbs – māmiņu radošās izpausmes tīmeklī raisa diskusijas

Sociālajā vietnē "Reddit" diskusijas izraisījis kāds attēls, kurā redzama ierāmēta, sirds formā izlocīta nabassaite. Īpatnējais mākslas darbs ātri vien sapulcējis dažādu viedokļu paudējus. Kamēr vieni domā, ka nabassaites, placentas vai, piemēram, zobu saglabāšana piemiņai no atvases bērnības ir jauks žests, citi uzsver, ka šāda orgānu un cita bioloģiskā materiāla glabāšana ir dīvaina.

 

Foto no lapas www.birthbecomesher.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no lapas www.birthbecomesher.com

"Mana tante ierāmēja manas māsīcas nabassaiti, izveidojot to sirds formā," ar atklājumu radinieces mājā padalījies kāds "Reddit" lietotājs.

Nabassaite ir orgāns, kas veidojas grūtniecības laikā. Tas savieno augli ar placentu, un caur to mazulis uzņem skābekli un barības vielas, kā arī izvada ogļskābo gāzi un vielmaiņas galaproduktus.

 

Pēc dzemdībām nabassaite parasti tiek likvidēta, savukārt mūsdienās māmiņas arvien biežāk pauž vēlmi to saglabāt. Tāpat popularitāti gūst placentas – orgāna, kas savieno augli ar dzemdes sienu – izdzeršana vai apēšana pēc dzemdībām.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

After being very curious I took the plunge, so excited to feel the benefits..Thanks so much Danielle @placentaplus

 

Māmiņu radošās vēlmes un izpausmes, ko darīt ar šiem grūtniecības laikā svarīgajiem orgāniem, tīmeklī vērojamas dažnedažādas. Plašu popularitāti izpelnījusies arī placentas pārstrādāšana kapsulās.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Placenta Plus are specialist in the process of placenta encapsulation. Many women use placenta encapsulation after the birth of their baby. Lot’s of women report many different benefits. To read our clients feedback and the benefits they found from using placenta encapsulation please visit our website www.placentaplus.co.uk and read their testimonials. #placentaplus #placentacapsules #placentaencapsulation #testimonials #benefits #feedback #birth #newborn #pregnancy

A post shared by Placenta Plus (@placentaplus) on Apr 4, 2019 at 1:09am PDT

 

Zināms, ka daudzas jaunās māmiņas tic, ka placentas apēšana pasargās viņas no pēcdzemdību depresijas, mazinās sāpes, dos papildu enerģijas lādiņu, veicinās piena rašanos, uzlabos ādas elastību, stiprinās pieķeršanos bērnam un palielinās dzelzs līmeni asinīs. Tomēr zinātniski šie pieņēmumi nav apstiprināti.

Vēl kāda māmiņa vārdā Reičela lietotnē "Twitter" padalījusies ar skaistu rotu, kurā iestrādāta jaundzimušā nabassaite un pirmie nogrieztie nadziņi.

 

Reklāma
Reklāma

 

"Es paliku stāvoklī, kad man bija 18 gadi. Es mācījos universitātē un man gāja ļoti smagi. Grūtniecība nebija plānota, tas bija šoks gan man, gan maniem tuvākajiem. Es nevienam, izņemot savu draugu, nestāstīju par to, ka esmu stāvoklī līdz pat devītajam mēnesim," atceras Reičela. "Mans puisēns ir brīnišķīgs un es uzskatu, ka mēs esam īpaši radīti viens otram. Viņš ir dāvana man un šī rota man mūžīgi atgādinās par to, cik ļoti viņš izmainījis manu dzīvi un cilvēkus man apkārt."

Tikmēr daudzi pauduši viedokli, ka, viņuprāt, šādas darbības nav pieņemamas.

"Es atceros, kā reiz tīrīju drēbju skapi un atradu brāļa nabassaiti. Tā bija burtiski sačevelējusies. Tas bija briesmīgi," ar savu negaidīto atradumu dalās kāda vietnes lietotāja.

Tikmēr vēl kāda dalās ar šausminošāku pieredzi: "Mana vecmāte bija saglabājusi sava dēla nabassaiti un nolikusi to bērnistabā, lai tā izžūst (man šķiet, ka parasti to tā nedara). Atnāca viņas suns un to apēda."

 

"Es atceros, kā reiz tīrīju drēbju skapi un atradu brāļa nabassaiti. Tā bija burtiski sačervelējusies. Tas bija briesmīgi," atceras kāda sieviete

Par to, ka viņa trīsgadīgā bērna placenta joprojām stāv saldētavā, diskusijā paguvis pasūdzēties arī kāds tētis.

Vēl kāds atklāj, ka māmiņas placentu mēdz uzglabāt tik ilgi, jo vēlas to vēlāk iestādīt zemē kopā ar kociņu. Tā, piemēram, kāda puiša māte par dēla placentu saldētavā aizmirsusi 13 gadus.

Redzami arī joki par to, ka nabassaiti varētu sākt nēsāt kā kaklarotu, "kā to darītu jebkura normāla persona", savukārt kāds cits atvēl laiku savas mammas uzslavēšanai par to, ka viņa no bērnības saglabājusi vien matu cirtu.

 

No portāla Jauns.lv