Tipiskās ādas problēmas jaundzimušajiem

Mazuļa āda tūlīt pēc dzimšanas ir jutīga un vairāk pakļauta apkārtējās vides izmaiņām un kairinājumiem. Labi zināt, kādas ir tipiskākās ādas problēmas jaundzimušajiem, lai nepieciešamības gadījumā zinātu, kā rīkoties. Par to vairāk stāsta pediatre Liene Smane.

Mazuļa āda tūlīt pēc dzimšanas ir jutīga un vairāk pakļauta apkārtējās vides izmaiņām un kairinājumiem

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mazuļa āda tūlīt pēc dzimšanas ir jutīga un vairāk pakļauta apkārtējās vides izmaiņām un kairinājumiem

Pampers padoms

Jaundzimušo toksiskā eritēma 
Mazuļa ādu pēc dzimšanas klāj dzeltenas pumpiņas, ko aptver sarkans plankumiņš. Šādu ādas reakciju izraisa straujā pāreja no dzīves šķidrumā, vēl esot mammas puncī, uz sausu vidi, kurā ir izteiktas temperatūras svārstības. Parasti par toksisko eritēmu nav jāuztraucas – tā parādās 3-14 dienas pēc dzimšanas un pazūd divu, trīs nedēļu laikā. 

 

Autiņu dermatīts
Tā kā jaundzimušais pirmajos mēnešos ir mazkustīgs, ir dažas ķermeņa vietas, kas pakļautas pastiprinātai sasvīšanai vai saskarei ar mitrumu, rezultātā var veidoties iekaisumi. Šādas riska zonas ir aiz ausīm, zem zoda, padusēs, dažreiz arī roku un kāju locītavās, taču visbiežāk – dupsis. Ja bērnam autiņbiksītes netiek mainītas pietiekoši bieži, āda nonāk ilgstošā kontaktā ar urīnu un izkārnījumiem, kas arī rada kairinājumu. Mazulim pirmajos dzīves mēnešos autiņbiksītes jāmaina ne retāk kā pēc divām, trim stundām. 
Dažkārt mazuļa āda ir īpaši jutīga. Šādos gadījumos labi lietot gaisa caurlaidīgas autiņbiksītes ar augstu uzsūktspēju. Mainot autiņbiksītes, bērna āda jānomazgā ar siltu ūdeni, bet pirms autiņbiksīšu uzvilkšanas vajadzētu ļaut mazulim padzīvoties ar pliku dupsi, lai ādiņa paspēj pilnībā nožūt. Ja āda ir iekaisusi, pirms jaunu autiņbiksīšu uzvilkšanas, jālieto kāda šim nolūkam paredzēta ziede. Jāraugās, lai autiņbiksītes nebūtu pārāk ciešas, jo šādi  tiek traucēta normāla gaisa cirkulācija - rezultātā āda kļūst mikla un vieglāk iekaist. Ja šie padomi ņemti vērā, bet bērna āda iekaist tik un tā, labi iegādāties autiņbiksītes no cita zīmola: iespējams, ka iekaisums veidojas paaugstinātas jutības dēļ pret kādu no iepriekš lietoto autiņbiksīšu sastāva materiāliem.

 

Cirkšņu apsārtums
No dzimšanas līdz divu gadu vecumam bērniem var rasties cirkšņu iekaisums. Vidēji tas ilgst divas līdz trīs dienas. Atstājot to bez ievērības, var sekot komplikācijas – cirkšņu apsārtums var izplesties pa visu dibentiņu, var sākties infekcija vai pat ekzēmas veidošanās. Tāpēc, ja cirkšņi iekaisuši, ieteicams apmazgāšanās laikā izmantot maigas ziepes un katru reizi, mainot autiņus, uzklāt bērna ādai aizsargājošu krēmu, kas veido ādas aizsargslāni. 

 

Piena krevele
Ādas sabiezējums galvas matainajā daļā tieši virs avotiņa novērojums lielākajai daļai zīdaiņu. Speciāli kreveli nokasīt nevajag, taču pirms bērniņa vannošanas to var ieziest ar eļļu vai krēmu, tad nedaudz paberzējot, pakāpeniski nolobīt. Noteikti nevajadzētu censties visu kreveli notīrīt vienā paņēmienā – tas neizdosies, turklāt krevelīte var atkal atjaunoties. Dažiem bērniem piena krevele saglabājas mēnšiem ilgi, taču pāriet, kad uz galvas sāk intensīvi augt mati.

 

Zīdaiņu seboreja
Zīdaiņu seboreja izpaužas kā biezas, dzeltenīgas, mazliet lipīgas zvīņas, kas parādās zīdaiņa galvaskausa rajonā. Tās var izplatīties pa visu galvas ādas mataino daļu. Iemesls joprojām nav skaidri zināms, bet literatūrā ir aprakstīta seborejas saistība zīdaiņiem ar “Malassezia” sēnīšu infekciju. Ar zvīņām saķepušie mati var izkrist, bet vēlāk tie atkal ataug. Ādas apsārtumi, kas ir zem zvīņām, rada kairinājuma sajūtu. Dažkārt seboreja skar arī cirkšņu krokas un dibentiņu. Zīdaiņu seboreja ir visai bieži izplatīta un parasti parādās līdz trīs mēnešu vecumam. Parasti tā pazūd pati no sevis pirms gada vecuma sasniegšanas, taču ir bērni, kuriem seborejiskais dermatīts evolucionē līdz atopiskajam dermatītam. Šajā gadījumā nepieciešams konsultēties ar ārstu.