“Mammu, tēti, uzspēlējam kaut ko kopā!”

Svētdienas vakars, ārā jau tumšs un līst lietus. Ārā noteikti nav nekā, ko darīt. Vakariņas paēstas un gribētos mierīgi pavadīt laiku kopā ar ģimeni pirms straujās darba nedēļas sākuma, bet nav ideju, ko tad kopā varētu pasākt?

Iepazīstināt bērnu ar galda spēļu pasauli ir viena no labākajām dāvanām, ko vecāki var sniegt saviem bērniem

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iepazīstināt bērnu ar galda spēļu pasauli ir viena no labākajām dāvanām, ko vecāki var sniegt saviem bērniem

Mums ir ideja – galda spēles! No plašā galda spēļu klāsta noteikti atradīsies tā īstā, kura uzrunās ikvienu ģimenes locekli un tas būs iesākums jautram, sirsnīgam un produktīvi pavadītam vakaram. Iepazīstināt bērnu ar galda spēļu pasauli ir viena no labākajām dāvanām, ko vecāki var sniegt saviem bērniem. Šajā rakstā sniegsim Jums ieskatu tajā, kāpēc galda spēles ir tik piemērotas bērnu attīstībai.

 

NODERĪGAS PRASMES

Mūsdienās ir pieejamas spēles jau pavisam maziem bērniem - sākot pat no 1 gada vecuma. Tās ļoti interesantā un pievilcīgā veidā bērniem māca atpazīt burtus, formas, krāsas, skaitļus un dzīvnieciņus. Ar galda spēļu palīdzību var mācīties pat lasīt un rakstīt. Jau nedaudz vecākiem bērniem galda spēles kalpo kā rīks, kas palīdz attīstīt loģisko domāšanu, attapību un patstāvīgu lēmumu pieņemšanu. Ja galda spēles ir daļa no bērna ikdienas, viņam ir vieglāk apgūt jauno mācību vielu skolā. Īpaši labi padodas tādi priekšmeti kā matemātika, kura prasa loģisko domāšanu un attapību.

 

VALDĪŠANA PĀR SAVĀM EMOCIJĀM

Galda spēles vienmēr nesīs gan uzvaras, gan zaudējumus. Tās ir ļoti labs veids, kā iemācīt bērnam būt iecietīgam un pieklājīgam uzvaras gadījumā, kā arī prast pieņemt zaudējumus. Pat tad, ja bērns no sākuma nemāk tikt galā ar savām emocijām, vecāki var rādīt pozitīvu piemēru, un ar laiku bērna uzvedība izmainīsies. Ir svarīgi saprast, ka zaudējumi un neveiksmes dzīvē ir neizbēgamas, dažreiz pat vēlamas. Spēlējot galda spēles, bērns regulāri saskarsies ar veiksmes faktoru. Bērnam tas palīdzēs saprast, kas ir veiksme un stratēģija, ko var un ko nevar ietekmēt. Ir jāmāk pieņemt neveiksmes, nepadoties un mēģināt vēlreiz. Šīs ir svarīgas dzīves atziņas, ko vecāki var iemācīt bērniem ar galda spēļu palīdzību.

 

 

Reklāma
Reklāma

PERSONĪBAS IZAUGSME

Ir daudz veidu, kā galda spēles attīsta bērna personību. Pirmkārt, uzvaras padara bērnu pašpārliecinātu, zaudējumi – neatlaidīgu. Otrkārt, spēlējot kooperatīvās galda spēles, ļoti labi veidojas bērna sociālās prasmes un spējas sadarboties komandā. Treškārt, bērns iemācās savus mērķus sasniegt godīgi, ievērojot noteikumus. Viņš saprot, ka ir jāpieturas pie ētikas normām pat tajos brīžos, kad neveicas tik labi. Bērns pats nonāk pie secinājuma, ka negodīga spēle nekad nav pieņemama. Spēles veicina bērna iztēli, jo nākas iejusties dažādos tēlos. Visbeidzot, galda spēles māca stratēģiski domāt vairākus soļus uz priekšu, kas ir ļoti noderīga prasme dzīvē.

 

PRODUKTĪVS HOBIJS

Galda spēļu spēlēšana ir viens no produktīvākajiem un drošākajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem. Tās pozitīvi iedarbojas uz smadzeņu attīstību, palīdz sadraudzēties ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem un ļauj jautri pavadīt laiku. Ir pat zinātniski pierādīts, ka galda spēles labvēlīgi iedarbojas uz somatosensoro (somato = ķermeņa, sensorā = jušanas) smadzeņu sistēmu, ļaujot mums atslēgties no ikdienas stresa un justies labi. Jāpiebilst, ka galda spēles ir labs līdzeklis, kā likt bērnam gribēt uz brīdi iziet offline. Un visbeidzot, galda spēles var kļūt par sirsnīgu tradīciju kopīgai laika pavadīšanai ģimenes lokā.

 

Kas var būt labāks par kopīgi pavadītu laiku un personīgo izaugsmi vienlaicīgi? Ja esat pārliecināti, ka galda spēles ir priekš Jums un Jūsu mazajiem, mūsu galda spēļu entuziasti Brain Games veikalos būs priecīgi palīdzēt atrast īsto galda spēli ikvienam vecumam!