"Augstāk par zemi" – grāmata bērniem Rīgas iepazīšanai

Izdevniecība “Droši un Koši” laidusi klajā grāmatu par Rīgu un tās virsotnēm, ko ģimenes var izmantot gan kā ceļvedi Rīgas torņu iepazīšanai, gan kā aizraujošu lasāmvielu, gan kā uzziņu literatūru. “Augstāk par zemi” ir izklaidējošs stāsts par kolorītu trīsbērnu ģimeni, kas apmeklē Rīgas virsotnes un, risinot savas privātās drāmas, daudz uzzina par Rīgas arhitektūru, vēsturi un dažādām jomām, kas saistītas ar attiecīgu namu funkcijām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmata ir domāta ģimenēm un skolas vecuma bērniem, un tā radīta ar mērķi vienkāršā un tēlainā valodā runāt par kultūras mantojumu un vēsturi, kā arī parādīt, ka ideju pasaulē visas mākslas un zinātnes ir savstarpēji saistītas. Pateicoties divkrāsu tekstiem, ir iespēja izvēlēties – lasīt pamatstāstu, lai uzzinātu, “kā viss beigsies”, vai ļauties enciklopēdiskai šķirstīšanai “pa diagonāli”. Grāmatā ir 60 lappuses, un ik atvērumā publicētas ilustrācijas – pilsētas skati un arhitektūras objekti, ko māksliniece Agnese Aljēna zīmējusi akvareļtehnikā. Tieši zīmējums pretstatā fotogrāfijai ļauj pilsētu pētīt lēni un pamanīt īpašās detaļas. 


Rīgas torņu kontekstā visbiežāk pirmie prātā nāk Vecrīgas baznīcu torņi, taču “Augstāk par zemi” autori piedāvā paraudzītes uz plašāku, dažādos laikos tapušu pilsētas panorāmu. No Rīgas pils torņiem līdz elektrostacijas tornītim pie Operas, no ugunsdzēsēju depo (ar Ugunsdzēsības muzeju turpat blakus) līdz observatorijas tornim, ūdenstorņiem, jūgendstila ēku spicēm, “Stikla kalnam” un dažādām citām iespaidīgām vertikālēm. Grāmata noderēs gan kā sveiciens no Rīgas citviet dzīvojošajiem, gan kā ceļabiedrs aizraujošai ekspedīcijai pa Rīgu un arī kā pamudinājums ieiet ēkās, kurās nav iepriekš būts. Grāmatā iekļauta arī pilsētas karte. 

Augstāk par zemi

Teksta autores ir kultūras žurnāliste Zane Volkinšteine, mākslas zinātniece Baiba Grīnberga un ilustrāciju autore Agnese Aljēna. Visas trīs radošā sadarbībā ir izveidojušas savu stāstu par Latvijas galvaspilsētu. Autorēm šķiet būtiski par izglītojošām tēmām runāt “kā dzīvē” – sapludinot dažādas disciplīnas, izmantojot spilgtus salīdzinājumus un nopietno nostatot blakus nedaudz komiskajam. Pilsētvides objektiem piešķirot asociācijām piesātinātus vaibstus, var ļaut vaļu fantāzijai – jautājumiem  „kāpēc tā?” vai “kas šeit bija agrāk?”. 

Reklāma
Reklāma


“Šodienas bērni būs mūsu pilsētas veidotāji nākotnē, tāpēc šķiet svarīgi ģimenēs runāt par vidi, ko ar saviem darbiem un attieksmi veidojam. Pilsēta nerodas vienā dienā, tā ir paaudžu paaudzēs nodotais kultūras mantojums un mūsdienu attieksme gan pret vēsturi, gan to, kas top no jauna.” teic projekta idejas autore Baiba Grīnberga. 



Grāmatu izdevusi biedrība „Droši un Koši”, kas izglītojošas grāmatas piedāvā ģimenēm jau no 2013. gada. “Augstāk par zemi” iespējams iegādāties izdevniecības mājaslapā www.drosikosi.com, Ziemassvētku pop-up veikaliņā „Peipers” tirdzniecības centra Galleria Rīga 6. stāvā, kā arī grāmatnīcās „Jānis Roze” visā Latvijā. 


Ieskaties: www.drosikosi.com