10 ikdienas izstrādājumi, kas vidi piesārņo ar mikroplastmasu

Internetā regulāri cilvēki dalās ar video un fotogrāfijām, kur redzamas jūras un okeāni, kuros peld plastmasas pudeles, maisiņi, plastmasas salmiņi un dažādi iepakojumi. Taču ne vienmēr ir pietiekami, ja atkritumus no ūdens izzvejojam un salasām pa grāvmalām. Ir daudzi izstrādājumi, par kuriem nemaz nenojaušam, ka tie rada mazus plastmasas gabaliņus - mikroplastmasu, kas arī nonāk vidē, radot ietekmi uz dabu un cilvēkiem. Lūk, 10 izstrādājumi, kuru lietošanas rezultātā dabā nonāk mikroplastmasa, un ieteikumi, kā samazināt ietekmi uz vidi. 

Plastmasas piesārņojums ir estētiski neglīts, mikroplastmasa nav tik pamanāma, bet tās ietekme uz vidi un veselību var būt ļoti nelabvēlīga.

FOTO: Shutterstock.com

Plastmasas piesārņojums ir estētiski neglīts, mikroplastmasa nav tik pamanāma, bet tās ietekme uz vidi un veselību var būt ļoti nelabvēlīga.

Plastmasa ir materiāls, kas veidots no sintētiskiem, retāk dabiskiem, apstrādātiem polimēriem. Sintētiskos polimērus galvenokārt iegūst no naftas un tās blakusproduktiem. Plastmasa ir lēta un izturīga, tās izmantošanas iespējas mūsdienās ir ļoti plašas. 

Mikroplastmasa ir par 5 mm mazāki plastmasas gabaliņi, kas vai nu sākotnēji ir saražoti mazos izmēros, vai arī veidojas, sadaloties lielākiem plastmasas gabaliem. Arī mikroplastmasas turpina sadalīties kļūstot par nanoplastmasu, kas ir mazāka par 1 mikronu.

Tā kā plastmasas ražošana pieaug, tā tiek neefektīvi patērēta, ir noturīga vidē, tas kļuvis par aktuālu vides piesārņojumu un apdraudējumu. 

Pētījumos ir pierādīts, ka mikroplastmasa negatīvi var ietekmēt augšanu, attīstību un reprodukciju. No mikroplastmasas var izdalīties toksiskas vielas, tā var kalpot kā mikroorganismu pārnesējs. 

Nevienam vairs nav pārsteigums, ka viens no problemātiskākajiem plastmasas piesārņojumiem ir plastmasas salmiņš, tāpēc apkopojām citus neparastus produktus, kas satur mikroplastmasu, par ko ikdienā nemaz neaizdomājamies.

 

Skaistumkopšanas un higiēnas līdzekļi
Mazas plastmasas daļiņas, lodītes tiek pievienotas zobu pastām, ķermeņa skrubjiem un citiem kosmētikas produktiem. Pēc aizskalošanas kanalizācijā tie nonāk vidē, jo lielākā daļa attīrīšanas iekārtu nespēj nodrošināt pilnīgu mikroskopisko daļinu atdalīšanu un sadalīšanu.

Zobu pastaPārliecinies vai Tavā kosmētikas līdzeklī nav mikroplastmasas. Tai ir iespējamas dažādas alternatīvas, piemēram, ķermeņa skrubjos var izmantot vulkāniskās smiltis, samaltas mandeļu čaumalas, jūras sāls.

 

Sintētiskās drēbes 
Vairāk nekā 50% mūsdienās ražoto drēbju ir no sintētiskajām šķiedrām, piemēram, poliestera, poliamīda, viskozes. Sintētiskās šķiedras bieži izmanto kopā ar vilnu, kokvilnu, linu, jo tā piešķir apģērbiem elastību, izturību pret nodilumu. Tomēr katru reizi, mazgājot šādu apģērbu, notekūdeņos nonāk pat vairāki simti tūkstošu mazu šķiedru gabaliņu – mikroplastmasa.

Veļasmašīna

Foto: www.sciencedirect.com

Šobrīd tiek izstrādāti inovatīvi veļas mašīnu filtri un notiek diskusijas par apģērbu pirmreizējo mazgāšanu rūpnīcās. Ko Tu vari darīt, lai samazinātu mikroplastmasas nonākšanu vidē no apģērbiem? 

  • Apsver, vai vari savā garderobē ieviest vairāk vilnas, kokvilnas un lina apģērbus.
  • Ievēro higiēnu, tomēr nemazgā sintētisko apģērbu tikai mazgāšana pēc, bet tad, kad tas tiešām nepieciešams. Mazgā īsākā mazgāšanas ciklā un vēsākā ūdenī. 
  • Nepērc vairāk kā Tev nepieciešams, izmanto lietoto drēbju veikalus, izmanto preci efektīvi.
  • Izmanto veļas žāvēšanai auklu nevis veļas žāvētāju veļas mašīnā.

