Idejas ģimenes ekskursijām skolēnu brīvdienās

Kur aizbraukt brīvdienās? Lūk, dažas idejas, kur būtu interesanti dažādu vecumu bērniem. 

Atpakaļceļā (ja virziens ir uz Rīgas pusi) par pieturas punktu var izvēlēties Dunduru pļavas, kas atrodas Ķemeru nacionālajā parkā. Šī vieta ir īpaša ar to, ka te var redzēt savvaļā ganāmies taurgovis un Konik zirgus.

FOTO: Shutterstock.com

Atpakaļceļā (ja virziens ir uz Rīgas pusi) par pieturas punktu var izvēlēties Dunduru pļavas, kas atrodas Ķemeru nacionālajā parkā. Šī vieta ir īpaša ar to, ka te var redzēt savvaļā ganāmies taurgovis un Konik zirgus.

Ekskursiju idejas mazākajiem - līdz 10 gadu vecumam 
Cēsu zinātnes centrs un Rakšu zoodārzs

Pašiem mazākajiem piemērotas tuvākas ekskursijas, kad nav jāpavada daudz laika transportā. Interesants galamērķis ir Cēsis. Pilsēta, kurā var doties vēsturiskā ekskursijā pa Cēsu pili, bet aktīvākajiem – ļaut izskraidīties pa skaisti iekopto pils parku. Taču tiem, kas pilī jau bijuši, jauns galamērķis – Cēsu zinātnes centrs “Z(in)oo”, kas piedāvā apskatīt un izpētīt vairāk nekā divsimt izzinošu eksponātu un piedalīties aizraujošos zinātnes eksperimentos. 
Pēc nopietnu zināšanu iegūšanas bērniem gribēsies iztrakoties mazliet brīvākā vidē, tāpēc ekskursijas otrajā daļā var doties uz Rakšu zoodārzu. Kāpēc bērniem tas varētu patikt?  Pirmkārt, tās būs aktivitātes brīvā dabā, svaigā gaisā. Otrkārt, visus sajūsmina dzīvnieki, īpaši tad, ja iespējama pat izjāde ar kamieli. Tieši tā – Rakšu zoo piedāvā ne tikai apskatīt tajā dzīvojošos kamieļus un lamas, alpakas, ēzeļus un trusīšus, bet arī uzkāpt kamieļa mugurā un, protams, nofotografēties. Turklāt te ir arī vieta, kur bērni var palēkāt pa spilvenbatutu un izbraukt ar velokartiem. Rakšos var ieturēt līdzi paņemto maltīti, jo tur ir labiekārtota piknika vieta. 

 

Tukuma salmu darbnīca un Pūres šokolādes muzejs
Ir labi, ja varam mācīt bērnus domāt radoši, tāpēc Salmu muzeja apmeklējums ir ideāla vieta, kur redzēt, cik daudz oriģinālu mākslas darbu var radīt ar tik vienkāršu materiālu kā salmi un siens. Salmu muzejs Tukumā ir vienīgais šāda veida muzejs Eiropā. Ir iespējams pieteikt darbnīcu, kur meistara vadībā būs iespējams izveidot pašiem savu salmu figūriņu, ko vest uz mājām kā suvenīru.  
20 kilometrus tālāk no Tukuma ir Pūre. Mazs ciematiņš, toties bērniem sagādās gardu pārsteigumu – Pūres šokolādes muzeju. Tajā iespējams uzzināt noslēpumu, kā iegūst visgaršīgāko šokolādi un kā ražo saldumus. Taču pats jaukākais un gaidītākais brīdis šīs ekskursijas laikā – iespēja pašiem pagatavot kādu kārumu un to nogaršot. 

 

Viduslaiku aura Jaunpilī 
Kurš gan no bērniem nav sapņojis kļūt par karali vai princesi un dzīvot pilī? Ir vērts ļaut bērniem šo sajūtu piedzīvot, aizvedot ekskursijā uz īstu pili. Viena no tādām – Jaunpils viduslaiku pils Zemgalē. Lai izjustu viduslaiku gaisotni, šeit piedāvā ekskursiju programmas ar teatralizētiem elementiem, viduslaiku personāžiem un dalībnieku iesaistīšanu. Tās laikā katrs bērns drīkstēs ietērpties mūka apģērbā, bet vecāki varēs izvēlēties kādu citu viduslaiku tēlu tērpu. Mazie mūka un kalpones vadībā varēs apgūt pils celtniecības noslēpumus, arhitektūras detaļu simboliku, galma manieres, sirdsdāmu tikumus, bruņinieku ieroču valdīšanas māku. Iedomājieties, cik skaisti būs foto, ko iemūžināsiet pasākuma gaitā! Programmas noslēgumā – bērniem būs iespēja redzēt, kā izšauj senais lielgabals. 
Atpakaļceļā (ja virziens ir uz Rīgas pusi) par pieturas punktu var izvēlēties Dunduru pļavas, kas atrodas Ķemeru nacionālajā parkā. Šī vieta ir īpaša ar to, ka te var redzēt savvaļā ganāmies taurgovis un Konik zirgus. Taurgovis jeb Heka govis ir šķirne, kas radīta Vācijā, mēģinot dažādu govju šķirņu krustošanas rezultātā iegūt izmirušajiem tauriem līdzīgus dzīvniekus. Savukārt Konik zirgi ir īpaši veidota zirgu šķirne dzīvošanai savvaļā. Dunduru pļavās ir izveidots piecus ar pusi metrus augsts skatu tornis. Tik skaistā dabas ainavā noteikti izdosies iegūt skaistu klases bildi.

