Karte atklāj, kā pēc pašvaldību reformas varētu tikt apvienoti novadi

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātā karte liecina, ka Latvijas pašvaldību skaits tiks samazināts no 119 uz 35. Platības ziņā lielākās ir Liepājas un Madonas pašvaldības, savukārt pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja.

 

Jau atkal briest pārmaiņas.

FOTO: Shutterstock.com

Jau atkal briest pārmaiņas.

Latgale
Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, Latgalē izmaiņas varētu skart visus novadus, izņemot Līvānu novadu.

Lielākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita reģionā varētu veidoties ap Daugavpili, apvienojot pašu pilsētu, Daugavpils un Ilūkstes novadus un sasniedzot vairāk nekā 123 000 iedzīvotāju.

Balvu administratīvais centrs apvienotu tagadējos Balvu, Rugāju, Baltinavas un Viļakas novadus.

Rēzekne būtu Rēzeknes un Viļānu administratīvais centrs, bet Ludzā - Ludzas, Kārsavas, Ciblas un Zilupes novadu centrs.

Apvienot paredzēts arī Preiļu, Aglonas, Riebiņu un Vārkavas novadus. Šajā gadījumā jaunās administratīvās teritorijas galvenā pilsēta būtu Preiļi.

Tāpat kartē paredzēta arī Dagdas un Krāslavas novadu apvienošana, par administratīvo centru nosakot Krāslavu.

Vienīgā pašvaldība, kas paliktu savās administratīvajās robežās, ir Līvānu novads. Tas gan Latgalē, gan visā Latvijā varētu būt vismazākais - ar nedaudz vairāk par 12 000 iedzīvotāju.


Zemgale
Zemgalē pēc iedzīvotāju skaita lielākā pašvaldība varētu veidoties ap Jelgavu.

Apvienojot Jelgavu, kā arī kaimiņu Jelgavas un Ozolnieku novados, jaunā pašvaldība apvienotu teju 96 000 iedzīvotāju.

Savukārt platības ziņā lielāko pašvaldību varētu izveidot ap Jēkabpili, apvienojot pilsētu, Aknīstes, Viesītes, Salas, Jēkabpils un Krustpils novadus. Kopējā pašvaldība platība varētu sasniegt 2992 kvadrātkilometrus.

Reforma paredz vienā pašvaldībā apvienot Vecumnieku, Iecavas, Bauskas un Rundāles novadus. Tāpat viens attīstības centrs turpmāk varētu būt Dobeles, Auces un Tērvetes novadiem.

Kartē iezīmēta arī Tukuma, Jaunpils, Engures un Kandavas novadu, kā arī Ķekavas un Baldones novadu apvienošanu, taču reforma varētu neskart tagadējo Olaines novadu.


Vidzeme
Lielākās pašvaldības statusu Vidzemē saglabās Ogre.

Apvienojot tagadējo Ogres, Lielvārdes, Ķeguma un Ikšķiles novadus, kopējais iedzīvotāju skaits novadā plānots 61 536 cilvēki.

Otrajā lielākajā novadā apvienotos tagadējie Cēsu, Amatas, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas novadi, kuru kopējais iedzīvotāju skaits būtu 46 118 cilvēki.

Reklāma
Reklāma

Trešā lielākajā pašvaldībā plānots apvienot Valmieru, Kocēnu, Mazsalacas, Burtnieku un Beverīnas novadus ar kopējo iedzīvotāju skaitu 45 327 cilvēki.

Pierīgā plānots izveidot pašvaldību, apvienojot Sējas, Saulkrastu, Carnikavas, Ādažu un Garkalnes novadus ar kopējo iedzīvotāju skaitu 38 408 cilvēki.

Madonas novadam plānota apvienošanās ar Ērgļu, Cesvaines, Lubānas un Varakļānu novadu, un kopējais iedzīvotāju skaits šajā pašvaldībā būtu 35 871 cilvēks.

Savukārt Siguldai plānots pievienot Mālpili, Inčukalnu un Krimuldu, kuros patlaban dzīvo 35 297 cilvēki.

Vidzemes piejūras pašvaldībā iekļautos tagadējais Alojas, Salacgrīvas un Limbažu novads ar kopējo iedzīvotāju skaitu 30 540 cilvēki.

Esošās novadu teritorijas saglabātu Gulbenes novads ar kopējo iedzīvotāju skaitu 21 957 cilvēki un Alūksnes novads, kurā dzīvo 16 343 cilvēki.

Vienā novadā plānots apvienot Apes, Smiltenes un Raunas novadus, kuros kopējais iedzīvotāju skaits būtu 19 678 cilvēki. Igaunijas pierobežas novadā iekļautos tagadējie Valkas, Strenču, Naukšēnu un Rūjienas novadi, kur kopējais iedzīvotāju skaits ir 19 358 cilvēki.


Kurzeme
Kurzemē par lielāko novadu pēc iedzīvotāju skaita un teritorijas platības kļūs Liepājas novads.

Liepājas novadā apvienotu Pāvilostas, Aizputes, Durbes, Grobiņas, Priekules, Vaiņodes, Rucavas, Nīcas novadu un Liepājas pilsētu, kas būtu arī plānotais administratīvais centrs.

Liepājas novadā dzīvotu 113 643 cilvēki, savukārt novada teritorijas platība būs 3656,93 kvadrātkilometri.

Ventspils pilsēta un Ventspils novads pēc reformas kļūs par otru lielāko Kurzemes novadu, kura iedzīvotāju skaits ir 50 459 cilvēki.

Talsu pašvaldībai pievienotu Dundagas, Rojas un Mērsraga novadus ar kopējo iedzīvotāju skaitu 40 279 cilvēki.

Saldus novadam atkal pievienotos Brocēnu novads, kuru kopējais iedzīvotāju skaits ir 31 014 cilvēki.

Savukārt Kuldīgas novadam pievienosies Alsungas un Skrundas novadi, līdz ar to novadā dzīvotu 30 730 cilvēki.

Iedzīvotāju skaits noteikts atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem 2018.gada sākumā.
 

No portāla Jauns.lv