Paaugstinoties ērču aktivitātei, iedzīvotājiem ir iespēja apdrošināties pret ērču izraisītām saslimšanām

Ik gadu no nopietnām slimībām, ko izraisījis ērces kodums, Latvijā ārstējas vairāki simti iedzīvotāju. Ja pret ērču encefalītu ir iespējams vakcinēties, tad ir  saslimšanas, pret kurām vakcīnu nav. Tā ir Laima slimība jeb borelioze. 

Aizaugušas pļavas, meži un pat pilsētu parki ir iecienītākās ērču pulcēšanās vietas

FOTO: Shutterstock.com

Aizaugušas pļavas, meži un pat pilsētu parki ir iecienītākās ērču pulcēšanās vietas

Gaisa temperatūrai paaugstinoties virs 5°C, vērojama vidēja ērču aktivitāte – no 15 līdz 20 ērcēm uz monitoringa maršruta km. Temperatūrai pieaugot, sagaidāms, ka ērču aktivitāte strauji palielināsies: siltajos gada mēnešos ērcēm piemērotos biotopos aktivitāte mēdz sasniegt ap 100 ērcēm uz km, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

“Pavadot vairāk laika brīvā dabā, nepieciešams veikt piesardzības pasākumus, lai pasargātu sevi no ērces piesūkšanās, turklāt uzmanība jāpievērš ne tikai pašiem un bērniem, bet arī mājdzīvniekiem, kas nereti ērces ienes mājā. Ērces piesūcas ne tikai mežā vai aizaugušās pļavās – tās var “salasīt” arī pilsētu parkos un māju pagalmos. No ērču encefalīta pasargās vakcīna, bet diemžēl pret tādām ērču pārnēsātām slimībām kā Laima slimība un ērlihioze vakcīnas nav. SPKC publiskotie ērču izpētes rezultāti liecina, ka vidēji līdz pat 40% ērču var būt inficētas ar Laima slimību, kuras ārstēšana savukārt ir ilgstoša un dārga, tādēļ finansiālais atbalsts, ko sniedz apdrošinātājs, ļoti noder veiksmīgam atveseļošanās procesa rezultātam,” stāsta Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja, norādot, ka iedzīvotāju interese par ērču izraisītu saslimšanu apdrošināšanu saglabājas nemainīgi augsta. Cilvēki izvēlas šo risku iekļaut gan savās nelaimes gadījumu apdrošināšanas polisēs, gan iegādāties kā atsevišķu polisi.  

 

No ērču encefalīta pasargās vakcīna, bet diemžēl pret tādām ērču pārnēsātām slimībām kā Laima slimība un ērlihioze vakcīnas nav. 

Šī gada sākumā BALTA jau izmaksājusi apdrošināšanas atlīdzības par trim apdrošināšanas gadījumiem, kas saistīti ar ērces koduma izraisītu Laima slimību, bet vasarā izmaksu skaits būtiski pieaug. 

Reklāma
Reklāma

Par problēmas nopietnību liecina arī fakts, ka pērn SPKC reģistrēti 169 ērču encefalīta gadījumi, bet 481 cilvēkam konstatēta saslimšana ar Laima slimību. Ērlihioze sastopama ievērojami retāk. Saskaņā ar SPKC statistiku (2013.–2017. gads) ik gadu Latvijā tiek vidēji fiksēts vairāk nekā 700 saslimšanu ar ērču izraisītām slimībām.

Vislielākais ērču encefalīta gadījumu skaits pērn bijis Kurzemē. Ik gadu SPKC publicē tā saukto endēmisko teritoriju sarakstu, kur ir vislielākais vidējais ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju. Šī gada sākumā par bīstamākajiem rajoniem atzīti Pāvilostas un Alsungas novadi, pirmajā pieciniekā ir arī Dundagas, Kuldīgas un Skrundas novads. 

Dodoties brīvā dabā, nodrošinies pret ērču uzmanību:
    • nodrošinies, lai kukaiņi nevarētu pakļūt zem apģērba – ieteicamas ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošām, krekls jāliek biksēs;
    • valkā gaiša un slīdīga auduma drēbes – uz tām ērces ir labi saskatāmas, tādējādi samazinās iespēja, ka tās pieķersies drēbēm un tālāk nokļūs uz ķermeņa;
    • pastaigas laikā ik pa brīdim aplūko apģērbu, lai laikus notrauktu pamanīto ērci. Tāpat arī pēc pastaigas mājās ieteicams pārbaudīt, vai uz ķermeņa nav ērču;
    • svarīgi pārbaudīt arī mājdzīvniekus, vai to kažokā nav ieķērusies vai jau piesūkusies ērce;
    • izmanto arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus;
    • ja ērce tomēr piesūkusies, tā uzmanīgi jānoņem.

Saistītie raksti