Ciemos pie Latvijas Autoceļu uzturētāja

Šobrīd esam uzsākuši jaunu video rubriku ''Profesijas''. Tās ietvaros mēs dodamies ciemos pie dažādu jomu ekspertiem izpētīt konkrēto profesiju. Šoreiz devāmies ciemos uz Jelgavu pie LAU kravas automobiļa vadītāja profesijas pārstāvja!

Noels un Rēzija kopā ar Daini dodas iepazīt dažādus kravas automašīnu palīgrīkus ikdienas darbā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Noels un Rēzija kopā ar Daini dodas iepazīt dažādus kravas automašīnu palīgrīkus ikdienas darbā.

Noels un Rēzija ne vien noskaidroja atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem, bet arī izmēģināja šīs profesijas praktisko daļu: sniega šķūrēšanu un braucienu ar kravas automašīnu! 

Protams, ikvienam, kas redzējis kravas automašīnu ziemā šķūrējot sniegu vai vasarā - veicot ceļa remontdarbus, ir radušies dažādi jautājumi par šo profesiju un veicamo darbu.

 

Viens no interesējošākajiem jautājumiem: Vai, šķūrējot sniegu, kravas automobiļa vadītājiem nav bail nošķūrēt mazās mašīnas? - Uz ko savas jomas pārstāvis Dainis Ješevics smejot atbild: ''Ir bail. No tā es visvairāk baidos, bet cenšos to nedarīt. Tāda ir mūsu darba specifika - jāizvairās no mašīnām un jāpadara darbs kārtīgi. Tas ir viens no grūtākajiem uzdevumiem šajā darbā.'' 

Reklāma
Reklāma

Mūsdienās vairs nav stingri noteikts, ka viens ir vīriešu darbs, bet tas otrs - sieviešu. Tāpēc mums bija interesanti noskaidrot, vai kravas automobiļa vadītājam Dainim ir zināma arī kāda sieviete, kas strādā šājā profesijā. Viņš stāsta: ''Šajā darbā sievietes par šoferiem nestrādā, bet ir daudz sievietes, kas brauc ar tālbraucēju mašīnām - garajām fūrēm, daudzas sievietes brauc arī ar autobusiem. Pēdējā laikā aizvien vairāk un vairāk tas redzēts. Taču šajā darbā (kravas automobiļa vadītājs) es neieteiktu sievietēm strādāt, jo tas ir grūts, sarežģīts un smags. Bieži nākas ceļā remontēt mašīnu, piemēram, nakts vidū - 30 grādos jālien zem mašīnas apakšā un jāremontē kaut kas.. Tiešām šo neieteiktu sievietēm,'' viņš, turpinot, stāsta, ka arī pašam tā ir gadījies un bez vīrieša spēka tomēr bieži neiztikt.