 

Cigarešu filtri
Liela daļa cigarešu filtru ir izgatavoti no celulozes acetāta – sintētiska materiāla, kas ir avots mikroplastmasas piesārņojumam.

Cigarešu filtriTas ir viens no biežāk sastopamajiem piesārņojošiem elementiem pludmalēs. Mazākais un vienkāršākais ko Tu vari darīt, ja esi smēķētājs – izmet izsmēķus tam paredzētajā vietā. Bet ir pieejamas arī cigaretes, kuru filtri bioloģiski noārdās, tās, pēc smēķēšanas var gluži vienkārši ielikt puķu podā.


Košļājamās gumijas 
Lielākā daļa košļājamo gumiju satur plastmasas polimērus. Aplēses liecina, ka gada laikā košļājamās gumijas veido tūkstošiem tonnu plastmasas piesārņojuma. Pagājušā gada augustā kāda Lielbritānijas lielveikalu ķēde paziņoja par "no plastmasas brīvas košļājamās gumijas" ieviešanu savā sortimentā. 

Foto: www.aswetravel.com. Attēlā redzams tūristu iecienīts objekts Sietlā - siena, kas veidota no košļājamām gumijām. 
 

Reklāma
Reklāma

Mitrās salvetes 
Bērnu mitrās salvetes, kā arī mitrās salvetes roku tīrīšanai un kosmētikas noņemšanai parasti ir izgatavotas no poliestera, polietilēna un polipropilēna vai šo plastmasas savienojumu sajaukuma ar dabiskām šķiedrām. Tās var nosprostot kanalizāciju. Kad vien iespējams, izvēlies videi draudzīgu risinājumu – kokvilnas salvetes, kas samitrinātas ūdenī.

Mitrās salvetesFoto autors: Fēlikss Klejs (Felix Clay), www.theguardian.com


Tējas maisiņi 
Daudzu tējas maisiņu “skelets” ir no polipropilēna. Kad papīrs sadalās, plastmasas daļiņas paliek vidē. Labā ziņa ir tāda, ka vairāki atpazīstami tēju ražotāji ir ņēmuši vērā šo vides problēmu un 2018. gadā uzsākuši no plastmasas brīvu tējas maisiņu ražošanu. Vēl kāda alternatīva - vienmēr var izvēlēties beramo tēju, izmantojot stilīgu tējas sietiņu. 

Tējas maisiņš

Foto: Tējas maisiņa "skelets", https://treadingmyownpath.com.
 

Gliteri, spīdumi 
Rokdarbos tik ļoti iecienītie gliteri, spīdumiņi ir izgatavoti no plastmasas polimēriem, un tos ir sarežģīti atdalīt efektīvai atkritumu pārstrādei. Ir ražotāji, kas piedāvā gliterus no bioloģiski noārdāmām vielām. 

Gliteri

 

Vienreizējās papīra krūzītes 
Lai arī pati krūzīte ir izgatavota no papīra, tās iekšpuse izklāta ar plānu polietilēna slāni. Papīrs noārdās, bet plastmasa tikai sadalās aizvien mazākos gabaliņos, veidojot mikroplastmasas piesārņojumu.

Vienreizlietojamās krūzītes

Ja Tev vēl nav, iegādājies daudzkārt lietojamo krūzi no metāla, stikla vai plastmasas, kuru neizmetīsi pēc katras izdzertās kafijas. 

 

Riepas 
Mēs visi zinām, ka riepas jāmaina, jo tās nolietojas, bet kur paliek tas, kas pazūd no riepas? Arī riepu sastāvā ir sintētiskie polimēri.

Vecas riepasNonākot vidē, riepu putekļi veido nopietnu vides piesārņojumu, kas tiek ieskalots upēs, ezeros un okeānos, tālāk nonāk dzīvnieku un cilvēku barības ķēdēs. Mikroplastmasa no riepām un sintētiskajiem apģērbiem veido būtisku mikroplastmasas piesārņojuma daļu okeānos. Riepu problemātikas jautājums attiecībā uz vidi gan joprojām ir aktuāls, jo pašlaik tam nav risinājuma.

 

Veļas mīkstinātāji 
Vai zināji, ka, veļas mīkstinātājos smaržas tiek iekapsulētas īpašās mikroskopiskās plastmasas polimēru kapsuliņās, kas pēc mazgāšanas saglabājas uz šķiedrām, un kuras, mehāniski bojājot (veļu mazgājot, izkarinot), atbrīvo smaržu, kas saglabājas dienām ilgi pēc mazgāšanas?

Kapsula

Foto: www.groupe-jlf.com 

Izvēlies veļas mīstināšanas līdzekļus bez smaržvielām vai, ja iespējams, atsakies no veļas mīkstināšanas! 

 

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Hidroekoloģijas institūtā realizēto projektu, atbalsts pēcdoktorantūras pētniecības īstenošanai, projekta numurs 1.1.1.2/16/I/001, pētniecības pieteikuma numurs 1.1.1.2/VIAA/2/18/359.