Šodien seko līdzi diskusijas tiešraidei par dzemdes kakla vēža profilaksi Latvijā. Kāpēc vecāki nevēlas pasargāt meitas no saslimšanas?

Šī diskusija ir aktuāla ikvienai ģimenei, kurā aug meitas, jo cilvēka papilomas vīrusu, kas 99% gadījumu ir dzemdes kakla vēža izraisītājs, var novērst vakcinējoties.

Speciālistu diskusijas tiešraide par dzemdes kakla vēzi. Aktuāla ikvienai ģmenei, kurā aug meitas!

FOTO: Shutterstock.com

Speciālistu diskusijas tiešraide par dzemdes kakla vēzi. Aktuāla ikvienai ģmenei, kurā aug meitas!

Pasaulē katra 20 ļaundabīgā audzēja cēlonis ir cilvēka papilomas vīruss (CPV).  Latvijā ik gadu vidēji 500 cilvēkiem tiek konstatētas ar CPV saistītas onkoloģiskas slimības, no kurām 300 būtu iespējams iespējams novērst, ja vien tiktu nodrošināta vakcinācija ar šobrīd modernāko 9 valento vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu. Mūsu kaimiņvalstī Igaunijā šī vakcīna jau ir iekļauta valsts apmaksājamo vakcīnu grozā, bet mēs esam tikai ceļā uz to.

Lai uzzinātu plašāku informāciju par vakcinācijas nozīmi un valsts plāniem CPV profilakses uzlabošanā, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv rītdien, 29.martā  no pulksten 11.00-13.00 aicina sekot līdzi diskusijai “Divdesmito daļu ļaundabīgo audzēju varētu novērst. Vai izmantojam visas iespējas?”. Diskusija tiks translēta www.mammamuntetiem.lv, kā arī ziņu aģentūras LETA mājas lapā. 

Latvijā ik gadu vidēji 500 cilvēkiem tiek konstatētas ar CPV saistītas onkoloģiskas slimības, no kurām 300 būtu iespējams iespējams novērst. 

Reklāma
Reklāma

Pirms neilga laika vairākas ārstu asociācijas un biedrības iesniedza Veselības ministrijā un citās par veselības aprūpi atbildīgajās institūcijās atklātu vēstuli, kurā lūdza iespēju vakcinācijas kalendārā iekļaut 9 valento vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu. Veselības ministrijas atbilde bija pozitīva - ministrija plāno iepirkt vakcīnu, kas ļautu novērst līdz pat 300 vēža gadījumiem gadā. Veselības ministrija piekrīt, ka cilvēka papilomas vīrusa 9 valentā vakcīna ir daudz efektīvāka un nodrošina plašāku aizsardzību pret CPV tipiem un sola, ka turpmāk vakcīnu iepirkumā tiks izstrādāts svērums cenas un serotipu skaita attiecībai par labu serotipu skaitam līdzīgi kā tas tika izdarīts Igaunijā.

Kopā ar ārstiem un valsts institūciju pārstāvjiem diskutēsim par to, kāda ir vakcinācijas nozīme CPV profilaksē, kāpēc joprojām liela daļa vecāku baidās savas meitas vakcinēt, un kopīgi meklēsim atbildi uz jautājumu – kā izglītot sabiedrību, lai mazinātu saslimstību ar dzemdes kakla vēzi un citām CPV izraisītām saslimšanām.