"Uzvelc čības!" Nē, labāk staigā basām kājām

"Uzvelc čības!", iespējams, ir viens no biežāk dzirdētajiem norādījumiem no gādīgu mammu un vecmāmiņu puses. Doma, ka staigāšana basām kājām pa aukstu grīdu var beigties ar saaukstēšanos, ir dziļi iesakņojusies daudzu vecākās paaudzes cilvēku priekšstatos. 

Ar čībām vai basām kājām – kā labāk?

FOTO: Shutterstock.com

Ar čībām vai basām kājām – kā labāk?

Populārais ārsts, pediatrs Jevgēnijs Komarovskis savā blogā mierina, ka staigāšana basām kājām pa neapsildītu virsmu ir pilnīgi normāla un pēdai fizioloģiski ierasta darbība. 

Kas notiek ar pēdu, kas tiek pielikta pie vēsas vai pat aukstas grīdas? Fizikas stundās tika mācīts, ka siltais ķermenis atdod savu siltumu aukstajam ķermenim. Tāpēc, lai nezaudētu siltumu, pēdas ādā esošie asinsvadi un sīkie kapilāri momentā saraujas, asins piegāde pēdas ādā daļai strauji samazinās.

 

Reklāma
Reklāma

Tas nozīmē, ka pēda paliek vēsāka, bet nezaudē ķermenim tik vajadzīgo siltumu, un, attiecīgi, nekādu kaitējumu bērna veselībai nenodara. 

Cilvēka pēda cilvēces attīstības laikā ir ideāli piemērojusies vajadzībai staigāt pa aukstām virsmām. Ja šo spēju neturpina trenēt un pat veicināt, bet liek visu laiku uzvilkt čības, siltas zeķītes vai ļauj staigāt tikai pa apsildāmām virsmām vai mīkstiem paklājiem, tad, saskaroties ar aukstu virsmu vai rudenī saslapinot kājas, pēdā esošie asinsvadi nebūs trenēti sarauties, un saaukstēšanās patiešām būs klāt kā saukta. 


Ņem vērā: 

  • Runa ir par staigāšanu pa aukstu grīdu, nevis skriešanu pa ledu vai sniegu.
  • Ļaut bērnam staigāt par grīdu basām kājām vajag tikai tad, ja viņam pašam tas patīk. Spiest nevajag.
  • Staigājot pa aukstu grīdu, pēdai ir jābūt aukstai. Par to nav jāuztraucas.
  • Staigāšana basām kājām nav jāuzskata par norūdīšanos. Tā ir ikdiena bērnam, kura kājas nav pieradinātas pie siltām zeķēm un apaviem.
  • Ja staigāšana pa aukstu grīdu uztrauc vecmāmiņu, ļaujiet viņai uzvilkt siltas zeķes sev pašai.