Iespaidīgi! Soda nauda par kūlas dedzināšanu fiziskām un juridiskām personām

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas atgādina, ka kūlas dedzināšana nav veids, kā sakopt neapsaimniekotās un nesakoptās teritorijas.

Neapdomīgās rīcības dēļ nelaime var piemeklēt gan pašus dedzinātājus, gan arī citus cilvēkus.

FOTO: Shutterstock.com

Neapdomīgās rīcības dēļ nelaime var piemeklēt gan pašus dedzinātājus, gan arī citus cilvēkus.

Dedzinot kūlu, var nodarīt lielu postu meža platībām, dzīvām radībām, kā arī, izceļoties ugunsgrēkam, var nodegt gan dzīvojamās, gan saimniecības ēkas, un ugunsgrēkā var zaudēt arī dzīvību. 

Atgādinām iedzīvotājiem, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un saskaņā ar normatīvajiem aktiem kūlas dedzinātāji ir saucami pie atbildības. Par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro. Protokolu par kūlas dedzināšanu var sastādīt gan Valsts policija, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.
 

Par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro. 

Savukārt Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa 51. panta otrā daļa nosaka, ka par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskām personām no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskām personām — no 700 līdz 2900 eiro.
Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa 179.pants nosaka, ka par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 30 līdz 280 eiro, bet juridiskajām personām — no 280 līdz 1400 eiro. Par atbilstības ugunsdrošības prasībām nenodrošināšanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta noteiktajā termiņā uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 140 līdz 430 eiro, bet juridiskajām personām — no 1400 līdz 4300 eiro.

Reklāma
Reklāma

Aicinām iedzīvotājus ziņot par iespējamiem likumpārkāpējiem saistībā ar kūlas dedzināšanu. Ja tiek manītas personas, kuras dedzina kūlu, nekavējoties par to informēt operatīvos dienestus!