No 1. janvāra par dabasgāzi jāmaksā vairāk

Jaunie dabasgāzes sadales uzņēmuma "Gaso" dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifi pastāvēs divus gadus, intervijā Latvijas Radio ceturtdien teica "Gaso" valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane.

Esot nedaudz vairāk kā 20 000 cilvēku, kuri gāzi ir pieteikuši, bet nelieto, tādējādi visiem citiem jāmaksā par viņu pieteikto, bet neizmantoto pakalpojumu.

FOTO: Shutterstock.com

Esot nedaudz vairāk kā 20 000 cilvēku, kuri gāzi ir pieteikuši, bet nelieto, tādējādi "visiem citiem jāmaksā par viņu pieteikto, bet neizmantoto pakalpojumu".

Tā kā "Gaso" pašlaik pastāv tikai vienu gadu, tad pēc diviem gadiem būtu laiks, kad uzņēmums varētu atskatīties uz paveikto un pārvērtēt noteiktos tarifus.


No 1. janvāra dabasgāzes lietotājiem jāmaksā ne tikai par faktiski patērēto dabasgāzi, bet arīdzan fiksēts maksājums par pieslēgumu. 


Visvairāk tas ietekmē tos iedzīvotājus, kas dabasgāzi izmanto nelielos apjomos – ēdiena pagatavošanai. Viņiem fiksētā maksa par pieslēgumu ir 2,14 eiro mēnesī ar pievienotās vērtības nodokli. 


Pēc Pētersones-Godmanes teiktā, tas ir godīgi, jo iepriekš mazie patērētāji par gāzes infrastruktūru nemaksāja teju neko. "Gaso" valdes priekšsēdētāja pastāstīja, ka pirms dabasgāzes sadales uzņēmuma izveides "Latvijas Gāze" varēja veikt šķērssubsīdijas viena uzņēmuma ietvaros, nosakot, ka lielie dabasgāzes patērētāji par infrastruktūru maksā vairāk. 


Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) esot vērtējusi to, kā veidojas tarifs - vai izmaksas tiešām uz to attiecināmas, kā arī, vai attiecināmas uz konkrēto grupu. Tādējādi secināts, ka apkalpot visus pievadus daudzdzīvokļu mājās ir izmaksas, kuras nebūtu pamata novirzīt uz lielajiem lietotājiem.

Reklāma
Reklāma


Esot nedaudz vairāk kā 20 000 cilvēku, kuri gāzi ir pieteikuši, bet nelieto, tādējādi "visiem citiem jāmaksā par viņu pieteikto, bet neizmantoto pakalpojumu". Jaunie tarifi paredz arī viņiem maksāt fiksēto maksājumu. Pētersone-Godmane aicināja šos cilvēkus atteikties no pakalpojuma, kuru viņi nelieto, bet pieteikt to, kad tas tiešām būs nepieciešams.

 

Avots: www.lsm.lv