Ministriju aicina iesniegt priekšlikumus "mūžīgo bērnu" un viņu vecāku atbalstam

Labklājības ministrijai ir jānāk klajā ar kompleksu risinājumu, lai pārskatāmā nākotnē jūtami uzlabotu situāciju tām ģimenēm, kuras audzina “mūžīgos bērnus” – personas ar smagu invaliditāti no bērnības. Par to trešdien, 6.februārī, vienojās Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, iepazīstoties ar līdzšinējo atbalsta sistēmu.

Latvijā ir ap 4000 bērnu, kuriem ir smaga invaliditāte kopš bērnības

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā ir ap 4000 bērnu, kuriem ir smaga invaliditāte kopš bērnības

“Šodien ļoti emocionālā atmosfērā komisijas deputāti saprata, kādos finansiālajos apstākļos jādzīvo tām ģimenēm, kurās aug tā dēvētie “mūžīgie bērni”. Tie ir cilvēki ar ļoti smagiem traucējumiem, kuriem nepieciešama īpaša kopšana un faktiski nepārtraukta ģimenes locekļu uzmanība. Ar šādām saslimšanām cilvēks nevar strādāt, un arī tie vecāki, kuri savam bērnam ir klāt 24 stundas diennaktī, nevar strādāt un uzkrāt sociālās iemaksas. Šis ir tas gadījums, kad jābūt pilnai valsts atbildībai,” uzsver Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs Andris Skride.

Šis jautājums komisijas ieskatā nevar gaidīt, tādēļ jau 19.februārī deputāti plāno skatīt Labklājības ministrijas piedāvājumu situācijas risināšanai un aicinās labklājības ministri uz sēdi ierasties personīgi.

 

Vecāki, kuri paši rūpējas par bērniem ar smagām diagnozēm, no valsts faktiski nesaņem nekādu atbalstu. Savukārt, ja šādu bērnu vecāki “padodas” un atdot bērnu sociālās aprūpes iestādē, nodokļu maksātāji par bērna uzturēšanu tajā maksā līdz 1000 eiro

Absurda ir situācija, ka vecāki, kuri paši rūpējas par bērniem ar smagām diagnozēm, no valsts faktiski nesaņem nekādu atbalstu. Savukārt, ja šādu bērnu vecāki “padodas” un atdot bērnu sociālās aprūpes iestādē, nodokļu maksātāji par bērna uzturēšanu tajā maksā līdz 1000 eiro. Tas ir pilnīgi pretēji deklarētajam principam par to, ka valsts veicina bērnu augšanu ģimeniskā vidē, uzsver komisijas vadītājs.

Reklāma
Reklāma

Kā liecina Labklājības ministrijas sniegtā informācija, bērni ar smagu invaliditāti saņem piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta 106,72 eiro apmērā, kā arī īpašas kopšanas pabalstu 213,43 eiro mēnesī. Tāpat divas reizes gadā iespējams saņemt transporta izdevumu kompensāciju 79,68 eiro mēnesī, taču kompensācijas apmērs jau sen nav pārskatīts.

Savukārt pilngadīgas personas ar invaliditāti, kas nevar saņemt invaliditātes pensiju, saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Atkarībā no invaliditātes grupas tas ir no 64,03 līdz 83,24 eiro mēnesī. Savukārt personām ar invaliditāti no bērnības tas ir no 106,72 līdz 138,74 eiro. Arī pilngadīgās personas, ja tas nepieciešams, var saņem īpašas kopšanas pabalstu un transporta izdevumu kompensāciju, kā arī vairākus valsts nodrošinātus pakalpojumus un atvieglojumus.

Valstī patlaban ir teju 4000 personu ar 1.invaliditātes grupu, kuriem invaliditāte noteikta kopš bērnības.