5 ikdienā pildāmi vingrojumi kaulus sistēmas nostiprināšanai bērniem. FOTO

Ikvienam bērnam ir veselīgi kustēties un izvingroties. Šeit pieci lieliski vingrojumi vispārējās fiziskās veselības uzturēšanai bērniem. Vingrojumus iesaka „Mammamuntetiem.lv” „Gudro Sievu skolas” sertificēta fizioterapeite Sandra Maļinovska. 

Veselīgai skeleta noslogošanai der arī palēcieni, lēkāšana ar lecamauklu, peldēšana un rīta vingrošana. Foto: Artūrs Ķipsts

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Veselīgai skeleta noslogošanai der arī palēcieni, lēkāšana ar lecamauklu, peldēšana un rīta vingrošana. Foto: Artūrs Ķipsts

Fiziskās aktivitātes un vispārēja fiziskā sagatavotība ir būtisks faktors tam, lai bērns augtu ne tikai veselīgs, bet vispār augtu. Kā rakstā Lai mazais augtu kā sēne skaidro ārste endokrinoloģe Iveta Krišāne-Dzīvīte, kaulam, lai tas attīstītos, briestu un augtu, ir nepieciešamas fiziskas aktivitātes. Tieši mehāniska iedarbība un slodze uz kaulu veicina tā augšanu. Mazkustīgs dzīvesveids ir viens no riska faktoriem lēnākai augšanai un mazākam bērna augumam pieaugušā vecumā.  

Veselīgai skeleta noslogošanai der arī palēcieni, lēkāšana ar lecamauklu, peldēšana un rīta vingrošana. 

 

Ārste stāsta, ka pirmsskolas vecuma bērniem labāk neveikt vingrojumus, kas saistīti ar karāšanos pie stieņa, jo locītavu saites vēl ir vājas un viegli traumējamas, bet pusaudžiem to straujas augšanas periodā noderēs stiepšanās vingrojumi, guļot uz grīdas, muguras muskuļu atslābināšanai un mugurkaula skriemeļu iztaisnošanai. Veselīgai skeleta noslogošanai der arī palēcieni, lēkāšana ar lecamauklu, peldēšana un rīta vingrošana. 
 

Ķeramies pie vingrojumiem!

Kāpšana pa trepēm
Var izpildīt soļojot vai skriešus uz vietas – atkarībā no fiziskās sagatavotības.
Vingrojumu izpilda, imitējot kāpšanu pa trepēm, – vienlaikus paceļ roku un pretējo celī saliektu kāju, tad nolaiž un ceļ pretējo.

 

Dziļais pietupiens
Sākuma stāvoklis: kājas nedaudz platāk par plecu platumu, pēdas izvērstas, rokas taisnas uz  sāniem plecu augstumā.

Kustība: veic dziļo pietupienu, vienlaikus sniedzoties ar roku pie pretējās kājas. Atgriežas sākuma stāvoklī un izpilda ar otru roku. Sekot līdzi, lai dibens virzās tieši pa vidu uz leju un ceļi saglabā izvērsumu (neiet uz iekšu).


Lēciens ar kājām gaisā
Sākuma stāvoklis: plaukstas stabili uz zemes, pleci virs plaukstām, dibens gaisā, stāv uz pēdām. 
Kustība: veic lēcienu ar kājām gaisā, noturot visu svaru uz plaukstām, elkoņi taisni, ceļi saliekti.

Reklāma
Reklāma


Garais balsts uz plaukstām, liekot rokas uz bumbas
Sākuma stāvoklis: atbalsts uz plaukstām un pirkstgaliem, pleci virs plaukstām, asteskauls ievilkts, ķermenis stingrs, ceļi taisni. Bumba novietota zem krūtīm.
Kustība: noturot stingru ķermeni, pārmaiņus liek plaukstas uz bumbas, neatspiežoties uz tās. Sekot līdzi, lai ķermenis tiek noturēts sākuma stāvoklī.



Atpūtas un stiepšanās poza
Dibens virs pēdām, rokas garas, piere pie zemes. Var pašūpot gurnus uz sāniem.
Šādu atbrīvošanos var veikt pēc pašsajūtas – gan pēc vingrojuma vai vairākiem, gan tad, ja nepieciešams atpūsties.



Četrrāpus kājas un rokas saliekšana un iztaisnošana
Sākuma stāvoklis: četrrāpus pozīcija – plaukstas zem pleciem, ceļi zem gūžām un gūžu platumā, apakšstilbi paralēli. Pretējā roka un kāja paceltas taisnas, īkšķis uz augšu.
Kustība: vienlaikus saliec elkoni un celi. Elkoni virza gar savas puses sānu uz augšu, celi it kā tuvina tās pašas puses elkonim. Iztaisno un atkārto kustību. Pēc tam maina otru pusi.

Vingrojumus rāda Rēzija Liepiņa.


Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izdod izglītojošu žurnālu "Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks". Tā mērķis uzlabot vecāku zināšanas par bērna vecumposma īpatnībām no 1,5 līdz 6 gadu vecumam, bērnu audzināšanu un disciplinēšanu bez vardarbīgām metodēm un emocionālo audzināšanu, bērnam piemērotu uzturu un sporta aktivitātēm, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos.

Atvērt lasīšanai online