Holesterīns – gan vajadzīgs, gan lieks

Augsts holesterīna rādītājs uztrauc daudzus no mums, par to bažījas arī ārsti. Skaidrojam, kas īsti ir šī taukviela, kā tā apdraud mūsu veselību, kad nepieciešams pārbaudīt savu holesterīna līmeni un kāpēc paaugstināts holesterīns ir bīstams?

Pārlieku lielais daudzums „sliktā” holesterīna uzkrājas artērijās – asinsvados, pa kuriem tiek nogādātas uz audiem un orgāniem ar skābekli bagātās asinis.

FOTO: Shutterstock.com

Pārlieku lielais daudzums „sliktā” holesterīna uzkrājas artērijās – asinsvados, pa kuriem tiek nogādātas uz audiem un orgāniem ar skābekli bagātās asinis.

Senatnē cilvēkiem bija nepieciešamas tauku rezerves, lai izdzīvotu periodos, kad ēdiens nav pieejams. Tomēr mūsdienās šādi apstākļi attīstītajās valstīs ir reti un neveselīgais dzīvesveids ar mazu fizisko aktivitāti, kad uzkrātās tauku rezerves neiztērējam, un kalorijām pārbagāta pārtika rada problēmas ar tauku vielmaiņu, kas laika gaitā ietekmē veselību. „Sliktā” holesterīna līmenis pieaug pakāpeniski un visdrīzāk ir saistāms ar neveselīgiem ieradumiem un organisma novecošanos.


Pārlieku lielais daudzums „sliktā” holesterīna uzkrājas artērijās – asinsvados, pa kuriem tiek nogādātas uz audiem un orgāniem ar skābekli bagātās asinis. Tādējādi rodas ateroskleroze jeb artēriju sašaurināšanās. Tauku šūnas iekļaujas asinsvadu sieniņā, kas kļūst arvien plānāka un laika gaitā var plīst. „Ja asinsvads plīst, organismam ir īpaši aizsargmehānismi, veidojas trombi, kas „aiztaisa” bojājumu, bet var nosprostot asinsvadu un, ja tas notiek sirdī vai smadzenēs, cilvēks piedzīvo akūtu miokardu vai cerebrālu infarktu, kas var būt dzīvībai bīstami,” skaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs Jānis Pudulis. Tāpēc ārsti uzsver, ka nepieciešams aterosklerozes attīstību mazināt vai apturēt.

Par holesterīna pieaugumu liecina arī sirds asinsvadu saslimšanas, kam var novērot arī hroniskus simptomus, piemēram, sāpes krūtīs pie slodzes, stenokardijas gadījumā, paaugstinātu asinsspiedienu, kas nepadodas terapijai.

Vai simptomus var pamanīt?

Cilvēks pats neizjutīs holesterīna daudzuma pieaugumu, bet piedzīvos sekas, kas var būt dzīvībai bīstamas. Šāds akūtais simptoms būs aterosklerotiskās plātnes (sabiezējuma) plīsums, kas radīs infarktu vai insultu. „Cilvēkiem jāsaprot, ka, ja parādās pēkšņas sāpes rokā vai kājā, kustību vai runas traucējumi vai ir iepriekš nepieredzētas, neskaidras sāpes vai diskomforts krūtīs, steidzami jāgriežas pie mediķiem. Daudzi domā, ka pāries, bet te laika faktors ir ļoti svarīgs,” uzsver kardiologs, piebilstot, ka šādu akūtu situāciju rašanos vajadzētu krietni samazināt populācijā, jau laikus domājot par veselīgāku dzīvesveidu. 

Reklāma
Reklāma

Tā kā „sliktā” holesterīna paaugstināšanos asinīs cilvēks neizjutīs, ir jāveic profilaktiskas pārbaudes. 

Par holesterīna pieaugumu liecina arī sirds asinsvadu saslimšanas, kam var novērot arī hroniskus simptomus, piemēram, sāpes krūtīs pie slodzes, stenokardijas gadījumā, paaugstinātu asinsspiedienu, kas nepadodas terapijai. Par aterosklerozes procesiem lielajos asinsvados var liecināt arī galvas reiboņi. Tāpat jāpievērš uzmanība mijklibošanai – kad cilvēks nevar paiet un viņam jāapstājas, jo pēkšņi sāk sāpēt un tiek sarauti krampī ikri (tas vairāk raksturīgs vīriešiem un smēķētājiem). “Medicīnas centra ARS” ģimenes ārste Lāsma Četverga piebilst, ka dažkārt cilvēkiem ar augstu taukvielu līmeni asinīs ap acīm ādā veidojas brūni dzeltenīgas holesterīna izgulsnes – hloazmas. Tā kā „sliktā” holesterīna paaugstināšanos asinīs cilvēks neizjutīs, ir jāveic profilaktiskas pārbaudes. 

Saistītie raksti