Kaķa tualete: kuras smiltis vai granulas ir vislabākās

Padomju laikā kaķi gāja sīki saplēstās avīzēs vai smiltiņās no tuvākās smilškastes vai pludmales. Mūsdienās šādu kaķu tualetes pildījumu uzlūko par nehigiēnisku un pat bīstamu kā cilvēku, tā dzīvnieku veselībai. Lai cik jocīgi tas skanētu, kaķu tualetes pildījums, saukts arī par pakaišiem, tiešām ir svarīgs priekšnoteikums ļautiņu un lopiņu draudzīgai līdzāspastāvēšanai.

Taču pildījumam ir arī trūkumi – minerālu pakaišus nav ieteicams izmantot kaķēnu tualetei, ja kaķēns norīs šādu kamolu, tas var radīt nosprostojumu zarnu traktā.

FOTO: Shutterstock.com

Taču pildījumam ir arī trūkumi – minerālu pakaišus nav ieteicams izmantot kaķēnu tualetei, ja kaķēns norīs šādu kamolu, tas var radīt nosprostojumu zarnu traktā.

Pirmkārt, pildījums palīdz kaķim saprast, kur tam jāiet nokārtoties, jo, ja nav, kur parakņāties, un nav, ko aizbērt, iespējams, tā nemaz nav tualete… Otrkārt, kaķu tualetes pildījums absorbē un uzsūc nepatīkamās smakas, padarot līdzāspastāvēšanu komfortablāku. Taču kuru no daudzajiem pakaišu veidiem izvēlēties sava kaķa tualetei? Piedāvājums ir tik plašs, ka tajā nav viegli orientēties. Atkarībā no pakaišu sastāva kaķu tualetes pildījums iedalās vairākās lielās grupās.

 

Minerālu pildījumi

Granulēti pildījumi jeb smiltis tiek izgatavoti no bentonīta un paligorskīta mālu iežiem. Tie lieliski uzsūc mitrumu un smakas, veidojot nelielus kamolus, kurus ik dienu viegli izņemt no kastes ar lāpstiņu. Pēc lietotāju atsauksmēm šo pakaišu plusi ir vienkāršā kopšana, turklāt smiltis nepielīp pie kaķa ķepām. Tirdzniecības piedāvājumā ir pildījumi ar dažādiem granulu izmēriem, tāpēc var izmēģināt, kuras tieši vislabāk patiks kaķim. Dzīvnieks ātri pierod pie šīs tualetes pildvielas.

Taču pildījumam ir arī trūkumi – minerālu pakaišus nav ieteicams izmantot kaķēnu tualetei, ja kaķēns norīs šādu kamolu, tas var radīt nosprostojumu zarnu traktā. Turklāt smiltis nedrīkst utilizēt kanalizācijas sistēmā, un, iespējams, pildījums berot putēs.

Daudzi ražotāji kaķu tualetes pildījumam pievieno aromatizatorus, kas vēl vairāk absorbē smakas vai veicina kaķa interesi par tualetes kasti. 

Koka granulu pakaiši

Granulās sapresētas skujkoku skaidas lieliski der gan kaķēnu, gan pieaugušo kaķu tualetes pildījumam. Tās ir videi draudzīgs materiāls, bez mākslīgām piedevām, vislabāk absorbē smakas un mitrumu. Pakaiši efektīvi uzsūc mitrumu, taču neveido kamolus, bet vienkārši sabirst. Pēc lietotāju atsauksmēm koka granulu plusi ir zemā cena, dabiskā izcelsme un lietošanas drošība. Liels pluss ir arī iespēja granulas izmest kanalizācijā bez bailēm par cauruļu aizsērēšanu. Koka pakaišu trūkumi – granulas ir mazāk ekonomiskas kā minerālu pildījumi, tāpēc biežāk jāmaina, turklāt ir ļoti vieglas, tāpēc kaķi, kuriem kastītē patīk kārtīgi parakņāties, viegli var skaidas izmest ārpus tualetes kastes.

 

Interesanti! 

Reklāma
Reklāma

Tiek izgatavoti arī pakaiši no kukurūzas pārstrādes produktiem. Tie līdzinās koka granulām, taču pagaidām ir mazāk izplatīti mūsu zooveikalos. Kukurūzas pakaiši ir ekonomiski, lēti, taču nelikvidē specifiskās smakas, turklāt arī pašam pildījumam ir neparasta smarža, kas kaķim var šķist nepievilcīga un to atbaidīt.

 

Silikagela pildvielas

Tas ir visdārgākais no kaķu tualetes pildījumiem. Absorbējošās silikagela granulas lieliski uzsūc mitrumu un smakas. Pildījums jānomaina tikai aptuveni reizi 2–3 nedēļās (biezāks slānis – pat reizi mēnesī): ātri uzsūc mitrumu, smakas, aizkavē baktēriju vairošanos, vizuāli izskatās sausas. Granulas ir kā indikators – ar krāsas maiņu pasaka priekšā saimniekam, kad pienācis laiks mainīt pildījumu. Viss, kas nepieciešams, ir izvākt sausās un brūnas krāsas granulas no kastītes.

Pēc lietotāju atsauksmēm silikagela granulas ir ekonomiskākās un efektīvākās kaķu tualetes pildvielas. Bet pie trūkumiem varētu pieskaitīt pildījuma augsto cenu, turklāt daudzi kaķi šīs granulas neatzīst, jo tās lietojot gurkst, kas nepatīk ne tikai dzīvniekiem, bet nereti arī saimniekiem.

 

Aromatizatori kaķu tualetes pildījumam

Daudzi ražotāji kaķu tualetes pildījumam pievieno aromatizatorus, kas vēl vairāk absorbē smakas vai veicina kaķa interesi par tualetes kasti. Tomēr nav ieteicams iegādāties pildījumus ar apelsīnu vai tamlīdzīgiem aromātiem, lai gan viegla lavandas smarža kaķiem patīkot un piesaistot to uzmanību tualetes kastītei.