Neparastās Muskovado piparkūkas

Ziemassvētku laiks bez piparkūkām ir teju neiedomājams. Kraukšķīgas, lielas, mazas, apgleznotas un citādi dekorētas – tās liekam uz galda un dāvinām tuviniekiem. Kad piparkūkas gatavojam paši, to patīkamais aromāts namu padara mājīgu un rada svētku noskaņu. Piparkūku gatavošanas veidi un garšvielu salikumi var būt ļoti dažādi. Ja vēlies šajos svētkos pagatavot jaunu piparkūku versiju, iedvesmojies no Rimi Gardēža Normunda Baranovska.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piparkūku garšvielu salikums, iespējams, ir viena no gardākajām un aromātiskākajām kombinācijām, kādu cilvēki izdomājuši. Šīm garšām ir neskaitāmu versiju, kas mainās dažādi variējot ar garšvielu daudzumu.  Galvenās jeb tradicionālākās garšvielas ir kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari, anīss, ingvers, krustnagliņa, muskatrieksts un koriandrs. Var pievienot arī citrona vai apelsīna mizu, protams, cukuru, medu vai citu saldinātāju. Rimi šefpavārs, Gardēdis Normunds Baranovskis stāsta, kā pagatavot Muskovado piparkūkas. 


"Izmēģinot dažādas piparkūku kombinācijas, nonācu pie šīs lieliskās receptes, kuru var gatavot arī ar rudzu miltiem. Šo piparkūku īpašā garša un kraukšķīgums slēpjas cukurā. Pats cukurs jau pirms pārstrādes ir ķepīgs un tas šo elementu iedod arī šīm gardajām piparkūkām," stāsta Normunds Baranovskis. 

Nepieciešams:
Sviests - 130 g
Tumšais muskovado cukurs - 150 g
Cukura un kukurūzu cietes sīrups - 100 g
Piparkūku garšvielas - 2 ēdamk.
Speltas kviešu milti - 280 g
Dzeramā soda - 1 tējk.
Vistu ola - 1 gab.

Katlā sildi sviestu ar cukura sīrupu un muskovado cukuru. Kad cukurs izkusis, liec klāt aptuveni 150g miltu. Mīklu noplaucē. Ļauj mīklai padzist līdz to var noturēt rokās. Tad mīklai pievieno vienu olu, iemaisi izsijātus atlikušos miltus un sodu. Mīklu ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Piparkūkas cep 200 grādos 8 - 12 minūtes. Laiks atkarīgs no piparkūku lieluma un biezuma.

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas