Veģetāri gavēņa ēdieni sātīgām un krāsainām ēdienreizēm bez gaļas

Gavēņa laiks dažādās ticībās, reģionos un kultūrās simbolizē atteikšanos no pārmērībām, laiku pārdomām un arī ierobežotāku ēdienkarti. 

Galvenais nosacījums ir nebadināt savu organismu, bet pabarot to ar dabīgu, pēc iespējas mazāk pārstrādātu barību.

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais nosacījums ir nebadināt savu organismu, bet pabarot to ar dabīgu, pēc iespējas mazāk pārstrādātu barību.

Vēsturiski pavasaris vienmēr ir nācis ar pieticīgāku ēdienkarti. Pieliekamie un pagrabi ir gandrīz iztukšoti, bet ziemas laikā ēstais smagais, sātīgais ēdiens, kurā ir bijis arī vairāk treknu ēdienu, ir beidzies. Gribas ko vieglāku, pavasarīgāku, krāsaināku. 

Tradicionāli atsakās no gaļas, bet tie, kas gatavi spartiskākiem apstākļiem, arī no citiem  dzīvnieku izcelsmes produktiem. Katrā ziņā gavēnis ir ļoti labs iemesls pamēģināt ieviest savā ēdienkartē vairāk augu valsts produktus, izmēģināt tik vērtīgos pākšaugus un, starp citu, piedomāt arī par to, lai pārtika tiktu izšķērdēta un izmesta pēc iespējas mazāk. 

Galvenais nosacījums ir nebadināt savu organismu, bet pabarot to ar dabīgu, pēc iespējas mazāk pārstrādātu barību. Gavēņa pamatā ir atgriešanās pie senču ēdienkartes, kas bija vienkārša un laba. 

Ieteikumi, kas būtu jāievēro gavēņa laikā:

Reklāma
Reklāma
  • Visās ēdienreizēs iekļaujami graudaugi - rīsi, griķi, putraimi, auzu pārslas. Tos papildina ar ar dārzeņiem – burkāniem, bietēm, kāļiem utt.
     
  • Dzert daudz ūdens un zāļu tējas. Ēdienreizes var papildināt ar glāzi piena, kefīra vai paniņām.
     
  • Reizi dienā, lai saņemtu nepieciešamās olbaltumvielas, porcijā jāiekļauj pākšaugi - zirņi, pupas, lēcas. Gavēņa ēdienus var papildināt ar riekstiem un sēklām (saulespuķu, ķirbju). Tās var uzņemt arī atsevišķi, taču samērīgos daudzumos.
     
  • Veģetārie ēdieni būs sātīgāki, ja tiem pievienos eļļu. Izvēle veikalos ir plaša un daudzveidīga.
  • Gavēnis nozīmē atturēšanos no baudvielām - alkohola, kafijas, melnās tējas, saldumiem.
     
  • Starp ēdienreizēm, kā launags vai otrās brokastis noderēs kārtīga rupjmaize ar nedaudz sviesta, var uzlikt siera šķēli.

Saistītie raksti