Kā nosargāt savu riteni? Policija norāda uz tipiskām kļūdām, nodrošinoties pret velosipēdu zādzībām

Iestājoties velobraukšanai piemērotiem laika apstākļiem un sākoties aktīvai velosezonai, aktivizējas arī velosipēdu zagļi, kuri izmanto iespēju nozagt velosipēdus, kas ir  nepieslēgti vai pieslēgti ar sliktas kvalitātes slēdzenēm. 

Drošības ķēde no zagļiem var arī nepasargāt.

FOTO: Shutterstock.com

Drošības ķēde no zagļiem var arī nepasargāt.

Valsts policija aicina pievērst uzmanību velosipēdu zādzībām un veidiem, kā tās novērst. Analizējot pērnā gada zādzību tendences, redzams, ka par zādzību iemesliem bijuši gan nedrošā vietā novietoti velosipēdi, gan nepieslēgti velosipēdi un pat sliktas kvalitātes slēdzenes.  
 

Velosipēdi tiek zagti no daudzdzīvokļu ēku kāpņutelpām, no daudzdzīvokļu ēku pagalmiem, pie tirdzniecības vietām, no velosipēdu novietnēm pie izglītības iestādēm. Daļā gadījumu velosipēdi zādzības brīdī bija saslēgti ar drošības atslēgu, kas liecina par to zemo efektivitāti. Valsts policijai ir izdevies atgūt ceturto daļu no nozagtajiem velosipēdiem. 
 

Valsts policija aicina velosipēdus novietot tādās vietās, kur ir velonovietne. Ja tomēr, dodoties ar velosipēdu, jūsu galamērķī nav velonovietne, aicinām velosipēdu pieslēgt video novērošanas kameru tuvumā, kas palīdz atturēt zagļa nodomu īstenošanu. Gadījumā, ja velozādzība tiek izdarīta, tad video novērošanas kameras materiāls var palīdzēt atrast nozagto velosipēdu.

Ja nav velonovietnes, tad velosipēdu ieteicams pieslēgt vietā, kur ir novērošanas kameras

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieka pienākumu izpildītājs Gatis Belovs aicina arī izvairīties no velosipēdu novietošanas bez uzraudzības kāpņutelpās, tajā skaitā, kuru ārdurvis aprīkotas ar drošības kodu. “Notikumi rāda, ka tas parasti nav bijis šķērslis velosipēdu zādzību izdarīšanai, kā arī velosipēdus kāpņutelpās nepasargā arī drošības slēdzenes,” viņš atzīst. 
 

Reklāma
Reklāma

Valsts policijas amatpersonas velosipēdu zādzību novēršanas nolūkā velosezonas laikā īsteno velosipēdu novietņu apsekošanas tajos atstāto velosipēdu drošības novērtēšanai, atstājot aizpildītu informatīvu materiālu “Pieslēdz vienmēr un visur!”. 

Lai palielinātu velosipēdu īpašnieku aizsardzību pret velosipēdu zādzību, kā arī, lai nodrošinātu reģistrēto velosipēdu papildu identifikāciju, Valsts policija aicina iedzīvotājus reģistrēt savu velosipēdus, kas ir izdarāms  Valsts akciju sabiedrības “Ceļu Satiksmes Drošības Direkcija” interneta vietnē "Velosipēdu reģistrācija", velosipēda īpašniekam šajā gadījumā ir iespēja saņemt velosipēda reģistrācijas uzlīmi.
 

Valsts policija iedzīvotājiem atgādina arī par Valsts policijas mājaslapā izvietoto sadaļu “Atrastās mantas”, kurā atrodama informācija par visām Valsts policijas atrastajām mantām. Šajā sadaļā aicinām ieskatīties arī personām, kurām nozagti velosipēdi. 

Saistītie raksti