Latviešu izmeklētāja saraksta detektīvromānu: "Stopētāju lieta"

Kad izvēlamies kvalitatīvu lasāmvielu izklaidei un atpūtai, detektīvromāni ir starp tiem žanriem, kuriem dodam priekšroku visbiežāk. Īpaši tumšo gadalaiku vakaros – kas var būt omulīgāk kā  silti ieritināties dīvānā un no paša māju drošības aizrautīgi sekot līdzi izmeklētāju un policistu pūliņiem noziedznieka tvarstīšanā! 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Stopētāju lietaTaču pavisam jaunu intereses un ticamības dimensiju detektīvromāns iegūst tad, ja tā autors arī dzīvē ir bijis saistīts ar noziegumu izmeklēšanas pasauli. Tieši krievu izmeklētāja Aleksandra Mariņina (Marina Aleksejeva) sarakstījusi vienus no Latvijā populārākajiem tulkotajiem detektīvromāniem sērijā par Anastasiju Kamensku, pēc kuras motīviem uzņemts iecienīts TV seriāls. Arī latviešu kriminālžanra autors Andris Kolbergs ar izmeklēšanas pasauli bijis tuvu pazīstams. Tagad klajā nāk pavisam jauns intriģējošs detektīvromāns “Stopētāju lieta”, kura autore Rolanda Bula ilgus gadus strādājusi par izmeklētāju Valsts policijā un tātad labi pārzina “drēbi”.


Pati rakstniece apgalvo, ka romāna sižeta pamatā nav kāda konkrēta krimināllieta, bet iedvesma tā tapšanai patiesi radusies, strādājot izmeklēšanā un romānā rodamas atsauces uz pavisam reāliem notikumiem. Mazpilsētas mežā atrastās jaunās studentes mirstīgās atliekas it kā šķiet atsevišķs baismīgs atgadījums – taču patiesībā, sākot šķetināt notikušā pavedienu, tas izrādās vien neredzamas ķēdes pēdējais posms. Ķeroties pie  apstākļu noskaidrošanas, izmeklētāja Asnāte Grize un operatīvais darbinieks Juris Zvirbulis vēl nevar iedomāties, ka ar šo noziegumu saistīta izrādīsies virkne citu aizdomīgu notikumu. Saistoši izsekojot izmeklēšanas gaitai, Rolanda Bula vienlaikus psiholoģiski pamatoti iedziļinās tajā iesaistīto cilvēku dvēseles noslēpumos, ticami parādot, ka aiz katra likumpārkāpuma visbiežāk stāv sarežģīts un citiem līdz galam neatminams liktenis. Trešo līniju romānā veido policijas darba ikdienas atainojums: nereti tieši šis detektīvromāna aspekts lasītāju intriģē visvairāk.

 

Autorei izdevies, nepārvēršot savus izmeklētājus par ģeniāliem Holmsa vai Puaro līdzgaitniekiem, uzskatāmi parādīt, kā nozieguma izmeklēšanā lomu spēlē gan atjautīgi minējumi un neticamas sakritības, gan kļūdas un pārpratumi. 

Reklāma
Reklāma


Romāns iznāk apgāda projekta “Zvaigznes detektīvs” ietvaros, un ir guvis atzinību pirms diviem gadiem notikušajā detektīvromānu konkursā.
Pieejama arī e-grāmata.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv