Grūtniecība, zīdīšana un antidepresanti

Depresija un veģetatīvās distonijas stāvokļi diemžēl kļūst arvien izplatītāka diagnoze. Vai sievietei, kas vēlas bērniņu, ir jāatsakās no zālēm, kas ikdienā nodrošina labu pašsajūtu? Vai arī jāatliek sapnis par mazuli, kamēr tiek lietotas zāles?
Ja sieviete lieto antidepresantus grūtniecības laikā, par to ir jābrīdina ginekologs un vecmāte, kas pieņem dzemdības.

FOTO: Shutterstock.com

Ja sieviete lieto antidepresantus grūtniecības laikā, par to ir jābrīdina ginekologs un vecmāte, kas pieņem dzemdības.

Ārste psihiatre Lada Stoligvo skaidro, ka, plānojot grūtniecību, vēlams atcelt vai samazināt devas visiem psihotropajiem līdzekļiem, ja tādi ir lietoti pirms tam. Tomēr ir situācijas, kad bez medikamentiem sieviete esošo pašsajūtas stāvokli vienkārši nespēj izturēt un zāles ir jāturpina dzert. 

 

"Pret antidepresantiem sabiedrībā ir pārāk daudz nepamatotu aizspriedumu, toties tiešām bīstamas zāles – trankvilizatorus jeb benzodiazepīnus – ģimenes ārsti dažkārt izraksta vieglu roku,” brīdina psihiatre. 

Trankvilizatori iedarbojas ātri, dod nomierinošu sajūtu uzreiz, taču pie tiem ātri pierod. Turklāt ir pierādīts, ka visi trankvilizatori var radīt risku auglim. Proti, tie ietekmē mazuļa attīstību mammas vēderā. Toties par antidepresantiem šādu pierādījumu nav.
 

Jāpaskaidro, kādas komplikācijas jaundzimušajam var rasties, kas saistītas ar zāļu lietošanu grūtniecības laikā. Būtiska ir arī informācija, vai un kā medikaments ietekmē dzemdību procesu.


Visi antidepresanti un jebkuri citi psihi ietekmējošie medikamenti ir apkopoti speciālā tabulā, kas izveidota, balstoties uz Food and Drug Administration aģentūras datiem. Pirms ārsts izraksta zāles, viņam ir jāinformē sava paciente par to, kurā kategorijā ierindojas konkrētais medikaments. Kad tiek izrakstītas zāles, sievietei ir jāparakstās, ka viņa ir informēta par riskiem un apzinās, ka medikamenti var ietekmēt grūtniecību.
 

Lielākā daļa mūsdienu antidepresantu pieder C grupai. Tas nozīmē, ka nav kontrolētu pētījumu par to ietekmi uz grūtniecību, bet dzīvniekiem nelieli negatīvi efekti ir konstatēti. 

Reklāma
Reklāma

 

Pēc dzemdībām bērnam var būt atcelšanas sindroms, jo caur placentāro barjeru neliela daļa šo medikamentu nonāk augļa asinsritē, bet pēc piedzimšanas to koncentrācija samazinās. 

Ja sieviete lieto antidepresantus grūtniecības laikā, par to ir jābrīdina ginekologs un vecmāte, kas pieņem dzemdības.
 

Zīdīšanas laikā antidepresantu devas diezgan lielā koncentrācijā nonāk mātes pienā. Ja nav iespējams atcelt šo preparātu lietošanu, no zīdīšanas ir jāatsakās, jo mātes psihiskā veselība (pēcdzemdību depresijas vai pēcdzemdību psihozes ārstēšana) ir svarīgāka par iespēju bērnam saņemt mātes pienu. 

"Ja sievietei izrakstīti antidepresanti, tas nav tik bīstami, lai tāpēc veiktu abortu. Paliekot stāvoklī, jāsazinās ar savu psihiatru, un var mēģināt samazināt preparāta devas. Ja sūdzības grūtniecības laikā neatjaunojas, zāles nav jālieto,” mierina Lada Stoligvo.
 

Neplānotas grūtniecības gadījumā, ja tā ir noteikta līdz 17. dienai, speciālisti iesaka pārtraukt vai strauji mazināt psihotropo preparātu devu. Bet, ja par grūtniecību sieviete uzzina pēc 60. grūtniecības dienas, nav nepieciešamības strauji pārtraukt medikamentu lietošanu.

Saistītie raksti