Rīdzinieks Mārtiņš: "Stikla konteiners gāžas pāri malām, bet tāpēc to neviens neizved"

Apzinīgākā sabiedrības daļa savus atkritumus šķiro, bet ne vienmēr tas ir iespējams. Gadās, ka konteineri ir pārpildīti, bet panākt to izvešanu nav nemaz tik vienkārši. Nesen, turklāt ne pirmo reizi, ar šādu situāciju saskārās Ķengaraga iedzīvotāji pie nama Maskavas ielā 265/1, kur stikla konteiners bija tā pārpildīts, ka pudeles un burkas kuru katru brīdi varēja nokrist zemē un sašķīst.

Šķiroto atkritumu (stikls, papīrs un kartons, plastmasa) izvešana ir bez maksas.

FOTO: Shutterstock.com

Šķiroto atkritumu (stikls, papīrs un kartons, plastmasa) izvešana ir bez maksas.

“Piezvanīju uz firmas L&T tālruni, kas norādīts uz konteinera, saņēmu atbildi, ka konteineru izvedīs tikai pēc mājas apsaimniekotāja, Rīgas namu pārvaldnieka, pieprasījuma. Ar iedzīvotāju zvanu nepietiek,” "Kas Jauns Avīzei" teic Mārtiņš.

 

Kuru katru neuzklausa
Atkritumu savākšanas firma L&T kopš 2014. gada maija ir pievienota uzņēmumam "Clean R". Tur skaidro, ka šķiroto atkritumu konteinerus izved pēc noteikta grafika, piemēram, reizi nedēļā vai pat divās nedēļās. Konteineri pie minētā nama pieder "Clean R" un pēc līguma nodoti "Rīgas namu pārvaldnieka" rīcībā. Ja konteiners pilns, to var izvest agrāk tikai pēc "Rīgas namu pārvaldnieka" pieprasījuma. Kam tieši jāpieskata konteiners, lai tas nebūtu pārpildīts, "Clean R" nevarēja paskaidrot. Arī "Rīgas namu pārvaldniekā" pa uzziņu tālruni 8900 nevarēja sniegt konkrētu atbildi, kuram ir jāziņo par pārpildīto konteineru – sētniekam, nama pārzinim (ir tāds amats) vai varbūt iedzīvotājiem.

Arī "Rīgas namu pārvaldniekā" pa uzziņu tālruni 8900 nevarēja sniegt konkrētu atbildi, kuram ir jāziņo par pārpildīto konteineru – sētniekam, nama pārzinim (ir tāds amats) vai varbūt iedzīvotājiem.

Sētnieka rūpe
Aprunājoties ar dažu iecirkņu darbiniekiem, izdevās noskaidrot, ka atkritumu konteineri ir jāpieskata sētniekam un par pārpildītajiem jāziņo savam teritoriālajam iecirknim. Tālāk Rīgas namu pārvaldnieks šo informāciju nodod atkritumu savācējfirmai. Iedzīvotāji par šādām situācijām var ziņot konkrētā nama pārzinim (viņa uzvārdu un tālruņa numuru var noskaidrot, piezvanot uz Rīgas namu pārvaldnieka uzziņu tālruni 8900) vai tieši apsaimniekotājam pa šo pašu tālruni. Ja mājai ir cits apsaimniekotājs, ziņojiet tam.

Šķiroto atkritumu konteinerus drīkst izmatot ikviens, ne tikai tuvējā nama iedzīvotāji, protams, jāievēro kārtība un tajos nedrīkst mest mizas un citus sadzīves atkritumus.

Reklāma
Reklāma

Var izmantot jebkurš
Šķiroto atkritumu (stikls, papīrs un kartons, plastmasa) izvešana ir bez maksas. Atkritumu savācējs savus izdevumus sedz, nododot savāktos materiālus pārstādei. "Clean R" informē, ka šķiroto atkritumu konteinerus drīkst izmatot ikviens, ne tikai tuvējā nama iedzīvotāji, protams, jāievēro kārtība un tajos nedrīkst mest mizas un citus sadzīves atkritumus.
Citādi ir ar sadzīves atkritumu konteineriem. To izvešanu apmaksā konkrētās mājas iedzīvotāji. Ja garāmgājējs konteinerā iemetīs konfektes iepakojumu, iebildumu nebūs, taču par svešiniekiem ar atkritumu maisiem jau var ziņot pašvaldības policijai.

 

Skārdenes pie plastmasas
Patlaban "Clean R" piedāvā triju veidu šķiroto atkritumu konteinerus. Zilais – papīram un kartonam; dzeltenais – plastmasas pudelēm un plēvēm; zaļais – stikla pudelēm un burkām. Dzeltenajā var mest arī metālu – dzērienu skārdenes un konservu kārbas, taču ne vecas pannas, grābekļus un citus šādus dzelžus, jo šāda veida metālu uzņēmums nenodod pārstrādei. Tajās mājās Rīgā, kuras apkalpo "Clean R", ar laiku triju šķiroto atkritumu konteineru vietā būs tikai divi. Dzeltenais – papīram, kartonam, plastmasai, metālam. Zaļais joprojām būs paredzēts stiklam. Jau tagad "Clean R" papīru un plastmasu izved ar vienu automobili, saberot tajā abu konteineru saturu, ko vēlāk izšķiro.

 

Avots: www.jauns.lv