Uzdevumi, kas veicina bērna rāpošanu

Rāpošanas periods mazulim ir ļoti svarīgs, jo šī procesa laikā nostiprinās mugurkauls, kas svarīgs kustībām un balsta spējai visas turpmākās dzīves laikā. 

Nav viena noteikta laika, kad bērnam būtu jāsāk rāpot, tas atkarīgs no katra mazuļa individuālās attīstības

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nav viena noteikta laika, kad bērnam būtu jāsāk rāpot, tas atkarīgs no katra mazuļa individuālās attīstības

Pampers padoms.

 

Kad mazulis rāpo, viņam jāizmanto gan rokas, gan kājas, lai noturētu ķermeni un paceltu to no zemes, tādējādi bērns stiprina arī vēdera, plecu, roku un kāju muskulatūru. Nav viena noteikta laika, kad bērnam būtu jāsāk rāpot, tas atkarīgs no katra mazuļa individuālās attīstības, taču vidēji tiek minēts 7 līdz 9 mēnešu periods. Lai vecākiem būtu vieglāk radīt bērnam aizraujošu vidi uz grīdas, kas veicinās bērna patiku tur pavadīt pēc iespējas vairāk laika, piedāvājam interesantus vingrinājumus un aktivitātes.

 

Laiks uz vēdera

Pozīcija pirms rāpošanas ir dzīvošanās uz vēdera. Pamazām mazulis iemācās pacelties uz rokām un ieņemt rāpus pozīciju. Lai bērnam patiktu atrasties uz vēdera, vajadzētu parūpēties, lai grīdas klājums ir patīkamas struktūras. Šajā reizē nederēs mīksta sega vai pleds, jo uz šāda veida materiāliem bērnam slīdēs rokas un kājas kopā ar audumu. Labāk izmantot stingru paklāju. Ja mājās ir lamināta grīda, var izvēlēties biksītes ar ceļgalu zonā iestrādātu pretslīdes materiālu. Lai bērnam rastos interese par dzīvošanos uz grīdas, vecākiem arī ir ieteicams būt kopā ar bērnu – mazuļa acu līmenī. 

 

Vingrinājums mammas vai tēta klēpī

Lai mazulim trenētu rāpošanas kustību, var izmantot vingrinājumu, kura laikā vecāki sēž uz grīdas un bērns vecākam klēpī ir tā, lai mazuļa ķermenis atrastos uz mammas vai tēta augšstilbiem, bet galva un kājas attiecīgi katra savā pusē. Ērtībai uz pieaugušā kājām var novietot plānu spilventiņu vai salocītu pledu. Tajā pusē, kur atrodas bērna galva, novieto interesantas rotaļlietas, ar ko bērns var spēlēties. Savukārt kājiņas brīvi paliek otrā pusē – ar tām bērns spārdās un atsperas, tādējādi stiprinot muskuļus.  

 

Rotaļlieta rokas stiepiena attālumā

Bērnam noteikti ir kādas iemīļotas rotaļlietas - tās var izmantot rāpošanas veicināšanai. Novieto bērna iemīļoto lācīti vai grabuli nedaudz tālāk, kā bērns spēj aizsniegt. Ja mazulis ar to vēlēsies rotaļāties, viņam nāksies to sasniegt. Ja kādā brīdī mazulim paliek par grūtu, viņam var palīdzēt, parādot, kā likt kājiņas, lai rāpošanas kustība izdotos. Atceries, ka populārie aktivitāšu paklāji, virs kuriem karājas rotaļlietas, rāpošanu neveicina. 

 

Rotaļas ar spoguli

Zīdaiņiem patīk vērot sevi spogulī, tādēļ viena no lieliskām rotaļām, ko bērnam piedāvāt, ir priekšā nolikts spogulis. Tajā bērniņš var vērot sevi – acis, matus, muti, rokas kustības, kā arī blakus esošo mammu vai tēti. Pret spoguli var vērot, kā kustas rotaļlietas, ripo bumba. Bērnam noteikti patiks spogulim pieskarties, tādēļ to var novietot nedaudz tālāk, lai mudinātu bērnu tam piekļūt. 

 

“Ķerenes” ar mazuli

Kad bērniņš savas rāpošanas spējas jau attīstījis tik tālu, ka pārvietojas salīdzinoši brīvi, aizraujoša nodarbe var būt “ķerenes” ar mazuli. Šo rotaļu var spēlēt brīdī, kad bērniņš ir apmierināts un rotaļīgā noskaņojumā. Vari bērnam rādīt, ka vēlies viņu noķert, savukārt mazulis bēgs, pārvietojoties pa visu telpu. 

 

Šķēršļu josla

Rāpošana nav tikai pārvietošanās pa līdzenu grīdu. Rāpošana sevī ietver arī spēju pārvarēt šķēršļus. Uz grīdas var novietot nelielus spilvenus, sarullētu pledu, kādu mīksto lāci. Lai kaut kur tiktu, bērnam nāksies rāpot tam pāri. Taču, ja viņš izvēlēsies šķēršļus novākt, arī tas būs lieliski, jo būs jācenšas balansēt uz abām kājiņām un vienas rokas, kamēr ar otru veiks uzdevumu. Mazuļa attīstībai vērtīga būs arī rāpošana pa dažādas tekstūras virsmām - burbuļplēvi, ietinamo papīru un dažādiem audumiem.  

 

Rāpošana pār mammu vai tēti

Mazulim ļoti svarīgs ir kontakts ar vecākiem. Līdz ar to šis vingrinājums ļaus mazulim ne tikai būt kopā ar mammu vai tēti, bet arī attīstīt rāpošanas prasmes. Uzdevums pavisam vienkāršs – vecākam jāatguļas uz grīdas un jāļauj mazulim rāpot pāri no vienas puses uz otru. Lai bērnam būtu saistošāk, mamma vai tētis var piedāvāt kādu iemīļotu rotaļlietu, ko bērnam aizsniegt. 

 

Rāpošana caur tuneli

Kamēr bērniņš mazāks, viņš, iespējams, nevēlēsies rāpot pa gariem un sarežģītiem tuneļiem, tādēļ vecāki paši var izveidot vienkāršo versiju. Divus krēslus pārklāj ar audumu tā, lai starp krēsliem veidojas atstarpe ar “jumtu”. Tad var mudināt bērnu rāpot pa apakšu no vienas puses uz otru. Bērnam ļoti patiks, ja nodarbē pievienosies arī vecāki.