Kas ir morālās paģiras, un kā ar tām cīnīties?

"Shameover" – tā angliski sauc morālās paģiras, nepatīkamo sajūtu, kas mēdz pārņemt no rīta vai pat nakts vidū pēc iedzeršanas. Turklāt kauns pārņem pat gadījumos, kad nekas traks nav noticis.

Morālo paģiru galējā izpausme apvieno kaunu un paranoju.

FOTO: Shutterstock.com

Morālo paģiru galējā izpausme apvieno kaunu un paranoju.

Tikai 23% cilvēku apgalvo, ka nejūt nekādas paģiras, arī ne fiziskas, bet viņu noslēpums vēl nav atklāts. Par spīti zinātnes attīstībai, šo ligu pagaidām izskaust neizdodas.

 

Gluži kā depresija
Psihologi pat apgalvo, ka shameover (no vārdiem shame – kauns, hangover – paģiras) ir novirze, salīdzināma ar klīnisko depresiju.   
“Pamosties ar panikas un vainas sajūtu, ka vakar esi sastrādājusi ko briesmīgu, bijusi visiem nepatīkama, uzmācīga. Tā drīzāk ir fiziska sajūta,  bet smadzenes cenšas to kaut kā izskaidrot un pievelk faktus. Pēkšņi atceries visus, kam tu ne pārāk patīc, visus neveiklos brīžus, visas pauzes sarunā vienlaikus. Bankas konta stāvoklis uztrauc kā nekad. Dzīve šķiet nodzīvota velti,” – tik skarbi savas morālās paģiras sarunā ar BBC portāla krievu versiju raksturo grafiskā dizainere Marina.

 

Etilspirta pārvērtības
Morālo paģiru galējā izpausme apvieno kaunu un paranoju. BBC rakstā analizētas šajā gadījumā organismā notiekošās bioķīmiskās reakcijas.

Uzņemtā alkohola pārvērtībām ir divi posmi. Vispirms etilspirts sašķeļas ar fermenta alkoholdehidrogenāzes palīdzību, ko ražo aknas. Izveidojas acetaldehīds, kas ir ļoti indīga viela, turklāt kancerogēna (vēzi veicinoša).

Acetaldehīds sašķeļas, vispirms etiķskābē, pēc tam ūdenī un ogļskābajā gāzē. Tas nenotiek uzreiz, kādu laiku mūsu asinīs cirkulē inde, un līdztekus risinās vēl daži procesi, kas kaitē organismam.

Sarkanie asinsķermenīši eritrocīti salīp monētām līdzīgos stabiņos, asinis sabiezē, pieaug slodze sirdij. Tas pats notiek galvas smadzeņu kapilāros, salipušie eritrocīti pārnes mazāk skābekļa, no audiem savāc mazāk ogļskābās gāzes, šūnām, tātad arī galvai pietrūkst skābekļa. Tāds ir fizisko paģiru mehānisms, kas rada galvassāpes un citas sliktās sajūtas.

 

Laimes hormons
Morālo paģiru izcelsme arī meklējama bioķīmijā. Serotonīns, saukts par laimes hormonu, ir viens no galvenajiem neiromediatoriem, vielām, kas nodrošina elektrisko impulsu pārnesi starp neironiem centrālajā nervu sistēmā.
Tā loma ir ļoti svarīga, kontrolējot zarnu darbību, piedaloties nelabuma un caurejas reakcijās, stimulējot miega un pamošanās receptorus, sašaurinot artērijas, ja jāveido trombs un jāaizvelk brūce.

Smadzenēs serotonīns regulē trauksmi un prieku, šā hormona zems līmenis saistāms ar depresiju, bet pārāk augsts izraisa halucinācijas un nervu un muskuļu darbības traucējumus. 2000. gadā neirologs Barijs Džeikobs izvirzīja teoriju, ka depresija rodas, nepietiekami atjaunojoties neironiem, procesā, ko ietekmē serotonīna līmenis. Lielākā daļa antidepresantu tāpēc arī veicina serotonīna izdalīšanos.

 

Reklāma
Reklāma

Ir arī labā ziņa
Būtisks novērojums – tieši depresiju pārcietušie apgalvo, ka tās laikā viņus īpaši mocījušas morālās paģiras. “Domāju, ka šis fenomens ir raksturīgs ne visiem, bet tieši cilvēkiem, kuriem sākotnēji piemīt kautrība, pašpārliecinātības trūkums, psihoemocionāls trauslums, pazemināts pašvērtējums, orientācija uz apkārtējo viedokli un dažādas sociālās fobijas izpausmes,” sarunā ar BBC spriež psihiatrs narkologs Vadims Kolobovs no Maskavas medicīnas centra Kļiņika na Sadovom.
Tiesa, depresija nav obligāts priekšnoteikums, var pietikt ar vienkārši zemu serotonīna līmeni, lai nākamajā rītā justu kaunu pat bez izskaidrojuma. Labā ziņa – šī sajūta liecina, ka neesat degradējies. Ja žūpība ir aizgājusi jau par tālu, morālās paģiras parasti izgaist un paliek tikai kāre salāpīties.
Un visbeidzot – 2015. gadā veikts pētījums, piedaloties 789 kanādiešu studentiem, apliecināja, ka vienīgā recepte pret paģirām ir mazāk patērēt grādīgos dzērienus.  

 

7 padomi morālo paģiru gadījumam Radiet komfortablus apstākļus
Iekārtojieties siltumā un dienas gaitā vienmērīgi atjaunojiet ūdens trūkumu organismā, izdzerot pa divām glāzēm ik pēc pusstundas. Krievijas žurnālists Aleksandrs Ovčarenko zina stāstīt, ka viņa bērnības draugs šādās reizēs mēdza izsaukt īpašu deklamatoru – lai lasa priekšā Turgeņevu. Tiesa, pa ceļam lūdzot nopirkt alu…

Nekādas lāpīšanās
To neiesaka neviens narkologs. Jauna alkohola deva gan palīdz prātam nomierināties un pat veicina vajadzīgo fermentu veidošanos aknās, bet pēc tam būs sliktāk. Pastāv risks nokļūt uz plosta un pārtapt alkoholiķī.

Elpojiet dziļāk
Lēnām saskaitiet līdz četri ieelpojot un tāpat – izelpojot. Centieties kādu laiku neko nedomāt, bet tikai sekot elpošanai.

Aprunājieties ar sev tuvajiem
Centieties dalīties savās sajūtās ar tuviniekiem, godīgi un sīki izstāstot, ko jūtat.

Gaļa, siers un rieksti
Nepieciešams paaugstināt serotonīna līmeni, un to izstrādāt palīdz aminoskābe triptofāns, kuru satur olas, piena un graudaugu produkti, liesa gaļa, rieksti.

Izejiet saulē
Arī saules stari palīdz organismam izstrādāt serotonīnu. Tiesa, mūsu platuma grādos šajā klimatā līdzēt varēs tikai solārijs.

Domājiet pozitīvi
Tas var nebūt viegli, taču serotonīnu var vairot, domās koncentrējoties uz labo un priecīgo.

 

Avots: www.jauns.lv