Trīs vienkārši principi, kas nepieciešami veselām aknām

Sēdošs darbs, treknas, neveselīgas maltītes, nepietiekamas fiziskās aktivitātes un brīvdienu izklaides ar pārmērīgu alkohola lietošanu – šāds dzīvesveids ne tikai nelabvēlīgi ietekmē mūsu organismu, bet arī rada lielu slodzi aknām, kuras vairs nespēj sekmīgi pildīt savas pamatfunkcijas. 

Ne tikai diētas maiņa var palīdzēt uzlabot aknu veselību, - jāatceras arī par regulārām fiziskajām aktivitātēm.

FOTO: Shutterstock.com

Ne tikai diētas maiņa var palīdzēt uzlabot aknu veselību, - jāatceras arī par regulārām fiziskajām aktivitātēm.

Aknas ir iespaidīga ķermeņa laboratorija - tās veic dažādus būtiskus uzdevumus, sākot no olbaltumvielu, holesterīna un žults ražošanas un beidzot ar vitamīnu, minerālvielu un pat ogļhidrātu uzglabāšanu. Aknas palīdz izvadīt no organisma tādus toksīnus kā alkohols un medikamenti, kā arī dabiskos vielmaiņas blakusproduktus. Sabalansēts uzturs un aktīvs dzīvesveids var palīdzēt saglabāt veselīgu svaru, veicināt gremošanu un samazināt holesterīna līmeni, tādēļ ir svarīgi uzturēt savas aknas labā formā.
 

Trīs būtiskākie faktori, kurus ievērojot ikdienā, iespējams uzlabot gan savu vispārējo, gan arī aknu veselības stāvokli.


Ēd veselīgi un ar mēru
Izmaiņas ēdienkartē, iekļaujot tajā vairāk svaigu, veselīgu produktu, jau ir pirmais solis uz kvalitatīvu un pilnvērtīgu aknu darbību. Ēdienreizēs būtu vēlams izvairīties no kalorijām bagātiem ēdieniem lielās porcijas. Ieteicams ēst mazas porcijas vairākas reizes dienā, nevis vienu milzīgu ēdienreizi pirms došanās pie miera, tādejādi vēl vairāk noslogojot iekšējos orgānus.

 

Pavasarī ieteicams dzert arī bērzu sulas, kuras uzlabo vielmaiņu, normalizē organisma fizioloģiskos procesus, kā arī stiprina imūnās spējas. 

Reklāma
Reklāma


Uzturā nepieciešams samazināt piesātināto tauku (liellopu gaļa, cūkgaļa, treknie piena produkti, sviests), rafinēto ogļhidrātu (baltmaize, baltie rīsi un makaroni), kā arī cukura daudzumu. Labi sabalansētā diētā svarīga loma ir šķiedrvielām, kuras iegūstamas no augļiem un dārzeņiem. Kā izcilus produktus, kuri veicina aknu darbību, var minēt vārītus vai tvaicētus dārzeņus un to zupas, svaigus salātus, ķirbju ēdienus, liesas zivis un liesus piena produktus (biezpiens ne vairāk kā 2%, paniņas, jogurts), kā arī griķu un auzu pārslu biezputras.


Esi aktīvs
Ne tikai diētas maiņa var palīdzēt uzlabot aknu veselību, - jāatceras arī par regulārām fiziskajām aktivitātēm.
Regulāra sportošana ne tikai palīdzēs zaudēt svaru un uzlabos veselību, bet arī samazinās risku saslimt ar aknu steatozi jeb taukaino aknu slimību. Ikdiena nereti ir stresa pilna, tādēļ aktīva laika pavadīšana uzlabos ne tikai fizisko formu, bet arī garastāvokli, mazinās trauksmi un palīdzēs vieglāk noskaņoties naktsmieram. Uzsākot treniņus, svarīgi sākumā veikt vieglas slodzes vingrinājumus un to intensitāti palielināt pakāpeniski. Pretējā gadījumā drīz vien jutīsiet sagurumu, radot vēlmi iesākto ātri vien pamest. Iesakām veltīt vismaz 2,5 h nedēļā, darot kaut ko fiziski aktīvu, kas arī pašam sagādā prieku, - pastaigas raitā solī, skriešana, riteņbraukšana, futbols, joga, dejas vai pat dārza darbi. Atliek tikai izvēlēties!
 

Ierobežo alkohola lietošanu
Nevajadzētu aizmirst, ka aknu veselību ietekmē ne tikai kalorijām bagāta pārtika un mazkustīgs dzīvesveids, bet arī neapdomīga medikamentu un alkohola lietošana. Saviesīgos pasākumos nevajadzētu pārspīlēt ar grādīgo dzērienu lietošanu, savukārt medikamentu lietošanu ieteicams saskaņot ar savu ārstējošo ārstu vai farmaceitu. Profilaktiskos nolūkos ieteicams lietot arī aknu stāvokli uzlabojošus produktus, piemēram, esenciālos fosfolipīdus, kuru sastāvā ir ģenētiski nemodificēti sojas pupiņu fosfolipīdi, kas sekmē aknu darbību un palīdz reģenerēties aknu audiem. 
Plašāka informācija par aknu veselību pieejama tiešsaistē www.veselasaknas.lv vai, konsultējoties ar savu ģimenes ārstu.