 

Jau lielākiem bērniem - līdz 15 gadu vecumam
Diena Līgatnē 

Daudzpusīga ekskursija izdosies, ja par galamērķi izvēlēsieties Līgatni. Pirmkārt, šeit ir vērts doties baudīt dabas krāšņumu – aizbraukt līdz Vienkoču parkam un izstaigāt dabas takas. Tur atrodas arī Kokamatniecības muzejs. Taču tikpat jauka pastaiga pa meža takām izdosies, ja par pieturas punktu izvēlēsieties Līgatnes dabas parku, kurā bērni varēs ieraudzīt tādus zvērus, kas dzīvo mūsu Latvijas mežos – negantās meža cūkas, mīļās stirnas un varenos aļņus. 
Otrkārt, neparasts apskates objekts ir pagrabalas, kas ir cilvēku veidotas un izmantotas par pagrabiem. Cilvēki tos rūpīgi izkaluši rūsganajās smilšakmens klintīs un izmanto praktiskiem mērķiem. Aizbraucot līdz Līgatnes pilsētas centram, var apskatīt dabas veidojumu - smilšakmens klinti Lustūzi, kur arī ieturēt maltīti. Jau ar lielākiem bērniem ir vērts doties arī uz Līgatnes slepeno bunkuru, kas saglabājusies kā Padomju Savienības laiku liecība. Bunkura “stāsts” ir interesants ar to, ka apmeklētāji tiek iepazīstināti ar plānu – kas notiek, ja kara gadījumā tiek pārrauti visu hidroelektrostaciju dambji, kādas teritorijas applūstu ar ūdeni, kā tas ietekmētu visas pārējās lielākās pilsētas.

 

Daugavas stāsts un saldumi
Viens no ieteicamajiem galamērķiem ir Likteņdārzs, ja līdz šim tur nav būts. Šis parks ar tik iespaidīgo ainavas arhitektūru ir iedzīvotāju kopīgi izveidotā dāvana Latvijai simtgadē. Turpat netālu atrodas Kokneses pilsdrupas, kuru apskati var apvienot ar stāstu par viduslaikiem Latvijas teritorijā. Te arī var apskatīt smalki veidotu pils maketu, kā šeit izskatījies pirms daudziem gadsimtiem. Un kāpēc gan garo pastaigu pa Likteņdārzu un pilsdrupu apskati Daugavas krastā nenoslēgt ar kaut ko garšīgu? Ja izvēlaties maršrutu, kas ved cauri Skrīveriem, varat piestāt pie ražotnes, kurā gatavo gardās konfektes “Gotiņa” un, protams, citus saldumus. Šeit tiek piedāvātas ekskursijas, kuru laikā  iespēja ne vien iepazīties ar konfekšu gatavošanas procesu, bet arī pašiem kādu no gardumiem pagatavot. 

Reklāma
Reklāma

 

Skaistā Kuldīga un Riežupes alas 
Ikvienu bērnu ir vērts aizvest uz vienu no Latvijas skaistākajām un senākajām pilsētām – Kuldīgu. Kaut vai tāpēc, ka pilsētai cauri tek Kurzemes garākā upe – Venta un pie Kuldīgas sarkano ķieģeļu tilta čalo Ventas rumba, kas atzīts par Eiropas platāko ūdenskritumu, lai gan ir tikai nepilnus divus metrus augsts. Arī Kuldīgas vecpilsēta ir ļoti skaista ar savām šaurajām ieliņām un senajām ēkām. Vairāk par šīs pilsētas vēsturi ģimene iepazīsies, apmeklējot Kuldīgas novada muzeju – tajā var redzēt, kā dzīvojuši cilvēki pirms dažiem gadsimtiem. Un tas patiešām ir interesenti.  Atpakaļceļā nelielu loku var izmest līdz Riežupes smilšu alām. Neparasti ir tas, ka šīs alas astoņu metru dziļumā zem zemes izveidotas mākslīgi, kad smiltis raka kā izejmateriālu stikla ražošanai Iļģuciema stikla darbnīcai. Smiltis alās ir tik baltas un tīras kā cukurs, un alā visu gada valda viena nemainīga temperatūra – pluss astoņi grādi (jāpaķer līdzi kāda jaka vai džemperis), turklāt šo vietu par savu mājvietu izvēlējušies sikspārņi. Ja laiks ir labs, alu priekšā varat sarīkot jautru pikniku!

Pusaudžiem
Alūksnes apkārtne 

Alūksnei gleznieciskumu piešķir lielais ezers, uz kura atrodas četras salas. Interesantu šo pilsētu padara arī tajā esošie kultūrvēsturiskie pieminekļi. Alūksnē ir daudz vietu ar stāstu - Ernsta Glika Bībeles muzejs, vecā un jaunā pils, Alūksnes muižas parks, Tempļa kalns – seno latgaļu pilskalns, Saules tilts un bānītis, kas kursē pa unikālo Alūksne – Gulbene šaursliežu dzelzceļu. Tas viss būtu jāredz, tāpat pilsētas apskates maršrutā kā pieturas punktu var izvēlēties arī dabas muzeju “Vides labirints”, kura ekspozīcijas sniedz izzinošu informāciju par dažādiem procesiem dabā un atspoguļo dabas daudzveidību. Pusaudžiem piemērota būtu arī ekskursija uz kodolraķešu bāzi “Zeltiņi”, kas atrodas netālu no Alūksnes. Tas ir bijušais PSRS slepenais militārais objekts, kas vēl šodien glabā daudz informācijas par pagātni, ko jauniešiem ir būtu interesanti uzzināt. Zeltiņu muzejā ir iespēja ceļot laikā, apskatot dažādu armiju formas tērpus, "sarkano stūrīti" un sadzīves priekšmetu stāstus par neseno padomju un pirmspadomju laika sadzīvi Latvijā. 

 

Pokaiņu mežs un Dobeles sveces
Kopā ar pusaudžiem var doties pa vēstures takām. Tāpēc vērtīga būs ekskursija uz Zemgales pusi, uz vietām, kur norisinājušās Pirmā pasaules kara kaujas – uz Tīreļpurvu un Ložmetējkalnu. Ložmetējkalna apkārtnē ir saglabājušās unikālas liecības par Pirmā Pasaules kara nocietinājumiem un šajā vietā notikušajām Ziemassvētku kaujām. Mūsdienās Ložmetējkalns ir izveidojies par latviešu strēlnieku varonības un piemiņas simbolu. Par šo vietu ļoti interesanti stāsta Ziemassvētku kauju muzeja gidi, tādēļ ir vērts vienoties par ekskursijas pavadītāju. Tālāk varat doties uz Pokaiņu mežu, kas ir ainaviski interesanta vieta ar stāviem pakalniem, dziļām ielejām un dažāda sastāva un vecuma mežaudzēm. Taču neparastākais šajā mežā ir dažāda izmēra akmeņu krāvumi. Šo uzskata par enerģētiski spēcīgu vietu. Kā vēl vienu galamērķi šajā ekskursijā var iekļaut Dobeles sveču ražotni “Baltic Candles”. Kas zina, varbūt kāds pusaudzis vēl paspēs gūt ierosmi nākotnes profesijai!

 

Jūrkalne un murkšķi 
Ja ir vēlme doties uz Kurzemes pusi, Baltijas Jūras piekrasti, tad kā ekskursijas galamērķi var izvēlēties Jūrkalni, kur sajūsminās īpaši iespaidīgais dabas veidojums – Baltijas jūras stāvkrasts. Skaistā skata baudīšanai no 20 metru augstās krasta kraujas uz pludmali ved speciāli veidotas kāpnes, kas var būt īstā vieta ģimenes pašbildei. Ja tālāk plānojat doties uz Ventspili, ir vērts piestāt Piejūras brīvdabas muzejā un izbaudīt ne tikai autentisko arhitektūru un mēģināt izbaudīt seno zvejnieku dzīves noskaņu, bet arī kārtīgi izstaigāties un pavadīt laiku kopīgā piknikā.
Kas ir teicis, ka ekskursijai jābūt viscaur nopietnai. Jautri klāsies, ja brauksiet cauri Alsungai un piestāsiet pie Jaunstuču murkšķu audzētavas, kur var ne tikai aplūkot dzīvnieciņus klātienē, bet arī pacienāt tos ar kādu tiem īpaši paredzētu gardumu. 

 

Lai kāds būtu izraudzītais maršruts, svarīgākais, ko vajadzētu atcerēties, - katrā vietā ieteicams plānot gana daudz laika, lai katrā apskates vietā varat pavadīt gana daudz laika un patiešām izbaudīt!