Mirst jaunas sievietes! - mediķi atklāti par dzemdes vēža profilaksi un vakcināciju

“Steidzami ir ne tikai jāuzlabo dzemdes vēža profilakse Latvijā, bet ikvienam vecākam ir jāmaina attieksme pret savu un savu bērnu veselību,” speciālistu diskusijā “Divdesmito daļu ļaundabīgo audzēju varētu novērst. Vai izmantojam visas iespējas?”, ko aizvadītajā nedēļā rīkoja vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, pauda ginekoloģe, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa un onkologs ķirurgs, Latvijas Onkologu asociācijas valdes loceklis Guntis Ancāns. 

Latvijā valsts apmaksāta vakcīna pret CPV 12–18 gadu vecām meitenēm tiek nodrošināta jau deviņus gadus, tomēr vakcīnas iespējas izmanto vien aptuveni 50% pacientu.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā valsts apmaksāta vakcīna pret CPV 12–18 gadu vecām meitenēm tiek nodrošināta jau deviņus gadus, tomēr vakcīnas iespējas izmanto vien aptuveni 50% pacientu.

Latvijā sievietēm līdz 45 gadu vecumam dzemdes kakla vēzis ir otrs biežākais un trešais vēža izraisītais nāves cēlonis aiz krūts un plaušu vēža. Latvijā ar dzemdes kakla vēzi ik gadu saslimst vairāk kā 200 sievietes un tiek reģistrēti vairāk kā 100 nāves gadījumi. Speciālisti valsts institūciju pārstāvjus aicina pārskatīt izvēlēto profilaksi un turpmāk vakcinācijai izmantot nevis 2-valento vakcīnu, bet gan 9-valento. Tā ir nedaudz dārgāka, tomēr pasargā no 9 CPV tipiem. 

 

Guntis Ancāns“Dzemdes kakla vēža simtprocentīgs izraisītājs ir cilvēka papilomas vīruss (CPV). Šis ir viens no retajiem audzēja veidiem, pret kuru ir vakcīna. Šis atklājums ir tik īpašs, ka tā autoram – vācu zinātniekam Haraldam cur Hauzenam – tika pasniegta Nobela prēmija,” diskusijā pauda ginekoloģe Vija Veisa. Latvijas Onkologu asociācijas pārstāvis, onkologs ķirurgs Guntis Ancāns uzsvēra, ka dzemdes kakla vēzis nav vienīgais audzēja veids, ko izraisa minētais vīruss un kā ir ierasts domāt: “Pasaulē divdesmitā daļa onkoloģisko slimību cēloņu ir cilvēka papilomas vīruss. Latvijā ik gadu vidēji 500 cilvēkiem tiek konstatētas ar CPV saistītas onkoloģiskas slimības, no kurām 300 ir iespējams novērst. Mirst jaunas sievietes! Mēs esam pārāk maza valsts, lai atļautos zaudēt savus iedzīvotājus. CPV vakcinācija ir ekonomiski izdevīgāka nekā ārstēšana no vēža,” uzskata onkologs ķirurgs Guntis Ancāns. Diskusijā viņš norādīja: Latvijā nav rēķināts, cik valstij izmaksā viena gados jauna cilvēka zaudējums, taču ir skaidrs, ka labākās vakcīnas izvēle izmaksā simtiem reižu mazāk. 

Diskusijā ārsts akcentēja, ka viņš ir tētis diviem zēniem un pasaules attīstītajās valstīs bezmaksas vakcinācija tiek nodrošināta arī zēniem; šobrīd zēnus iespējams vakcinēt par maksu.

“Mēs daudz runājam par CPV saistībā ar dzemdes kakla vēzi, taču tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Ir vēl ļoti daudz citu onkoloģisku slimību, kuru izraisītājs ir CPV, piemēram, galvas un kakla vēzis (CPV izraisa ~30% gadījumu), maksts vēzis (CPV izraisa ~78% gadījumu), anālās atveres vēzis (CPV izraisa ~88% gadījumu), dzimumlocekļa vēzis (CPV izraisa ~50% gadījumu), vulvas vēzis (CPV izraisa ~25% gadījumu). Minētajiem vēža veidiem atšķirībā no dzemdes kakla vēža nav pieejams skrīnings, tāpēc vienīgais veids, kā sevi pasargāt, ir vakcinēties,” uzsver onkologs ķirurgs Guntis Ancāns. Diskusijā ārsts akcentēja, ka viņš ir tētis diviem zēniem un pasaules attīstītajās valstīs bezmaksas vakcinācija tiek nodrošināta arī zēniem; šobrīd zēnus iespējams vakcinēt par maksu. “CPV izraisa ne tikai ļaundabīgus audzējus, bet arī labdabīgus. Diemžēl šiem labdabīgajiem veidojumiem bieži vien ir ļaundabīga gaita,” piebilda ginekoloģe Kristīne Pčolkina, Latvijas Kolposkopijas biedrības valdes priekšsēdētāja, norādot, ka arī šeit profilaksei kalpotu 9-valentā vakcīna. 

Vija Viesa un Kristīne PčolkinaFOTO: Ginekoloģes Vija Veisa un Kristīne Pčolkina. 

 

Reklāma
Reklāma

Veselības ministrija diskusijas laikā konceptuāli piekrita ārstu ierosinājumiem un situācijas novērtējumam. “Ja vien vakcinācijai atvēlētie līdzekļi atļaus, Veselības ministrija nākamajā iepirkumā varētu iegādāties 9-valento vakcīnu,” apstiprināja Jana Feldmane, Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja.

Latvijā valsts apmaksāta vakcīna pret CPV 12–18 gadu vecām meitenēm tiek nodrošināta jau deviņus gadus, tomēr vakcīnas iespējas izmanto vien aptuveni 50% pacientu. Tāpēc diskusijā aktualizējās jautājums – kāpēc Latvijas vecāki nesteidzas ar savu bērnu vakcināciju? Speciālisti lēsa, ka daļēji vainojama situācija – paši speciālisti ilgstoši nav bijuši pietiekami informēti, kas šis ir par vīrusu un kādu apdraudējumu tas rada, tāpēc nav varējuši pilnvērtīgi informēt savus pacientus. Tajā pašā laikā ginekoloģe Vija Veisa vērsa uzmanību uz vecāku zināmu bezatbildību: “Ja jūsu meita saslims, ko viņai atbildēsiet, kāpēc viņu nevedāt vakcinēt, ja vakcīna ir pat bez maksas? Un kāpēc tik maz pieaugušu sieviešu izmanto valsts apmaksāto bezmaksas skrīningu dzemdes kakla vēža profilaksei?” Tāpat speciāliste uzskata, ka ārstiem ir jāpalīdz sagatavoties sarunai ar antivakcīnu piekritējiem. 

 

Slimību profilakses un kontroles centrs jau iepriekš ir rīkojuši informatīvas kampaņas par CPV vīrusu un vakcinācijas nepieciešamību. Arī šogad tiks izvērsta aktīva reklāmas kampaņa, lai informētu speciālistus un plašāku sabiedrību minēto problēmu.

Foto: Artūrs Ķipsts, Colortime