Vai mazulim, sākot staigāt, ir jāvalkā kurpītes

​Vai mazulim, sākot istabā staigāt, ir nepieciešami apavi? Un kādus apavus izvēlēties āra pastaigām? Stāsta sertificēta fizioterapeite Sandra Maļinovska. 

Staigājot bez apaviem, bērnam ir iespēja iepazīt, kā ir staigāt uz pirkstgaliem, papēžiem, ārējām un iekšējām pēdas malām, un vienlaikus tā ir laba plakanās pēdas profilakse

FOTO: Shutterstock.com

Staigājot bez apaviem, bērnam ir iespēja iepazīt, kā ir staigāt uz pirkstgaliem, papēžiem, ārējām un iekšējām pēdas malām, un vienlaikus tā ir laba plakanās pēdas profilakse

Basas pēdas vai neslīdošas zeķītes tipināšanai pa istabu būs labākā izvēle – norāda fizioterapeite Sandra Maļinovska. Tas ir piemērots brīdis, kad bērnam ir iespēja trenēt pēdas muskuļus. Vēl ļoti labi ir telpā, kurā bērns staigā, uz grīdas salikt neslīdošus šķēršļus ar dažādām virsmām, piemēram, vingrošanas paklāju, stingrus spilvenus. Šādā veidā pēdas muskuļiem ir iespēja nostiprināties vēl vairāk, kas mazinās risku saskarties ar pēdu problēmām turpmāk. 

 

Ļauj skriet ar basām pēdām!

Ja bērnam nav kādu specifisku veselības problēmu, kuru dēļ apavi būtu obligāti velkami, labi ir ļaut mazajam dzīvoties basām pēdām gan istabā, gan iespēju robežās siltā laikā arī ārā. Staigājot bez apaviem, bērnam ir iespēja iepazīt, kā ir staigāt uz pirkstgaliem, papēžiem, ārējām un iekšējām pēdas malām, un vienlaikus tā ir laba plakanās pēdas profilakse.

 

Nav vēlams bērnu staidzināt, līdz pats nav brīvi spēris soļus, ļaujot nostiprināties līdzsvara izjūtai, spējai pašam stabili stāvēt uz pilnām pēdām, kā arī veikt koordinētas kustības, liekot soļus.

 

Fizioterapeite iesaka nesteidzināt bērnu spert pirmos solīšus posmā, kad viņš no rāpošanas stadijas pāriet uz celšanos kājās un pirmo soļu speršanu. Šis noteikti vēl nav arī mirklis, kad izvēlēties apavus, gluži pretēji - pēc iespējas vairāk laika pavadīt ar basām pēdām, veicot augstākminētos ieteikumus. Nav vēlams bērnu staidzināt, līdz pats nav brīvi spēris soļus, ļaujot nostiprināties līdzsvara izjūtai, spējai pašam stabili stāvēt uz pilnām pēdām, kā arī veikt koordinētas kustības, liekot soļus. Tas palīdzēs gan iesaistītās muskulatūras nostiprināšanā, gan mazinās kritienu risku nākotnē.

 

Apavi nepieciešami, lai pasargātu pēdas, piemēram, dodoties ārā aukstā vai slapjā laikā, vai apmeklējot vietas, kur nebūtu vēlams iet ar basām kājām. Tāpēc, ejot ārā, ir jāiegādājas pirmie kājās velkami apaviņi. 

 

Apavu izvēle

Ko tad vilkt kājās mazulim, kas vēl tikai mācās pareizi pozicionēt pēdiņu, kāju muskuļi trenējas noturēt ķermeni vertikāli un kopumā bērniņš vēl ir pietiekami nestabils?

Laika gaitā viedokļi par pirmajiem apaviem, ir krasi mainījušies. Daļa ortopēdu uzskata, ka tad, kad bērns sāk mācīties staigāt, viņam nepieciešami stingri un cieti apavi ar augstu kapes daļu. “Patiesībā ir tieši pretēji – šādi apavi bērniem, kuriem nav nopietnu veselības traucējumu, nav vēlami un pat relatīvi kavē viņu attīstību,” saka tehniskais ortopēds Andris Zarovskis. Viņš norāda, ka tad, kad bērns sāk celties kājās un spert pirmos soļus, vēlams, lai kājās būtu mīksti apavi vai neslīdošas zeķītes. Stingri apavi ar augstu kapes daļu apgrūtinās bērna kustības, piemēram, pieceļoties no grīdas, apsēžoties. Pirmajām sandalītēm būtu jābūt ar mīkstu, elastīgu zoli, pietiekami platu purngalu, kur ir brīva vieta pirkstiņiem. Svarīgi, lai apavi stabili turas pie kājas, netaisās vaļā. Papēdim nevajadzētu būt augstākam par pus centimetru.

 

Kā nopirkt īsto izmēru

Mazulis neprot aprakstīt sajūtas, kas rodas, uzvelkot kājās jaunas kurpes. Visdrīzāk tas viņam rada diskomfortu, jo līdz šim taču kājiņās nekas netika vilks. Apavus var pirkt nedaudz par lielu, bet ne lielākus par centimetru. Svarīgi, lai apavi nebūtu par šauru un nespiestu, jo tad var sākt ieaugt nagi vai pat deformēties pirksti.

Īpaši kritiski jāvērtē lietotu apaviņu izmantošana, jo katram bērnam ir savs staigāšanas un gaitas silts. Apaviņš var būt ieņēmis iepriekšējā valkātāja pēdas formu, kas nebūs piemērota nākamajam pirmo soļu spērējam.

 

Vēl pirms desmit gadiem bija uzskats, ka pirmajam apavam noteikti ir jābūt ar supinatoru, domājot, ka tie, balstot pēdas velvi, mazinās plakanās pēdas risku. Taču šādi apavi jāvelk tikai tad, ja speciālists ieteicis, pretējā gadījumā augšstilba un pēdas muskuļiem nav iespēju pilnībā veikt savas funkcijas.