Piemērotākās eļļas un vitamīni sejas ādas kopšanai ziemā

Latvijas ziemā, kad tik ļoti trūkst saules, bet ādu nomoka straujas gaisa temperatūras svārstības, sals un ledaini, mitri vēji, sejas āda pienācīgi “jāsaģērbj”, lai saglabātu skaistumu un starojumu. Jebkuram ādas tipam, arī taukainai un jaukta tipa ādai, ikvienā gadalaikā ir nepieciešama mitrināšana. 

Ziemā āda zaudē mitrumu, jo sejas ādā esošie asinsvadi sašaurinās, un āda saņem mazāk barības vielu

FOTO: Shutterstock.com

Ziemā āda zaudē mitrumu, jo sejas ādā esošie asinsvadi sašaurinās, un āda saņem mazāk barības vielu

Kā pareizi kopt sejas ādu ziemā un kas jāņem vērā aukstajos gada mēnešos, stāsta kosmētikas ķīmiķe Jūlija Kuzņecova.
 

Mitrināšana – ādas mirdzumam un veselībai
Viens no izplatītākajiem skaistumkopšanas mītiem ir uzskats, ka ziemā nevajag lietot mitrinošus sejas kopšanas līdzekļus, lai ādu aukstumā “neaprautu”, taču tas nav labs padoms, saka Jūlija Kuzņecova. 
“Ziemā āda zaudē mitrumu, jo sejas ādā esošie asinsvadi sašaurinās, un āda saņem mazāk barības vielu.  Turklāt apkurinātas telpas padara gaisu sausāku, un ādai ir papildu slodze – vēsajam āra gaisam spēcīgs kontrasts ir sausās, siltās telpas. Tāpēc nereti ziemā āda kļūst sausāka, kairināta, pelēka, zūd tās tvirtums. Ieteicams izvēlēties līdzekļus, kuru sastāvā ir hialuronskābe, pienskābe, keramīdi. Ādai, kas nav pārāk kaprīza, ļoti aukstā laikā labi noder produkti ar vazelīnu – tas uz ādas izveido aizsargslānīti, neļaujot zaudēt tik nepieciešamo mitrumu,” stāsta speciāliste.
Arī vīriešiem nevajadzētu aizmirst par ādas mitrināšanu. Vīriešu sejas āda skūšanas laikā tiek ievainota un novājināta, tāpēc ziemas mēneši ir ļoti labs laiks, kad ataudzēt bārdu, tādējādi samazinot skūšanās reižu skaitu.


Sejas ādas iztikas minimums ziemā
Gan ziemā, gan vasarā sejas kopšanas principi paliek tie paši: attīrīt ādu divas reizes dienā (no rīta un vakarā), pēc tam uzklāt mitrinošu vai barojošu krēmu (atkarībā no ādas tipa un sezonas), vienu vai divas reizes nedēļā veikt dziļāku tīrīšanu, nolobot veco ādas slāni. 

Līdzīgi kā citos gadalaikos, arī ziemā ieteicams izvēlēties dienas krēmu, kas mitrina un mīkstina ādu un aizsargā no UV starojuma iedarbības. Lielisks atbalsts ādas skaistumam ziemā ir šī sviests un kolagēns, kas ādu pabaro, padarot to samtainu, bet jaunu iespaidu tīkotāji mitrināšanai un mīkstināšanai var izmēģināt produktus ar savvaļas rožu ekstraktu. Bet, kamēr guļat, rūpes par savu skaistumu uzticiet atjaunojošam nakts krēmam, kas dziļi mitrina un baro, ļaujot mosties ar mundru, starojošu sejas ādu.

Reklāma
Reklāma


Barošana un mitrināšana
Tāpat speciāliste iesaka izvēlēties kādu kopjošām izejvielām bagātinātu līdzekli jutīgajai ādai ap acīm, kas izlīdzinātu sīkās grumbiņas un palīdzētu mazināt tumšos lokus. Gludākai un elastīgākai ādai īpaši ieteicami produkti ar dziļi mitrinošo makadamijas riekstu eļļu.

