Risinājumi bērna aktivitāšu un viedierīcēs pavadītā laika pārraudzībai

Modernās tehnoloģijas mūsu bērnu ikdienā var būt nopietns izaicinājums: no vienas puses, vēlamies, lai bērni iemācās ar tām rīkoties jau no salīdzinoši maza vecuma, tajā pašā laikā – kā nospraust robežas, lai to lietošana nenodara kaitējumu gan bērna fiziskajai, gan arī emocionālajai veselībai?

FOTO: Shutterstock.com

Konsultē izglītības psiholoģe un „Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm” konsultante Sabīne Vilciņa. 

Laikā, kad bērni apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes, parasti viņiem vēl nav ne pašiem sava viedtālruņa, ne kādas citas mobilās ierīces. Tajā pašā laikā par viedierīcēm ir liela interese un veidojas jau pirmās iemaņas šo iekārtu lietošanā. Lai arī daļa speciālistu uzskata, ka līdz skolas vecumam bērniem viedierīcēm nebūtu jābūt pieejamām, tomēr ir grūti izolēties no realitātes –  viedtālruņi ir faktiski ikvienam pieaugušajam, arī vecākajiem brāļiem, māsām. Kā rīkoties? Vislabākais risinājums – limitēti ļaut bērnam izmantot viedierīces kopā ar kādu no vecākiem. Tādējādi vecāki varēs piedāvāt atvasei piemērotu saturu, kā arī parūpēties, lai pamazām bērns uzzina par drošu viedierīču lietošanu. Salīdzinoši patstāvīgi bērni viedierīces parasti sāk izmantot, uzsākot skolas gaitas. 
 

Svarīga vienošanās
Reizē ar moderno tehnoloģiju izstrādi un attīstību to izstrādātāji domā arī par veidiem, kā vecākiem pārliecināties par to, ko un cik ilgi bērni ir darījuši savos tālruņos vai planšetēs. Vairums šim mērķim domāto lietotņu paredz ne tikai tādas funkcijas kā iespēju liegt izmantot internetu vai nobloķēt nevēlamu saturu, bet arī uzzināt, kur konkrētajā brīdī atrodas bērna tālrunis. Tas īpaši var noderēt, ja to gadās nozaudēt. 

 

Ja mammai vai tētim pašiem būs problēmas limitēt viedierīču lietošanu, arī bērns līdz galam nesapratīs viņam piemērotos ierobežojumus.



Taču pirms pieaugušie lemj par labu kādas lietotnes izmantošanai sava bērna viedierīcē, svarīgi būtu aprunāties un vienoties ar atvasi par noteikumiem, kas tiks ievēroti. Kā arī būtiski, lai bērnam tie nav uzspiesti. Ja tie šķitīs taisnīgi no bērna viedokļa, viņš labprāt tos uzņemsies ievērot. Ja mammai vai tētim pašiem būs problēmas limitēt viedierīču lietošanu, arī bērns līdz galam nesapratīs viņam piemērotos ierobežojumus.


Drošība
Kad esat vienojušies par viedtālruņa lietošanas noteikumiem, varat ar bērnu aprunāties par pārraudzības programmu izmantošanu. Noteikti izskaidrojiet, ka tās nepieciešama viņa drošības nolūkā. Varat pastāstīt, ka pēc laika kopā varēsiet pārskatīt bērna mobilās ierīces lietošanas paradumus un tos izvērtēt. Sarunā ar atvasi noteikti būtu jāizstāsta, kāpēc jūs vēlaties uzstādīt kādu no drošības un uzraudzības lietotnēm un kāds ir tās mērķis un uzdevums. Vēlams akcentēt, cik jums kā vecākiem svarīga ir bērna veselība un drošība interneta vidē.

Vienmēr jābūt uzmanīgiem, lejupielādējot ekrāna laika pārraudzības lietotnes savā tālrunī. Vietne „Drossinternets.lv” iesaka vienmēr pārbaudīt, piemēram, ar Google, Bing meklētājprogrammu
palīdzību, vai izvēlētā lietotne ir uzticama un tai ir atbilstoša darbības licence. Tas ir svarīgi, jo pastāv daudz viltus un spieglietotņu, kas var izkrāpt datus – paroles un pieejas jūsu kontiem. 



