Spraigs latviešu autores kriminālromāns: Klusumu meklējot

Jaunu latviešu detektīvromānu popularitātes vilnis turpinās jau vairākus gadus, un daudzi lasītāji ir apraduši gan ar to, ka šajā žanrā regulāri parādās jauni darbi, gan ar to, ka atšķirībā no laikposma pirms pārdesmit gadiem šobrīd latviešu detektīvu lauciņā uzvaroši dominē  autores sievietes. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Klusumu meklējotNeapšaubāmi, šo darbu rašanos veicina arī dažādu apgādu rīkotie literārie konkursi, to vidū 2016. un 2017. gadā Apgāda Zvaigzne ABC rīkotais konkurss “Zvaigznes detektīvs”, kurā iesniegtie darbi jau papildinājuši latviešu detektīvromānu rindas ar teju desmit jaunām grāmatām. Tagad apgādā iznāk kārtējais no konkursā atzinību guvušajiem romāniem – Sandras Švarcas “Klusumu meklējot”, kurā lasītājs atradīs gan savdabīgu noziedznieka tēlu, gan intriģējoši savērptu sižetu un, protams, arī romantiku. Romāna autore Sandra Švarca stāsta, ka šajā darbā centusies iedziļināties ne tikai nozieguma atklāšanas mehānismos, bet galvenokārt – tajā iesaistīto cilvēku motivācijā. Kas ir tas, kas mudina izdarīt noziegumu? Kā veidojas noziedznieka uzskats par savu nesodāmību? Un – pats galvenais – ko mēs nodarām citiem cilvēkiem ar saviem vārdiem un rīcību, un vai tikai reizēm paši neesam vainojami pie tā, ka notiek nelabojamais?


Vīrietis, kurš sevi sauc par Meklētāju, jau kopš bērnības ilgojas pēc klusuma un necieš trokšņus – viņš neieredz pat putnu dziesmas vai bērnu klaigas aiz loga. Šī neparastā un traucējošā īpatnība jau visai agrīnā vecumā liek Meklētājam paveikt baisu noziegumu. Vēlāk par galveno dievinātā klusuma traucēkli kļūst... sievietes, kuras, pēc vīrieša domām, runā pārāk daudz un skaļi – un viņam ir zināms tikai viens veids, kā šo problēmu risināt.


Pulkažos – kāda Latvijas lauku novada centrā – ir pazudušas vairākas jaunas sievietes. No galvaspilsētas pagastā ierodas izmeklēšanas grupa, kas pūlas atrisināt šo lietu. Kā jau daždien klasiskā detektīvromānā, aizdomās turamo personu skaits ir ierobežots. Drīz vien noskaidrojas, ka noziegumus būtu varējuši izdarīt pieci vīrieši, kas visi kā viens ir ciematā labi pazīstami un ieredzēti godavīri. Vainīgs, protams, ir tikai viens, taču – kurš glabā baiso noslēpumu un alkst klusuma tik ļoti, ka tā dēļ ir gatavs nogalināt? Lasītājs līdzās izmeklētājiem nostaigā garu, spriedzes pilnu ceļu, turēdams aizdomās ikvienu un, šķiet, savā ziņā sacenšoties ar romāna varoņiem – kurš pirmais nonāks pie pareizā atrisinājuma?

 

Reklāma
Reklāma

Raitā, saistošā stāstījumā rakstniece meistarīgi ataino šķietami gluži parasta Latvijas lauku ciemata ikdienu, cilvēkus, kādus, liekas, katrs esam sastapuši savā ceļā – un tieši šis vērīgais skatījums ļauj lasītājam noticēt radītajai intrigai un kopā ar varoņiem mesties atminēt piedāvāto mīklu. 
Pieejama arī e-grāmata.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv