Upuris un briesmone: Meita - invalīde organizē pārāk aprūpējošās mātes slepkavību

Pirms trim gadiem klusā ASV pilsētiņā Springfīldā norisinājās traģisks notikums, kuram scenāriju, iespējams, nevarētu izdomāt pat labākais trilleru scenārists.  

Māte un meita - viena zābaku pāra divas puses

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Māte un meita - viena zābaku pāra divas puses

Ne reizi vien ir pierādījies, realitāte var pārsteigt un šokēt vairāk nekā rakstnieku fantāzijas. 

Tā 2015. gada 14. jūnijā Sprīngfildu pāršalca šaušalīga ziņa - mīlošo, gādīgo, vienmēr maigo un uzmanīgo 48 gadus veco Di Di Blenčardu atrada nodurtu savās mājās. 

Di Di bija draudzīga kaimiņiene un vienmēr atsaucīga mājasmāte, kas, neraugoties uz patiešām grūto vientuļās mātes likteni, pašaizliedzīgi audzināja savu slimo meitiņu Džipsiju Rozu. Meitene nāca pasaulē ar vairākām iedzimtām saslimšanām - leikēmiju, iedzimtām hromosomu patoloģijām, muskuļu distrofiju, epilepsiju, astmu un nopietnām redzes problēmām. 8 gadu vecumā Džipsija vairs nespēja pastaigāt un turpmākos gadus pavadīja ratiņkrēslā. Elpot viņa varēja tikai ar skābekļa balona palīdzību. 

Meitenes tēvs bija narkomāns ar sadistiskām novirzēm, kas, dzīvojot ģimenē, par meitas iedzimtajiem defektiem atklāti ņirgājās, bet īpaši sliktā omā esot, uz bērna miesas nodzēsa cigaretes. Di Di kopā ar meitu no vīra aizbēga un sāka dzīvot citā ASV štatā. 

 

 
 

Smagi slimo meitu māte vienu mājās atstāt nevarēja, tāpēc aizgāja no algotā darba un gadiem iztikt ar sociālajiem pabalstiem, labdarības organizāciju ziedojumiem un apdrošināšanas prēmijām.

Džipsija patiešām ļoti atpalika gan fiziskajā, gan emocionālajā attīstībā. 19 gadu vecumā meitene izskatījās kā 13 gadus veca pusaudze, bet viņas garīgā attīstība, šķiet, bija apstājusies 8 gadu vecumā. Daudzskaitlīgo slimību un medikamentu blakņu dēļ Džipsija bija bez matiem, ar sliktiem zobiem un gandrīz neredzīga. Cepures un brilles bija meitenes vienīgie aksesuāri.

Neraugoties uz grūtībām, māmiņa Di Di pašaizliedzīgi kopa savu bērnu. "Mēs esam viena zābaku pāra divas puses, viena bez otras nekādi," mēdza teikt Di Di. 

Līdz kādā jūnija dienā pilsētiņu šokēja ziņa - sieviete ir atrasta mājās nogalināta. Meitas mājās nav. Istabā atrada sakropļoto mātes ķermeni un tukšus invalīdu ratiņus. Džipsijas nekur nebija. 

Kāds slepens nelabvēlis, ko noturēja par maniaku, Di Di FaceBook lapā atstāja ierakstu "Beidzot tā kuce ir mirusi". 

Policija uzsāka izmeklēšanu, kuras gaitā noskaidroja, ka slepkavību ir veicis Džipsijas draugs, ar ko meitene iepazinās internetā. Pašaizliedzīgās mātes rūpes par slimo meitu izrādījās briesmīga izkārtnes neiedomājamajai patiesības par meliem un mocībām, kas notika aiz slēgtām mazpilsētiņas mājiņas durvīm. 

 

Reklāma
Reklāma

Kas tad notika patiesībā
Džipsija izrādījās pilnīgi vesela jauna sieviete. Visu gadus, aizverot mājas durvis, jauniete piecēlās no invalīdu krēsla un spēja staigāt pati. Īsie mati zem cepures bija nogriezti ezītī.

Galvenais mērķis šai krāpšanai bija iespēja piesaistīt finansējumu ikdienas dzīvošanai. Džipsijas tēvs gan bija izārstējies no narkomānijas un visu laiku maksāja alimentus par bērna uzturēšanu, bet tikties ar meitu viņam neļāva.

Di Di piespieda meitu iesaistīties šajā teātrī, izliekoties par invalīdi, skuva galvu, lika nēsāt biezas brilles, lai slimības pazīmes liktos ticamākas. 

Lai Džipsija mazāk pretotos, ikdienā viņa saņēma lielas nomierinošu līdzekļu devas. Trankvilizatori un psihiatrijā izmantojamās zāles padarīja meiteni kopš bērna kājas pilnībā atkarīgu no psihiski neveselās mātes. Vēl pēc kāda laika atklājās, ka meitene patiesībā ir 23 gadu veca, lai gan pati uzskatīja, ka ir 19 gadus veca. 
 


Džipsija Roza tiesas zālē

 

No barošanas ar caurulīti jaunietes zobi bija gandrīz pilnībā izkrituši, neatgriezeniskas sekas uz veselību atstāja arī medikamenti, kas tika lietot gadiem un bez vajadzības.

Vairākas reizes Džipsija mēģināja aizbēgt no mājām, bet neveiksmīgi. Pirms pāris gadiem meitene internetā iepazinās ar kādu jaunu vīrieti, kas palīdzēja viņai īstenot plānu - aizbēgt no mājām un nogalināt māti.

Noziegums atklājās ātri. Džipsiju un viņas draugu apcietināja. Tiesa piesprieda Džipsijai 10 gadus ilgu cietumsodu, ko viņa uzņēma ar prieku. Pēc tam kad gadiem ilgi viņa bija pavadījusi gūstā pie "gādīgās" mātes, šis sods likās tīrais sīkums.

Izmeklēšanas gaitā policija un tiesu medicīniskā ekspertīze nonāca pie slēdziena, ka Di Di sirda ar psihisku novirzi, ko sauc par "Minhauzena sindromu". Proti, cilvēks imitē sev vai saviem ģimenes locekļiem  smagas saslimšanas, lai pievērsu sev uzmanību un saņemtu atbalstu no apkārtējiem. 

Līdzīgs stāsts pirms vairākiem gadiem norisinājās arī Latvijā. Vairāk lasi "Tiesa savu bērnu nonāvēšanā un sakropļošanā apsūdzētajai medmāsai piespriež mūža ieslodzījumu" 


Februārī kanāls Netflix paziņoja, ka par šo reālo dzīves stāstu tiek uzņemts seriāls ar nosaukumu "Te Act". Pirmās divas epizodes var noskatīties jau no 20. marta. 


 

Seriāla reklāmas rullītis 

 

Ziņu raidījums par šokējošo slepkavību, kas tika atklāta Sprīngfildā.

 

Saistītie raksti