Praktiski piemēri
Pasaulē viens no populārākajiem viedierīces pārraudzības pakalpojumiem ir Google Play piedāvātais „Ceļvedis vecākiem”, kas nodrošina divu veidu drošības un kontroles iestatījumus Android ierīcēs – bērniem līdz 13 gadu vecumam un no 13 gadu vecuma. Izvēloties šo funkciju, būs iespējams iestatīt, ka attiecīga satura lejupielādēšana iespējama, ievadot paroli, arī pirkumi internetā nebūs iespējami bez speciāla akcepta. 

Apple tālruņu lietotāji var izmantot lietotni Family Sharing, kas paredz nosūtīt uz vecāku tālruni ziņu ikreiz, kad bērns uzsāk jaunu pirkumu vai bezmaksas lejupielādi App Store. Vecāks varēs iepazīties ar pieprasījumu – apstiprināt vai noraidīt to. Bērns to varēs lejupielādēt savā viedtālrunī tikai, ja vecāks ir to akceptējis savā viedtālrunī.

Vēl kāda populāra lietotne ir Family Time. Arī tā ļauj ierobežot viedtālruņa lietošanas laiku un pārskatīt, ko bērns dara viedierīcē (turklāt šo darbību mamma vai tētis var veikt attālināti). Lietotne ļauj bloķēt nevēlamu saturu. Kā papildu funkcija tai ir iespēja kontrolēt bērna atrašanās vietu un uzstādīt zvana signāla saņemšanu, ja bērns dodas ārpus noteiktās teritorijas. Pateicoties lietotnei, ir iespēja iestatīt SOS pogu, kas ļauj nekavējoties sazināties ar mammu vai tēti. 

Ir vecāki, kas savu bērnu tālruņiem izmanto uzraudzības lietotni Mama Bear, kas ļauj pārskatīt visas ienākošās un izejošās īsziņas. Šī lietotne īpaša ar to, ka uzrauga bērna Facebook, Twitter un Instagram profilu un ziņo, ja tajā parādās necenzēta valoda, bērna pazemošana vai draudi.

Noteikti jāpiemin lietotne „Palīgs vecākiem”, kas izmanto F-Secure lietotni. Tā palīdzēs noteikt, cik ilgu laiku dienā bērns drīkst pavadīt pie iekārtas ekrāna, uzstādīt atšķirīgus laika limitus gan darbdienām, gan brīvdienām. Lietotne piedāvās iespēju noteikt pulksteņa laikus, no kura līdz kuram bērnam mobilā ierīce nav pieejama, – tie var būt atšķirīgi gan darbdienām, gan brīvdienām. Arī šī lietotne dod iespēju bērniem izmantot internetu droši, pasargājot no nevēlama un vecumam neatbilstoša satura. Ja vien tālrunis būs līdzās, ir iespējams noteikt bērna atrašanās vietu vai izmantot šo iespēju, lai palīdzētu atrast telefonu tā nozagšanas vai nozaudēšanas gadījumā.

Reklāma
Reklāma


VĒRTĪGI! 
Ja meklējat papildu informāciju par drošu viedierīču lietošanu sarunām ar bērniem, noteikumu radīšanu u. c. jautājumiem, iesakām izmantot vietni „Mobilaisgudrinieks.amigo.lv”. 


Uzticēšanās pilnas attiecības 
Ir situācijas, kad tiešām ir svarīgi izmantot lietotnes ar vecāku kontroles funkciju, taču nekas un nekad neaizstās jēgpilnu sarunu ar bērnu. Uzticības pilnas attiecības ir tās, kas dos daudz, daudz ilglaicīgāku rezultātu. Un labāk par striktiem aizliegumiem darbojas skaidrojumi un kopīga situācijas izvērtēšana. Bērns arī divu trīs gadu vecumā noteikti ir gatavs vecumam atbilstošai sarunai. Jā, par viedierīces izmantošanas paradumiem ir vērts runāt arī ar bērnu, kuram nav sava tālruņa, bet kurš izmanto vecāku viedierīces. 

 

 

Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izdod izglītojošu žurnālu "Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks". Tā mērķis uzlabot vecāku zināšanas par bērna vecumposma īpatnībām no 1,5 līdz 6 gadu vecumam, bērnu audzināšanu un disciplinēšanu bez vardarbīgām metodēm un emocionālo audzināšanu, bērnam piemērotu uzturu un sporta aktivitātēm, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos.

Atvērt lasīšanai online