Deviņas pazīmes, kas liecina, ka tavā uzturā ir pārāk daudz gaļas

Tas, kas senos laikos bija gardums – gabaliņš gaļas svētkos, mūsdienās ir kļuvis par ikdienas patēriņa produktu, ko dažās ģimenēs ēd trīs reizes dienā. No rīta gaļas maizes, pusdienās karbonāde, bet vakariņās makaroni ar maltās gaļas mērci. 

Kas par daudz, tas par skādi.

FOTO: Shutterstock.com

Kas par daudz, tas par skādi.

Tostarp Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir  nākusi klajā ar jaunākajiem pētījumiem par to, gaļas, sevišķi sarkanās gaļas, pārmērīgs patēriņš ir viens no vēža epidēmijas iemesliem pasaulē. 

Ir vērts ieklausīties ārstu un uztura speciālistu ieteikumos samazināt gaļas patēriņu, iekļaujot to ēdienkartē tikai trīs reizes nedēļā. Tas ir pilnīgi pietiekami, lai uzņemtu dzelzi un nepieciešamos proteīnus. 

Sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande uzsver, ka PVO nesaka, ka gaļu ēst nevar, bet gan, ka to nebūtu jāēd biežāk kā divas reizes nedēļā. Katru reizi pa 90 gramiem dienā, kas ir apmēram puse cilvēka plaukstas. Tāds gabaliņš ir pietiekams, lai dabūtu B grupas vitamīnus, vienlaikus iekļaujot porcijā vairāk dārzeņus.
 

Lasi arī: Kā pareizi gavēt? Saruna ar uztura speciālisti Gunu Bīlandi 


Lūk, deviņas pazīmes, ka liecina, ka gaļas ikdienas uzturā ir pārāk daudz. 
 

  • Dehidrācija 
    Kāds Konektikutas Universitātē veikts pētījums atklāj, ka uzņemot pārtiku ar augstu olbaltumvielu daudzumu, kas ir arī gaļa, nieres sāk izvadīt urīnu īpaši aktīvi, tas ir koncentrētāks un tādējādi tiek veicināta organisma atūdeņošanās. Organisms par to  vēsta ar muskuļu krampjiem, izteiktu ādas sausumu un apetītes pastiprināšanos.

 

  • Nepatīkams ķermeņa aromāts
    Žurnāls “Chemical Senses” veica empīrisku eksperimentu par kā smaržo veģetāriešu ķermenis un kā – gaļēdāju. Diemžēl, tie, kas ēd daudz gaļas, ož nepatīkamāk kā veģetārieši vai tie, kas gaļu uzturā patērē mazāk.

 

  • Aizcietējumi
    Pārāk daudz olbaltumvielu,proteīnu un par maz šķiedrvielu un ogļhidrātu dārzeņu un augļu veidā var būt aizcietējumu iemesls. Gaļā nav šķiedrvielu! Aizstājiet to ar dārzeņiem vai porciju papildiniet ar krietnu kaudzi zaļo salātu.

 

  • Galvas sāpes
    Atūdeņošanās, pārāk liels daudzums proteīnu un pārāk maz ogļhidrātu, kas ir smadzeņu degviela, var būt par galvas sāpju iemeslu.
Reklāma
Reklāma

 

  • Redzes pasliktināšanās
    Pārāk liels sarkanās gaļas patēriņš ir viens no acs mākulas deģenerācijas iemesliem mūža otrajā pusē. Iemesls ir sīko acs asinsvadu nosprostošanās, ko saista ar piesātināto tauku uzņemšanu kopā ar gaļu. Redzi slikti ietekmē arī ķīmiskās vielas, kuras izmanto gaļas rūpnieciskajā apstrādē.

 

  • Kaulu trauslums
    Ļoti liels ikdienā apēstā proteīna (lasi – gaļas olbaltumvielu) daudzums veicina kalcija izspiešanu no kaulu struktūrām, kam seko kaulu trauslums. Novērots arī, ka cilvēki, kas regulāri un daudz ēd gaļu, uzņem mazāk piena produktus un cieš no kalcija nepietiekamības.

 

  • Nogurums
    Nepārejošs nogurums un saguma sajūta var būt ne tikai nepietiekama miega, bet arī nepareizas diētas rezultāts. Gaļas sagremošanas un pārstrāde kuņģa -zarnu traktam nozīmē pamatīgu strādāšanu un enerģijas patēriņu. Nav brīnums, ka citiem dzīvības procesiem enerģijas paliek mazāk.

 

  • Slikta elpa
    Elpas atsvaidzinātājam vienmēr jābūt tavā rokas somiņā? Iespējams, ka iemesls ir nepiemērots un nepareizs uzturs. Pārāk daudz proteīnu un tauku uzturā paaugstina ketonu izdalīšanos, kas izdalās caur elpu un nelabi ož.

 

  • Slikta zarnu darbība
    Zarnās dzīvojošās baktērijas, kas nodrošina normālu vēdera un visa organisma darbību, barojas no ogļhidrātiem. Ēdot pārāk daudz gaļas, zarnu mikroflora faktiski tiek turēta badā un ar laiku vairs nevar nodrošināt veselīgu zarnu trakta darbību.

Saistītie raksti