"Bērns neļauj tīrīt zobus" nav attaisnojums vecākiem. Sākam tīrīt zobus pareizi!

Lai arī mūsdienās ir pieejams plašs mutes dobuma kopšanas līdzekļu klāsts ne tikai pieaugušajiem, bet arī mazuļiem, ārsti regulāri ceļ trauksmi, ka bērnu zobi netiek kopti pietiekami. 

Vēlākais, kad jāuzsāk tīrīt zobus, – kolīdz parādās pirmais zobs, nevis kad tas ir pilnīgi izšķīlies.

FOTO: Shutterstock.com

Vēlākais, kad jāuzsāk tīrīt zobus, – kolīdz parādās pirmais zobs, nevis kad tas ir pilnīgi izšķīlies.

Zobārstniecības “Concordia” zobārste Inga Briede atklāj, ka pamatīgi bojātus zobus redzējusi jau astoņus mēnešus vecam mazulim, un atgādina svarīgāko par zīdaiņa mutes dobuma kopšanu. 

„Runājot par mazu bērnu mutes dobuma pareizu kopšanu, jāatzīst, ka manas atbildes uz jautājumiem ir nedaudz mainījušās, kopš pašai piedzimis mazais. Manos priekšstatos mainījies ir tas, ka es ne tikai pārzinu teoriju par pareizu mutes dobuma kopšanu – un man ir vairāk nekā desmit gadu praktiskā pieredze zobārstes profesijā –, bet esmu arī mamma, līdz ar to zinu, ka dzīvē tomēr dažas lietas notiek nedaudz citādi, nekā mēs iztēlojamies. Vecākiem ir jāievēro vairāki nosacījumi, lai saglabātu bērna zobus veselus. Ideālā variantā vecākiem būtu jāsaņem visa nepieciešamā informācija par bērna mutes kopšanu vēl pirms mazulis ir piedzimis,” stāsta zobārste Inga Briede. 
 

Pirmā vizīte grūtniecības laikā
Daļa sieviešu pie zobārsta vai higiēnista dodas grūtniecības laikā, lai pārliecinātos par savu zobu veselību. Un tas ir īstais laiks, kad ar speciālistu aprunāties, kā pareizi kopt zīdaiņa mutes dobumu.


Otrā vizīte – kopā ar mazuli aptuveni sešu mēnešu vecumā
Kad bērns ir piedzimis, vecāki bieži vien saredz visdažādākās cita veida aktualitātes, ko risināt, līdz ar to pie zobārsta kopā ar atvasi atnāk tikai tad, kad bērnam jau ir pāris gadu. Diemžēl ļoti bieži speciālisti redz, ka bērnam zobi ir jau krietni pabojāti. 
Vislabāk, ja pirmā vizīte pie speciālista kopā ar bērnu notiktu apmēram sešu mēnešu vecumā, kad daļai bērnu vēl nav izšķīlies neviens zobs vai arī tie gatavojas šķilties pavisam drīz. Protams, šajā vecumā grūti no bērna gaidīt lielu uzmanību un spēju pacietīgi noturēt vaļā muti, tāpēc vecākiem jāapzinās, ka vizīte vairāk domāta bērna nākotnei. Vecāki šajā apmeklējumā pie speciālista var gūt praktisku pieredzi, kā pareizi rūpēties par savas atvases zobiem. 


Kad sākt tīrīt mazuļa mutes dobumu
Bieži vien vecāki bērniem mutes dobumu no pirmajām dienām netīra, jo uzskata, ka to darīs tikai tad, kad parādīsies zobi. Vēlākais, kad jāuzsāk tīrīt zobus, – kolīdz parādās pirmais zobs, nevis kad tas ir pilnīgi izšķīlies. 

Jautājums – kādēļ tīrīt pirms tam? Lai bērns pamazām saprastu un pierastu, ka zobu tīrīšana ir absolūti normāla ikdienas sastāvdaļa. Tas, ko mamma un tētis noteikti var izmantot, – bērna neapzināto vēlmi visu bāzt mutē, līdz ar to viņam var dot rokā zobu birstīti, lai grauž. Patiesībā tas mazulim sagādās patīkamus brīžus, jo tādā veidā tiek masētas smaganas. Bērnam pašam kļūst vieglāk, kā arī tādējādi tiek atvieglots zobu šķilšanās process. Ja bērnam zobus sāk tīrīt lielākā vecumā, gadās tā, ka vecāki pamēģina, mazais sāk protestēt un vecāki atmet procesam ar roku.
 

 

ZOBU TĪRĪŠANAS LIKUMS – DIVAS REIZES DIENĀ! Lai izprastu šo likumu, jāsaprot, kā notiek zobu bojāšanās. Ja zobi netiek kopti, uz tiem veidojas aplikums. Tajās vietās savairojas baktērijas, kas bojā zobus. Ja divas reizes dienā aplikums rūpīgi tiek notīrīts, baktērijas vienkārši nepaspēj savairoties un sākt darīt savu slikto darbu. Citiem vārdiem sakot, zobu kopšanas procesā liela nozīme ir ritmam, regulārai darbībai. 

