Labākās iekšķīgi lietojamās eļļas, ja ir jāglābj sausa āda

Lietojot eļļas ārēji, tās iekļūst tikai ādas raga slānī, neveicot dziļāku mitrināšanu. Savukārt lietojot iekšķīgi, organisms un āda saņems daudz vairāk vērtīgo vielu.

 

Saldo mandeļu eļļa rūpējas par ādas, magu un matu skaistumu.

FOTO: Shutterstock.com

Saldo mandeļu eļļa rūpējas par ādas, magu un matu skaistumu.

Ja vēlies eļļu lietot ārēji, labāk izvēlies speciālas kosmētiskas eļļas, kurām tiek pievienotas  dažādas aktīvās vielas, kas veicina to dziļāku uzsūkšanos. Par eļļu pastiprinātu lietošanu uzturā jāsāk domāt tad, ja novērojams ādas sausums, lobīšanās, matu un nagu trauslums, hormonālie traucējumi. Pašas vērtīgākās ir eļļas ar augstu nepiesātināto taukskābju saturu, piemēram, linsēklu, rapšu,  kviešu dīgstu, gurķu mētras un naktssveču eļļu. Eļļas satur arī vērtīgus taukos šķīstošos vitamīnus  - A,D,K,E.  Šos vitamīnus mēs pamatā uzņemam ar dzīvnieku izcelsmes produktiem, tāpēc eļļu lietošanu īpaši rekomendē veģetāriešiem. Ādai īpaši vērtīgs ir eļļās esošais E vitamīns, kas darbojas kā brīvo radikāļu neitralizētājs un sargā šūnas no priekšlaicīgas novecošanās. Lielākais E vitamīna īpatsvars ir kviešu dīgstu, kukurūzas, aragāna, naktssveču eļļās. Ārstnieciskas īpašības piemīt tikai auksti spiestām (nerafinētām) eļļām.
 

Kā pareizi lietot eļļas?
Vislabāk eļļu  mēģināt lietot no rīta tukšā dūšā, jo tad organisms to labāk uzsūks.  Tās var arī iekļaut ikdienas ēdienkartē pievienojot muslim, putrām, salātiem, svaigi spiestai sulai Svarīgi noskaidrot augu eļļu derīguma termiņus, jo sastāvējušās eļļas zaudē savas ārstnieciskās īpašības. Eļļas jāuzglabā vēsā un tumšā vietā. Jo lielāks nepiesātināto taukskābju īpatsvars, jo īsāks eļļas mūžs.


Vērtīgākās eļļas ādas skaistumam


Saldo mandeļu eļļa
Palīdz rūpēties par ādas, matu un nagu skaistumu un veselību. Piemīt ādu mīkstinošas īpašības, tādēļ tiek plaši izmantota kosmētiskajos līdzekļos.


Lazdu riekstu eļļa
Veicina asinsriti un vairo ādas elastīgumu. Laba bāzes eļļa taukainai un jūtīgai ādai, ko izmanto cīņā pret akni. Satur polinepiesātināto taukskābi linolskābi, kas nepieciešama ādas, matu un nagu barošanas un atjaunošanas procesiem.


Linsēklu eļļa
Bagātīgākais augu valsts Omega 3 avots. Labvēlīgi ietekmē sievietes imūnsistēmu un centrālo nervu sistēmu. Pastiprina organisma vielmaiņas procesus, palīdzot sadedzināt liekos taukus. Veicina sāta sajūtu un regulē cukura līmeni asinīs.


Kviešu dīgstu eļļa
Pateicoties augstajam E vitamīna īpatsvaram, palīdz pret priekšlaicīgu ādas novecošanos. Izmanto pret novecošanas kosmētikā.  Iesaka lietot arī pastiprināta noguruma gadījumos.


Naktssveču eļļa
Augsts gamma-linolēnskābes īpatsvars, kas palīdz atjaunot organisma aizsargspējas un uzlabo pašsajūtu. Palīdz sagalabāt mitruma līmeni āda, piemīt ādu reģenerējošas īpašības, uzlabo ādas elastību.

Reklāma
Reklāma


Valriekstu eļļa
Satur neaizvietojamās taukskābes un antioksidantus, kas aizkavē ādas novecošanos. Pozitīvi iedarbojas uz aknām uz žulti. Uzlabo vielmaiņas procesus. Izmanto kosmētikā, kas domāta taukainas ādas kopšanai.


Ķirbju sēklu eļļa
Satur daudzas bioloģiski aktīvās vielas, kurām piemīt labvēlīga ietekme uz ādas vitalitāti. Labvēlīgi ietekmēs sausu, novecojošu sejas ādu. Tiek pievienota kosmētikai, lai mazinātu ādas zvīņošanos un strijas.  


Rapšu eļļa
Vērtīgs omega 3 un omega 6 taukskābju avots. Nodrošina optimālu mitruma līmeni ādā, piemīt pretiekaisuma iedarbība. Palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs.


Aragāna eļļa
Liels nepiesātināto taukskābju īpatsvars, piemīt ādu mitrinošas un barojošas īpašības. Plaši izmanto kosmētikā, jo īpaši matu kopšanā. Var izmantot pie ādas apdegumiem, apsārtumiem.

 

No portāla Jauns.lv