Lietuvu skāris masalu uzliesmojums, saslimuši gandrīz 400 cilvēku

Lietuvas Sabiedrības veselības centrs ziņo par 397 saslimušajiem ar masalām, no kuriem 86 ir bērni. Vairums no saslimušajiem nav vakcinēti pret šo saslimšanu, bet vislielākais skaits saslimušo ir Kauņas apgabalā. 

Vissmagākā formā ar masalām slimo pieaugušie, kā arī zīdaiņi līdz viena gada vecumam.

FOTO: Shutterstock.com

Vissmagākā formā ar masalām slimo pieaugušie, kā arī zīdaiņi līdz viena gada vecumam.

Pēdējos gados Eiropa piedzīvo masalu uzliesmojumu. No slimības, kas bija jau teju aizmirsta, inficējušies tūkstošiem cilvēku, daudzi arī miruši. Masalu uzliesmojumā saslimušo visvairāk bijis Rumānijā, Itālijā un Vācijā. Tagad arī Lietuvā. Tas liek uzdot jautājumu, cik šobrīd ir pasargāti Latvijas iedzīvotāji? 

Ārsti atgādina, ka pret masalām zāļu nav. Vienīgā iespēja sevi pasargāt ir vakcinācija. Taču sociālo tīklu laikmetā uzvaras gājienu veic viltus ziņas un pretvakcinēšanās kustība.

Mediķi prognozē, ka masalu gadījumu skaits Lietuvā turpinās pieaugs, jo cilvēki pret šo lipīgo infekcijas slimību ir zaudējuši kolektīvo imunitāti. Lai novērstu slimības uzliesmojumu, par minimālo vakcinācijas pārklājumu tiek uzskatīts 95% slieksnis. Taču Lietuvā tas pērn noslīdējis līdz 92%. Latvijā vakcinācijas aptvere aizvien saglabājas augsta – nedaudz virs 95%tiem. Tam, ka šobrīd kaimiņos ir infekcijas uzliesmojums, nav izšķiroša nozīme.

Latvija pērn ar masalām saslima 30 cilvēki, tostarp bērni. Vissmagākā formā ar masalām slimo pieaugušie, kā arī zīdaiņi līdz viena gada vecumam, kuri vakcīnu vēl nav saņēmuši un kuriem būtu jāpaļaujas uz kolektīvo imunitāti.

Dace Zavadska,  BKUS Vakcinācijas centra vadītāja, stāsta, ka bērni, kas izslimo masalas līdz gada vecumam, būtiski augstāks risks ir nekritizējošam panencefalītam, kas ir centrālās nervu sistēmas deģenerējoša saslimšana, kas parasti manifestējas septiņus līdz desmit gadus pēc masalām. Masalas ir pieskaitāmas pie lēnajiem vīrusiem, un principā tas ir fatāli.

Reklāma
Reklāma

Latvijā šogad nav reģistrēts ne viens masalu saslimšanas gadījums.

 

Saistītie raksti