Vai musli un putru var ēst katru dienu?

Cilvēki nereti maldīgi domā, ka graudaugu produkti uzbaro un izslēdzami no ikdienas ēdienkartes. Guna Rijkure, “Veselības centrs 4” un skaistuma institūta “Liora” uztura speciāliste, Mg. sc. sal. Uztura zinātnē, min vairākus iemeslus, kādēļ musli un putru var ēst un  pat jāēd regulāri. 

Funkcionāls muslis satur produktus ar dabīgi augstu un zinātniski pārbaudītu uzturvērtību, piemēram, ābolu, kas malts ar visām mizu un sēkliņām, ķirbju sēklas vai linsēklas. Foto: Jelena Fairweather, Into Trends

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Funkcionāls muslis satur produktus ar dabīgi augstu un zinātniski pārbaudītu uzturvērtību, piemēram, ābolu, kas malts ar visām mizu un sēkliņām, ķirbju sēklas vai linsēklas. Foto: Jelena Fairweather, Into Trends

 

“Nekas cilvēkam nav tik labs un vērtīgs, kā tīrs un dabisks ēdiens,” saka uztura speciāliste G. Rijkure. “Izvēloties musli vai putru, būtiski izpētīt etiķeti. Vai produkts ir ar dabīgi augstu uzturvērtību? Vai tajā nav pievienota cukura? Iesaku dot priekšroku funkcionālam muslim, nevis uzpūstām, no miltiem, taukvielām un saldinātājiem veidotām pārslām vai granolai. Tikpat svarīgas ir regulāras fiziskās aktivitātes – lai kāda būtu diēta vai uztura paradumi, cilvēkam ir jākustas daudz un sistemātiski.”

 

Ieguvumi organismam 

1. Pats pirmais un redzamākais rezultāts ir ādas stāvokļa uzlabošanās. Parasti jau pēc pāris nedēļām ir manāmas pozitīvas pārmaiņas – izzūd pūtītes un āda iegūst veselīgu izskatu. Noslēpums brīnumainajām pārvērtībām ir pārslu sastāvā esošās minerālvielas – magnijs, mangāns, cinks, dzelzs, kālijs, kalcijs, kā arī vitamīns B1, E, kā arī augstvērtīgās olbaltumvielas. Magnijs normalizē asinsriti un atjauno šūnas, mangāns likvidē tūsku un palīdz ādai ātri sadziedēt dažādus virspusējus ievainojumus un skrambas. Dzelzs nodrošinās mitruma saglabāšanu ādas šūnās, savukārt cinks izvada toksīnus un attīra ādu.


2. Muskuļi saņems vairāk nepieciešamās olbaltumvielas, turklāt organismam šos augu izcelsmes proteīnus būs vieglāk pārstrādāt (nekā dzīvnieku izcelsmes, ko visbiežāk izvēlamies par galveno olbaltumvielu avotu). Ik dienu, apēdot deviņas ēdamkarotes mušļa vai putras, vidēji iespējams uzņemt 17% no ikdienā nepieciešamā olbaltumvielu apjoma.

 

Vidēji 100g dabīga mušļa vai putras satur 300 kaloriju, 70g salikto ogļhidrātu, 10g šķiedrvielu jeb balastvielu un 16g olbaltumvielu.

 

3. Saliktie cukuri, kas ir dabīgu mušļu un putru sastāvā, radīs ilgāku sāta sajūtu, sniegs ilgstošu enerģiju, kā arī mazinās sirds slimību risku. Pārslas ir bagātas ar labajiem taukiem, kas uzlabos sirdsdarbību un asinsriti. Pateicoties sastāvā esošajiem antioksidantiem, asinsvadu sieniņas kļūs izturīgākas.


4. Visbeidzot uzlabosies vēdera izeja un viegāk izdosies zaudēt svaru. Pārslu sastāvā esošās škiedrvielas ideāli regulē gremošanas sistēmas darbību. Ja musli vai putras neaizdarīsi ar treknu jogurtu, pienu vai sviestu, veiksmīgi izdosies zaudēt arī liekos kilogramus, jo uzlabosies šunu metabolisms, novēršot tauku un toksīnu uzkrāšanos organismā.


5. Ja mušļa vai putras sastāvā būs auzu pārslas, samazināsies cukura līmenis asinīs. Šo pārslu sastāvā ir antikosidanti un unikālie beta-glikāni, kas normalizē augstu asinsspiedienu, holesterīnu un cukura līmeni asinīs. 

 

Reklāma
Reklāma


 

Vērtīgi zināt!

Vidēji 100g dabīga mušļa vai putras satur 300 kaloriju, 70g salikto ogļhidrātu, 10g šķiedrvielu jeb balastvielu un 16g olbaltumvielu.


Klīniskie pētījumi pierāda, ka, piemēram, tritikāle (rudzu un kviešu krustojums) salīdzinājumā ar citiem izplatītākajiem graudaugiem (miežiem, rudziem, kviešiem) satur vidēji 10 reizes vairāk lunasīna, vielas, kam piemīt vairākas vērtīgas, cilvēka organismam noderīgas īpašības – pretvēža, antioksidanta, pretiekaisuma un holesterīnu pazeminoša iedarbība. Tritikāle, kas ietilpst arī Latvijā ražotajos Graci funkcionālajos mušļos, satur vairāk šķiedrvielu, kas nodrošina sāta izjūtu un veicina vielmaiņu. 


Funkcionāls muslis satur produktus ar dabīgi augstu un zinātniski pārbaudītu uzturvērtību, piemēram, ābolu, kas malts ar visām mizu un sēkliņām, ķirbju sēklas vai linsēklas. Ir bagāts ar mikroelementiem, kas nodrošina svarīgas organisma funkcijas. Piemēram, dzelzs veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz samazināt nogurumu un nespēku. Magnijs veicina normālu nervu sistēmas darbību un muskuļu darbību, tiamīns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu. Kalcijs ir nepieciešams kaulu un zobu veselības uzturēšanai. Tas ir labs proteīna un šķiedrvielu avots.

“Ja gribi ko veselīgu un garšīgu, vari izvēlēties kādu produktu no plašās Graci kolekcijas. Jāatzīst, ka klāsts ir tik plašs, ka, lai visu pagaršotu, paietu vismaz pāris mēneši, toties katrs noteikti atradīs ko piemērotu savām ikdienas aktivitātēm un vajadzībām,” saka Rijkure. “Savukārt dienās, kad nav laika mierpilnai brokastošanai, vari pusdienās nogaršot kādu no Graci ātri pagatavojamajām maltītēm, piemēram, griķu, rīsu-čia, pilngraudu auzu pārslu vai trīs pilngraudu pārslu maltīte, kuru pagatavošanai nepieciešams tikai karsts ūdens un piecu minūšu pacietība.”

 

Ieskaties: Musli.lv