Vientuļajiem šis laiks ir sevišķi skaudrs. Kā izpaužas Ziemassvētku depresija?

Kaut Ziemassvētki vairākumam asociējas ar gaišumu un sirds siltumu, statistikas dati liecina, ka tieši šajā periodā ievērojamam skaitam pacientu pasliktinās emocionālās veselības stāvoklis. 

Nereti Ziemassvētkos cilvēki tikai pienākuma pēc pilda solījumus, kuri pašiem nav nedz vajadzīgi, nedz sagādā prieku. Tāpēc speciālisti iesaka: nedariet tā.

FOTO: Shutterstock.com

Nereti Ziemassvētkos cilvēki tikai pienākuma pēc pilda solījumus, kuri pašiem nav nedz vajadzīgi, nedz sagādā prieku. Tāpēc speciālisti iesaka: nedariet tā.

Depresijai raksturīgākie simptomi ir pastāvīgs nogurums, miegainība, enerģijas trūkums, svara pieaugums vai tā zudums, palielināta apetīte vai apetītes trūkums, koncentrēšanās grūtības un tieksme izolēties no apkārtējiem.

 

Tā cēlonis var būt gaidāmo brīvdienu pienākumi, kurus cilvēks nemaz nevēlas uzņemties, piemēram, dāvanu rūpēšanu, galda klāšanu vai došanos ciemos pie cilvēkiem, pie kuriem nemaz negribas viesoties. Nereti Ziemassvētkos cilvēki tikai pienākuma pēc pilda solījumus, kuri pašiem nav nedz vajadzīgi, nedz sagādā prieku. Tāpēc speciālisti iesaka lauzt stereotipus un uzdrošināties akceptēt savas patiesās vēlmes. Ja patiesi negribat, tad neiesaistieties Ziemassvētku svinēšanas jampadracī! Brīdī, kad piezogas pirmssvētku nomāktība, ļoti svarīgi pievērst vairāk uzmanības pašam sev un palūgt, lai citi ar to rēķinās.  

Svētku laiks spēcīgi ietekmē arī vientuļus cilvēkus. Viņi svētku brīvdienās jūtas divkārt vientuļi, pamesti un nevienam nevajadzīgi.

Svētku laiks spēcīgi ietekmē arī vientuļus cilvēkus. Viņi svētku brīvdienās jūtas divkārt vientuļi, pamesti un nevienam nevajadzīgi. Šajos svētkos ir daudz brīvu dienu, kuras vientuļniekiem nereti izvēršas bezgala mokošas un nomācošas. Turklāt saules gaismas trūkums gada tumšākajās dienās šos procesus pastiprina.

 

Reklāma
Reklāma

Situācijas atrisinājumam ir divi varianti. Vieglākos gadījumos iespējams sev palīdzēt ar aktīvu rīcību, kad cilvēks pats saviem resursiem, mobilizējot gribasspēku, panāk ievērojamu pašsajūtas uzlabošanos. Pievērš sevi tam, kas sagādā pozitīvas emocijas, piemēram, dodas uz kosmētisko salonu, nomaina frizieri, aizbrauc slēpot, apmeklē teātra izrādi, aizlido uz siltām zemēm, izveido mājās jaunu interjeru vai apciemo vecu draugu. Ja tas nelīdz, vēlams apmeklēt psihoterapeitu.

 

Teksts: žurnāls "100 labi padomi"

Avots: www.jauns.lv

Saistītie raksti