 



„Vecāki man dažkārt stāsta, ka bērns neļauj tīrīt zobus. Bet bērnam nav īsti iespēju kaut ko tādu neļaut. Es mēdzu vecākiem stāstīt šādu piemēru – kad bērnam ir netīras autiņbiksītes un viņš nevēlas tās mainīt, vai arī tad mēs respektējam mazuļa raudāšanu un bikses nemainām? Mainām. Tieši tāpat būtu jāattiecas pret zobu kopšanu,” stāsta speciāliste. Vecākiem dažkārt ir jābūt radošiem, lai īstenotu savas ieceres, – zobu tīrīšanu vislabāk pasniegt caur spēlēm un rotaļām. 


Tik dažādās zobu birstes
Sākotnēji maza bērna mutes dobuma kopšanai vecāki var izmantot samitrinātu, maigu speciālu auduma drāniņu vai marli. Var lietot arī silikona uzgalīšus jeb uzpirksteņus, kas parocīgi lietošanai un labi noder arī satūkušo smaganu masēšanai (nopērkami aptiekās). 

 

Kad bērnam ir netīras autiņbiksītes un viņš nevēlas tās mainīt, vai arī tad mēs respektējam bērna raudāšanu un bikses nemainām? Mainām. Tieši tāpat būtu jāattiecas pret zobu kopšanu.

Reklāma
Reklāma


Kad vecāki ir tikuši līdz zobu birstes izvēlei, jāzina, ka tās ir dažādas un viņi var izvēlēties pēc saviem ieskatiem. Zobu birstes ir gan ar parastiem sariem, gan ar silikona. Ir arī ar lielākiem gumijotiem rokturiem, lai bērnam pašam ērti turēt rokās. Pavisam maziem bērniem var izvēlēties tādu zobu birsti, kurai ir apaļš abām rokām satverams rokturis. Labas ir tās birstes, kam ir gari rokturi – tā, lai bērns pats var tīrīt, bet pietiek vietas arī vecāka rokai, lai satvertu galu un tīrīšanas kustības veidotu mērķtiecīgāk. 

Ir vecāki, kas uztraucas, vai tik bērns neiebāzīs zobu birsti pārāk dziļi. Bet bērni ir gudri – viņi ļoti labi saprot, kādas darbības viņiem rada diskomfortu. Kamēr zobi vēl nav parādījušies, nav obligāti jālieto zobu pasta. Zobu birste jāmaina ik pēc trim mēnešiem un jāizvēlas atbilstoši bērna vecumam, kas parasti rakstīts uz tās iepakojuma.

 

Maziem bērniem bieži vien zobu veselībai visvairāk kaitē saldināto dzērienu lietošana gan dienā, gan arī naktī. Rezultātā uz zobiem veidojas aplikums, kas strauji bojā zobus.

 


Pirmajos bērna dzīves gados zobu birstēm vajadzētu būt ar pēc iespējas mazāku galviņu praktiska apsvēruma dēļ – ja zobu birste ir par lielu, ir grūti iztīt zobus, kas atrodas dziļāk. Arī tie pieaugušie, kam ir šaurs žoklis, var izmanto bērniem paredzētās birstes. 

Baisais pudeļu kariess
Vecāki domā, ka kariess ir tikai tad, kad zobā jau ir caurums (bieži bērniem to sauc par pudeļu kariesu), bet patiesībā tas sākas pakāpeniski ar virsmas bojājumu. Šāds bojājums speciālistes pieredzē redzēts mazulim jau astoņu mēnešu vecumā. Tas lielā mērā skaidrojams ar to, ka piena zobi tomēr ir mazi un plāni, to mūžs ir salīdzinoši īss – sešos, septiņos gados pirmie zobi sāk mainīties. Maziem bērniem bieži vien zobu veselībai visvairāk kaitē saldināto dzērienu lietošana gan dienā, gan arī naktī. Rezultātā uz zobiem veidojas aplikums, kas strauji bojā zobus. Labākā profilakse – iemācīt bērnam padzerties ūdeni, kā arī regulāra zobu tīrīšana divas reizes dienā. 


Tīrīšana no rīta un vakarā?
Ideālā variantā vecākam, piemēram, ar silikona uzpirksteni vajadzētu tīrīt bērna zobus pēc katras ēšanas, bet, protams, dzīvē kaut ko tādu īstenot ir sarežģīti. Joprojām ir spēkā rekomendācija, ka zobi jātīra vismaz divas reizes dienā. Ja to dara rūpīgi, tad ar to pietiek, lai zobi būtu veseli. Tas attiecas arī uz pieaugušiem cilvēkiem – pa dienu mēs ēdam daudz, bet tīrām zobus no rīta un vakarā. Turklāt bērnam arī naktī siekalas veidojas vairāk nekā pieaugušajiem, tādējādi papildus pasargājot zobus. Ja ir iespējams, droši var uzmanīgi iztīrīt zobus aizmigušam bērnam. Tīriet mazulim zobus regulāri un rūpīgi!
 

 


Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izdod izglītojošu žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem "Mammām un Tētiem. Zīdainis". Tā mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi. Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

Lejuplādēt PDF formātā
Atvērt lasīšanai online