Jaunās māmiņas vājā vieta – pārslogota mugura. FOTO

Jaunās mammas pēc bērna piedzimšanas dažkārt pavisam aizmirst par sevi, visu uzmanību un rūpes veltot jaunajam ģimenes loceklim. Pēc pāris mēnešiem vai pat nedēļām tas atspēlējas ar muguras sāpēm jostas daļā vai plecu joslā. 

Foto: Artūrs Martinovs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Artūrs Martinovs

Sertificēta fizioterapeite, „Gudro sievu skolas” nodarbību vadītāja Sandra Maļinovska stāsta par izplatītākajām bērna aprūpēšanas kļūdām, kuru dēļ cieš mammas mugura, un jau no pirmās dienas pēc dzemdībām aicina domāt par pareizu stāju, līdz tas kļūst par ieradumu.

Dažu pavisam vienkāršu nosacījumu ievērošana ļaus izvairīties no nepatīkamām sāpēm gan muguras jostas daļā, gan plecu joslā. 

 

Seko līdzi savai stājai
Pārģērbjot vai mainot mazulim autiņbiksītes, regulāri jāseko līdzi gan savai stājai vai pozai, gan atbilstošai videi. Ieteicams to darīt uz īpaši iekārtotas pārtinamās virsmas, kas ir gurnu augstumā, bērnam atrodoties tieši pretī. Seko, lai mugura paliek taisna, neieņemot piespiedu pozas, piemēram, saliekšanos vai neērtu iegriešanos.

 


 


Pietupies pareizi
Ja bērns atrodas uz grīdas vai zemas virsmas, vienmēr izvēlies viņu pacelt, notupjoties blakus un tad pieceļoties – izmantojot savu kāju spēku un muguru turot taisnu. 

 


Barošanas poza
Arī barošanas laikā domā par savu ērtumu, jo pavadīsi pietiekami ilgu laiku šajā pozā. Ja sēdi, nodrošini atbalstu muguras jostas daļai, stabilizē elkoni, piemēram, ar spilveniem, lai noņemtu slodzi no plecu joslas. Atrodi visērtāko pozu, kas ļauj atslābināt plecus. Barojot bērnu guļus, mammas ķermenis būs atbrīvotāks un mazāk sasprindzis.

 

 

Reklāma
Reklāma

Neizgāz vēderu kā grūtniece
Katru mirkli, turot bērnu rokās, ir jāseko līdzi savai stājai. Pēc grūtniecības jaunajām māmiņām ir tendence joprojām ieņemt gaidību laikā iegūto stāju ar izgāztu vēderu un no slodzes uz priekšu un leju novilktiem pleciem. Mazulis nu ir piedzimis, un ķermenim ir jāatgūst iepriekšējais līdzsvars. Proti, ķermenim jābūt kontrolētam – virzi asteskaulu uz priekšu, ievelc nabu, it kā gribētu tuvināt mugurai, lāpstiņas virzi kopā, arī zodu ievelc pie sevis.
 

(Šādi nestāvi!)
 

 

Stum ratiņus pareizi!
„Savākto” stāju praktizē arī pastaigās, stumjot bērnu ratiņus. Noregulē ratu rokturi, lai rokas būtu brīvas, elkoņi – 70–80 grādu leņķī, atrodies ar ķermeni pēc iespējas tuvu ratiem.  
 


 

Vingrojumi roku labsajūtai 
Ja jūti saspringumu plecos vai tirpšanas sajūtu rokās, pirmā palīdzība sev ir izstaipīšanās. Pastiep kakla muskulatūru sānos un mugurpusē; to darot, muskuļi ir atbrīvoti. Stiepšanu veic tikai ar roku palīdzību. Tirpšanu rokās var atvieglot, pastiepjot rokas ar delnu uz augšu, ar pretējo roku stiep plaukstu un pirkstus pie sevis. Plecu atvēršanai sadod rokas aiz muguras un cel uz augšu. Te svarīgi noturēt stāju un pievilkt zodu pie sevis.