Tradicionālie latviešu ēdieni veselīgā izpildījumā
Latvieša tradicionālā ēdienkarte jau no senatnes ir bijusi gana veselīga un atbilstoša fiziski aktīva cilvēka ikdienas slodzei. Ja pašķirsta vecās pavārgrāmatas, tad var pamanīt, ka receptēs ir ļoti daudz sakņu un dārzeņu, svaigu salātu un pākšaugu. Kustības Rimi Labākai dzīvei šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā savas bērnības iecienītākos ēdienus veselīgākās variācijās. Tie iederēsies gan ikdienas, gan svētku galdā un ir viegli pagatavojami.
Zupas – veselīga izvēle
Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras
– ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā
ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau
izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās.
To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar
pienu, klimpām vai siļķi.
No gaļas zupām vispopulārākās ir vistas buljona un kūpinātas
cūkgaļas zupas, piemēram, skābeņu vai šķelto zirņu zupa. Taču ir
viena zupa, veģetāra vai ar gaļu, kas garšo ikvienam latvietim –
biešu zupa. Vasarā to gatavojam ar kefīru, bet rudenī un ziemā – ar
saknēm, gaļu. Normunds Baranovskis piedāvā izmēģināt savu
iecienītākās biežu zupas recepti ar skābajiem kāpostiem, kas īpaši
iederēsies ziemas sezonā.
Biešu zupas ar skābajiem kāpostiem recepte
Nepieciešams:
Bietes - 300 g
Kartupeļi - 100 g
Burkāns - 100 g
Sīpols - 50 g
Ķiploks - 10 g
Skābēti kāposti - 200 g
Grūbas - 20 g
Dārzeņu vai vistas buljons - 2 L
Vīnogu kauliņu eļļa vai olīveļļa - 50 g
Zaļumi pasniegšanai
Sinepes - pēc izvēles.
Pagatavošana:
Nomizo un sagriež visus dārzeņus un saknes vienādos gabalos. Nav
svarīgi, vai tās ir strēmelītes vai kubiņi, jo garšu šī nianse
nemainīs. Sagrieztos dārzeņus pirms vārīšanas nepieciešams apcept
katlā, pievienojot eļļu. Kad dārzeņi apcepti, tiem klāt pievieno
buljonu un grūbas. Līdz ko zupa sāk vārīties, samazina
temperatūru uz pusi un liek katlam vāku. Turpina vārīt vismaz 40
minūtes. Kad zupa gatava, tai ļauj ievilkties vismaz 20 minūtes,
bet visgardākā zupa būs nākamajā dienā – otrreiz sildīta. Zupu
pasniedz ar zaļumiem, un, ja vēlas zupai piešķirt papildu asumu,
pievieno arī sinepes.
Svētku galda tradīcija – aukstā gaļa
Latviešu virtuvē iecienīta arī aukstā gaļa. Ja tās pagatavošanā
izmanto labas kvalitātes izejvielas, tad tas ir ļoti labs un
veselīgs ēdiens. Latvieši auksto gaļu parasti gatavo no cūkgaļas
kājas daļām, jo tur ir pietiekami daudz gaļas un kaula – tātad arī
želatīna. Ja kādreiz ir bijusi pieredze ar galerta gatavošanu, tad
aukstās gaļas pagatavošanas process ir tāds pats. Atšķirība ir vien
tajā, ka galertu tradicionāli gatavo no cūkgaļas ausīm, galvas un
citām daļām. Neatkarīgi no sastāvdaļām, abi šie ēdieni ir vienlīdz
labi un veselīgi.
Normunds Baranovskis piedāvā gardu un veselīgu aukstās gaļas
recepti, kas labi iederēsies gan uz svētku galda, gan labi
papildinās ikdienas ēdienkarti. Normunds uzver – aukstās gaļas
pagatavošana nav sarežģīta, tomēr jārēķinās, ka tas ir visai
laikietilpīgs process.
