Kā audzēt piena pulkstenītes – pirmās pavasara vēstneses. Un vai tās var uzziedināt puķpodā?

Piena pulkstenītes, ko sauc arī par lielajām sniegpulkstenītēm, piena zvaniņiem un marta zvaniņiem un kas ir rados amariļļiem, patiešām atgādina koši baltus zvaniņus ar robotām zaļām malām. Arī tās, tāpat kā sniegpulkstenītes, uzzied agri, pat februārī, un priecē ne tikai ar izskatu, bet arī ar liego smaržu.

 

Piena pulkstenītes ir izturīgas pret kaitēkļiem un slimībām.

FOTO: Shutterstock.com

Piena pulkstenītes ir izturīgas pret kaitēkļiem un slimībām.

Piena pulkstenītes izaug 10–25 cm garas un pēc noziedēšanas diezgan ātri ieraujas atpakaļ zemē, un maijā jau praktiski ir pazudušas skatienam. Laukā pulkstenītes var stādīt pavasarī, taču piemērotāks laiks ir rudens – septembris un oktobris. Tām patīk daļēji noēnota, pat ēnaina vieta, tiešu saules staru apspīdētā vietā tās īsti negribēs augt.

Augsne ideālajā variantā – pamitra, barības vielām bagātīga, mēreni skāba. Sīpoliņus stāda apmēram 10 cm dziļumā un 10 cm attālumā citu no cita. Krāšņāk izskatīsies stādījumi grupās vismaz pa 10 sīpoliņiem. Ja būs iestādīti mazi jauni sīpoliņi, nākamajā pavasarī, visticamāk, tie vēl neuzziedēs. Pēc noziedēšanas lapas novāc, kad tās ir pilnībā nokaltušas.
 

Ievēro!
▪ Piena pulkstenītes ir izturīgas pret kaitēkļiem un slimībām, vienīgi ļoti garšo grauzējiem, tādēļ ieteicams stādīt speciālajos sīpolpuķu grozos.


Vai piena pulkstenītes iespējams uzziedināt puķupodā?
Ja iegādāsies Holandē vai Vācijā speciālās audzētavās sagatavotus puķupodus ar piena pulkstenītēm, iespējams, tās izdosies uzziedināt, jo būs īpaši audzētas un pielāgotas tieši šim nolūkam.

Ja gribas pašiem koordinēt uzziedināšanas procesu, sākot no sīpoliņu iestādīšanas un beidzot ar priecāšanos par ziediņiem, jāapbruņojas ar pacietību un jārēķinās, ka nekas labs var arī nesanākt.

Reklāma
Reklāma

Pēc iestādīšanas piena pulkstenītes dažkārt uzzied tikai otrajā gadā, turklāt tām ir vajadzīgs vēsums, gandrīz vai aukstums, lai tās saņemtos ziedēšanai un arī uzziedētu. Mājās tā varētu būt palodze kādā neapkurinātā telpā. Pretējā gadījumā prieks par ziediem būs ļoti īss un augs īstenībā tiks nomocīts.

 

Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"