Slimnīcā Kalifornijā vizīšu un arī dzemdību laikā slepus nofilmētas 1800 grūtnieces

Tiesas process sākts pret kādu sieviešu slimnīcu Kalifornijā. Šarpgrosmontas slimnīcā ilgāk nekā 11 mēnešu laikā 2012.gadā neatļauti, ar novērošanas kameru starpniecību nofilmētas vismaz 1800 sievietes, ziņo medijs "CNN".

 

Foto: Pixabay.com. Dzemdības ir viens no intīmākajiem brīžiem sievietes dzīvē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Pixabay.com. Dzemdības ir viens no intīmākajiem brīžiem sievietes dzīvē.

Kameras filmējušas trīs dzemdību un operāciju zālēs notiekošo. Materiālos redzamas daļēji apģērbtas grūtnieces, ķeizargriezienu veikšanas process un jaundzimušie. Vairākos gadījumos redzamas sieviešu ģenitālijas, kā arī viņu sejas.

"Šis ir klajš privātuma pārkāpums," apgalvo advokāte Alisona Godarda, kura pārstāv vairāk nekā 80 sievietes, kuras apgalvo, ka slimnīcā filmētas. Advokāte no slimnīcas saņēmusi piecus noziegumu apstiprinošus video, bet pieprasīti vēl 100.

"Vienā no novērošanas kameras ierakstiem, piemēram, redzams ķeizargrieziens. Paciente tiek ievesta operāciju zālē un gatavota operācijai. Viņas slimnīcas ietērps tiek pacelts līdz pat krūtīm, tiek atkailināts vēders," stāsta Godarda. Pēc tam video redzama arī jaundzimušā nākšana pasaulē, un medmāsa, kura jaunajai māmiņai veic dzemdes masāžu, lai likvidētu asins recekļus.

Kā vēsta tiesas materiāli, liela daļa ierakstu glabāti uz datoru darbvirsmām, dažiem datoriem piekļuve pat nav bijusi aizsargāta ar paroli. Pati slimnīca apgalvo, ka ir izdzēsusi vismaz pusi failu, bet nespēj paskaidrot, kad un kā tas izdarīts. Tāpat slimnīca nespēj pārliecinoši apgalvot, ka faili vairs nav atgūstami.

 

Pacientes slimnīcu iesūdzējušas tiesā par kaitējumu, kas viņām nodarīts - par bailēm, šausmām, pazemojumu, depresiju un bezspēcības sajūtu.

 

"Ir šausminoši iedomāties, kas notiktu, ja šie materiāli nonāktu nepareizajās rokās. Sevišķi mūsdienās, kad tos var izplatīt visur internetā. Cilvēku medicīniskā informācija var iziet pilnīgi ārpus kontroles," apgalvo advokāte.

Reklāma
Reklāma

Pacientes slimnīcu iesūdzējušas tiesā par kaitējumu, kas viņām nodarīts - par bailēm, šausmām, pazemojumu, depresiju un bezspēcības sajūtu. Viņas no slimnīcas pieprasa finansiālas kompensācijas. Sievietes par notiekošo filmēšanu informējusi kāda trešā puse.

 

Slimnīca tiesā ir paskaidrojusi, kāpēc operāciju zālē veikta videonovērošana. Izrādās, 2012.gada maijā notikušas vairākas zādzības - no slimnīcas pazudušas zāles. Visbiežāk tās nozagtas no medicīniskajiem ratiņiem, tāpēc slimnīcas apsardze tos aprīkojusi ar kustību sensorām kamerām, kas uzņēmušas attēlus brīdī, kad kāds ienācis telpā.

Slimnīcas direktors Kārlails Luis atzīst, ka vairākos uzņēmumos pacienti redzami neaizsargātā stāvoklī, zem anestēzijas, kaili un medicīnisko procedūru laikā: "Lai gan kameras bija domātas tikai tam, lai pieķertu zagli, reizēm nofilmēti arī pacienti un medicīniskais personāls."

Saskaņā ar tiesas dokumentiem, vairākos gadījumos kameras piefiksējušas arī ārstu, kurš no ratiņiem paņēmis zāles, tai skaitā spēcīgu anestēzijas propofolu, un ielicis sava krekla kabatā.

 

No portāla Jauns.lv