Ziemā noteikti noderēs arī intensīvi mitrinošs serums, kas aizsargā no vides un laikapstākļu ietekmes, veidojot uz ādas mitrumu aizturošu kārtiņu. Vērtīgi ir serumi, kuru sastāvā ir limnantes sēklu eļļu, kas bagātina ādu ar antioksidantiem, uzmundrina nogurušu ādu un palīdz tai atjaunoties. Laba kombinācija ir  mitrinošs serums un dienas krēms ar UV filtriem – serums nodrošina ādai nepieciešamo mitrināšanu, savukārt krēmā esošās eļļas un sviesti izveido neredzamu aizsargslāni pret nelabvēlīgiem vides faktoriem.


Nedrīkst aizmirst arī par ādas attīrīšanu 
Kosmētikas līdzekļus vēlams lietot uz iepriekš attīrītas ādas, jo tad poras ir atvērtas un labāk uzņem aktīvās vielas. Sejas pīlings reizi nedēļā saudzīgi atbrīvos ādu no vecajām šūnām un netīrumiem. Populāros augļskābju pīlinga skrubjus ziemas laikā gan labāk aizvietot ar ko maigāku, piemēram, produktiem ar valriekstu čaumalu pūderi, kas ir dabisks un sevišķi maigs skrubents. 

“Ziemā noteikti īpaši jāparūpējas arī par lūpām. Te noderēs bagātīgs lūpu sviests vai lūpu balzams ar E vitamīnu un šī sviestu lūpu mitrināšanai, barošanai un mīkstināšanai. Turklāt šiem produktiem mēdz būt burvīgi aromāti, kas tuvina vasaru,” atgādina Jūlija Kuzņecova.


Eļļas un sviesti – aizsardzībai un atjaunošanai
Lai nostiprinātu rozes labvēlīgo iedarbību, to kombinē ar citām ādai vērtīgām vielām.

    • Kolagēns ir dabisks proteīns jeb olbaltumviela, kas veido lielāko daļu mūsu ķermeņa struktūras un gādā par ādas elastību. Pēc 25 gadu vecuma kolagēna sintēzes procesi organismā sāk noritēt lēnāk un var parādīties pirmās novecošanās pazīmes. 

    • Šī jeb karitē koka sviests ir viens no vērtīgākajiem dabā atrodamajiem augu sviestiem, kuru dēvē arī par Āfrikas zeltu. Jau kopš valdnieces Kleopatras laikiem šī sviestu izmanto skaistumkopšanā, jo tas lieliski mitrina un mīkstina ādu, kā arī aizkavē tās novecošanos. 

    • Limnantes eļļa satur līdz pat 98% taukskābju, tāpēc tā ir izcils antioksidants. Šī eļļa uz ādas izveido mitrumu aizturošu aizsargslānīti, pasargājot ādu no izžūšanas un UV staru iedarbības. Eļļa viegli iesūcas un kopj arī sausu, sasprēgājušu ādu, to mīkstinot un palīdzot atjaunoties. 

    • Makadamijas riekstu eļļa rūpējas gan par sausu un jutīgu, gan taukainu un nobriedušu ādu. Eļļa nomierina, līdzsvaro sebuma līmeni un palīdz ādai atgūt dabiskās aizsargspējas. 

    • E vitamīns ir izcils antioksidants, kas dziļi mitrina ādu un atjauno šūnas. Ar E vitamīnu ir bagāta argāna eļļa, kam piemīt izcilas barojošas īpašības. 

    • Valrieksti ir ne vien garšīgi, bet arī bagāti olbaltumvielām, vitamīniem, taukskābēm un minerālvielām. No valriekstu čaumalām iegūtais pūderis ir dabisks skrubents, ko plaši izmanto sejas un ķermeņa pīlinga produktos.