Aukstās gaļas recepte
Nepieciešams:
Cūkas kāja - vidēji 2-3 kg
Burkāni - 400 g
Sīpols - 100 g
Ķiploks - 50 g
Lauru lapas - 5 g
Smaržīgi pipari - 6 g
Sāls – pēc garšas (10-15 g)
Ūdens.
Pagatavošana:
Katlā liek cūkas kājas gabalus un pārlej ar ūdeni tik daudz, lai
tas pārklāj visu gaļu. Kad ūdens sāk vārīties, temperatūru samazina
un nosmel putas. Kad putas nosmeltas, pievieno mizotus burkānus,
sīpolu un ķiploku, sāli, piparus, lauru lapas un turpina vārīt no 5
līdz 7 h – līdz gaļa atdalās no kaula. Vārīšanas laiku var saīsināt
līdz 3 stundām, ja auksto gaļu vārīt spiediena katlā. Izmantojot
šādu pagatavošanas metodi, saglabāsies spēcīgāka garša un vairāk
buljona.
Kad gaļa novārīta, to atdzesē un saplūkā, liekot trauciņos un
pārlej ar buljonu, un papildus var pievienot arī vārītā burkāna
šķēlītes. Auksto gaļu liek ledusskapī uz nakti. Aukstā gaļa labi
sader ar sinepēm, mārrutkiem, kā arī ar rukolas lapām.
Rudzu maizes kārtojums veselīgā izpildījumā
Šis ēdiens parasti tiek gatavots no rudzu maizes pārpalikumiem vai
cietas maizes šķēlēm. Tradicionāli kārtojumu gatavo, maizi
izžāvējot un samaļot. Lai drumstalas kļūtu saldākas, pievieno medu,
kura daudzums atkarīgs no maizes salduma. Kārtās liek ievārījumu un
uzputotu saldo krējumu. Šādā sastāvdaļu kombinācijā ēdiens ir ļoti
salds. Lai līdzsvarotu saldo garšu, klāt parasti pievieno skābo
krējumu, tomēr kārtojums tik un tā satur pārlieku daudz cukura. Lai
recepti padarītu veselīgāku un iekļautu tajā tik ļoti trūkstošo
skābumu, Normunds Baranovskis iesaka izmantot grieķu jogurtu bez
papildu piedevām un ogas, kas nedaudz saspaidītas ar piparmētru un
ābolu biezeni.
Rudzu maizes kārtojuma recepte
Nepieciešams:
Rudzu maize Turaidas - 100 g
Medus - 20 g
Piparkūku garšvielas (maltas) - ½ tējk.
Jogurts Grieķu Valmieras 0% - 400 g
Avenes un/vai dzērvenes Rimi saldētas - 100 g
Saldi āboli - 200 g
Svaigas ogas - 50 g (dekoram)
Svaigas piparmētras lapiņas (dekoram).
Pagatavošana:
Rudzu maizi sadrupina gabalos un apgrauzdē, samaļ drumstalās,
pievienojot piparkūku garšvielas un medu. Lai pagatavotu dabīgi
saldinātu ievārījumu, ir nepieciešams zināt, kuri augļi ir saldāki,
bet kuri – skābāki. Lai ievārījums nebūtu pārlieku skābs, ieteikums
izmantot vienu daļu ogu (avenes un dzērvenes) un divas daļas
saldo ābolu. Gardāks ievārījums sanāk, ja ogas un ābolus apcep
nevis vāra. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un cep mizotus
ābolus un ogas 20 minūtes. Kad ogas un āboli ir gatavi, tos
saspaida ar dakšu, atdzesē un veido desertu kārtās – liek
drumstalas, ievārījumu un jogurtu. Dekorē ar svaigu piparmētru un
ogām. Ar šīm un citām veselīgām un gardām receptēm, kā arī padomiem
fiziskās un garīgās labsajūtas uzlabošanai sīkāk var iepazīties
šeit.