5 paņēmieni kā īstenot zero-waste filozofiju savā mājoklī

Arvien populārāka pasaulē un arī Latvijā kļūst zero-waste kustība. Tā paredz īpašu uzmanības pievēršanu dzīvei, radot pēc iespējas mazāk atkritumu, lai samazinātu ikdienas patēriņa cikla ietekmi un neradītu kaitējumu dabai.

Atsvaidzini viesistabas interjeru, pārvelkot dīvānu ar jaunu citas krāsas audumu, izsauc elektrotehnikas meistaru, jo varbūt virtuves tehnikai ir vien pārdesmit eiro neliels bojājums. Glezna, iespējams, lieliski iederēsies kāda drauga interjerā - šādi ienesīsiet jaunas vēsmas un prieku citā mājoklī.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atsvaidzini viesistabas interjeru, pārvelkot dīvānu ar jaunu citas krāsas audumu, izsauc elektrotehnikas meistaru, jo varbūt virtuves tehnikai ir vien pārdesmit eiro neliels bojājums. Glezna, iespējams, lieliski iederēsies kāda drauga interjerā - šādi ienesīsiet jaunas vēsmas un prieku citā mājoklī.

Mūsu zemei un videi būt draudzīgāks var ikkatrs, mainot ikdienas paradumus – iepērkoties mazāk vai pērkot produktus tikai no dabiskām sastāvdaļām, kā arī šķirojot atkritumus, lai pēc tam tos varētu pārstrādāt. Lai sargātu dabu, šo dzīvesveidu iespējams praktizēt ne tikai dodoties uz veikalu, bet arī savā mājoklī. Kā īstenot zero-waste filozofiju arī savās mājās, nekustamā īpašuma attīstītājs “Bonava Latvija” iesaka piecus paņēmienus.

 

1. Maini priekšstatus par mazlietotu preču veikaliem.
Katru gadu tūkstošiem tonnu apģērba tiek izmests miskastē. Ir skaidrs: lai samazinātu tekstilrūpniecības radīto piesārņojumu, nepieciešama alternatīva pieeja savai garderobei. Jo skapja saturu atjaunot gribas. Jau kādu laiku Latvijā arvien mainās skatījums uz lietotām drēbēm kā nabadzības statusa zīmogu. Savu uzvaras gājienu uzsākuši lietoto preču tirdziņi un arī “otrās dzīves” preču veikalu sortiments kļuvis daudzveidīgāks un dažādām stila pērlēm bagātāks. Tajos var atrast visu – no labām grāmatām, bērnu rotaļlietām līdz dizaina priekšmetiem un zīmolu apģērbiem. Lai izbrīvētu vietu garderobē un jautri pavadītu laiku, laba ideja ir uzrīkot “andeles” ballīti draudzeņu lokā. Vai kopā ar kaimiņiem sarīkot Skandināvijā tik populārās piemājas “garāžas izpārdošanas” – kas neder tev, iespējams noderēs kaimiņam un otrādi. Jautrība garantēta un arī māja brīvāka no nevajadzīgām mantām. Ja draudzeņu pulkā nav izdevies atrast apģērbam jaunu īpašnieku, padomā, vai to nevari aizvest uz kādu ziedojumu kasti vai, nedaudz piestrādājot ar šķērēm, adatu un liekot lietā radošo domāšanu, pārvērst to par stilīgu dizaina priekšmetu. 

Ja namā atkritumus šķiro daudzi, samazinās kopējās miskastes apjoms un par atkritumiem jāmaksā mazāk. 

2. Dod lietām savā mājoklī otro iespēju.  
Kaķis apskādējis dzīvojamās istabas dīvānu ar saviem nadziņiem? Cepeškrāsns virtuvē sākusi niķoties, savukārt glezna pie guļamistabas sienas vairs nepatīk? Ne vienmēr nepieciešams izmest atkritumos novecojušās lietas un doties uz veikalu, lai iegādātos jaunas. Atsvaidzini viesistabas interjeru, pārvelkot dīvānu ar jaunu citas krāsas audumu, izsauc elektrotehnikas meistaru, jo varbūt virtuves tehnikai ir vien pārdesmit eiro neliels bojājums. Glezna, iespējams, lieliski iederēsies kāda drauga interjerā - šādi ienesīsiet jaunas vēsmas un prieku citā mājoklī. 

Reklāma
Reklāma


3. Saimnieko gudri. Šķiro atkritumus. 
Arī dzīvojot daudzdzīvokļu namā, ir iespējams pievērsties zero-waste dzīvesveidam. Ja namā atkritumus šķiro daudzi, samazinās kopējās miskastes apjoms un par atkritumiem jāmaksā mazāk. Tas ir izdevīgi visiem nama iedzīvotājiem. Arguments, ka lielas neērtības rada sašķiroto atkritumu vešana uz speciāliem konteineriem, ir nekas cits kā aizbildinājums. Nav jābrauc speciāli. Aizvediet tos pie viena, kad vedat bērnus uz skolu vai bērnudārzu, vai pa ceļam, braucot uz darbu. Tas prasīs dažas liekas minūtes, bet būsiet izdarījuši labu darbu. Grūtākais ir sākt. Cilvēki, kas sākuši šķirot, jau pēc pāris mēnešiem atzīst, ka iegājuši sava veida azartā un vēlāk vairs nespēj iedomāties, kā bez šķirošanas varēja dzīvot iepriekš. Ir daudzdzīvokļu nami, kuros uz videi draudzīgu dzīvesstilu aicina arī mājas attīstītājs. Piemēram, skandināvu nekustamā īpašuma attīstītāja “Bonava Latvija” jaunajos daudzdzīvokļu projektos paredzēti konteineri atkritumu šķirošanai un arī īpašas tvertnes elektropreču un bateriju reciklēšanai nama kāpņu telpās. 

Vai zināji, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas statistiku, plastmasas izstrādājumi veido vairāk  nekā 80%  no kopējā jūras piedrazojuma apjoma – gan no vienreizlietojamajiem plastmasas traukiem, gan no produktu iepakojumiem.

4. Sadzīvē izmanto pārstrādājamus materiālus. 
Vai zināji, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas statistiku, plastmasas izstrādājumi veido vairāk  nekā 80%  no kopējā jūras piedrazojuma apjoma – gan no vienreizlietojamajiem plastmasas traukiem, gan no produktu iepakojumiem. Turklāt katru gadu Eiropā rodas aptuveni 25,8 miljonu tonnu plastmasas atkritumu un tikai 30% no tiem tiek savākti pārstrādāšanai. Iegādājoties rotaļlietas, apģērbu, preces mājai, apdomā, vai tās tev tiešām ir nepieciešamas un, ja atbilde ir jā, tad plastmasas vietā izvēlies lietas iegādāties no dabīgiem materiāliem – koka, metāla, stikla, kartona u.c. Rezultātā – svaigāks gaiss mājā un pienesums arī kopējajai pasaules ekosistēmai. 

 

5. Energoefektivitātes pasākumi mājā. 
Samazinot enerģijas izmantošanu mājas apstākļos, ieguvumi ir divi – saudzēsiet apkārtējo vidi un arī ietaupīsiet naudu. Izslēdziet apgaismojumu un elektroierīces, kad jūs tās nelietojiet, izmantojiet ekonomiskās gaismas spuldzes. Nemazgājiet veļu augstā temperatūrā bez iemesla. Drēbju mazgāšana 30°C temperatūrā, salīdzinot ar mazgāšanu 60° C,  samazinās elektroenerģijas patēriņu par vairāk nekā 70%. Samaziniet telpu apsildi par vidēji 4° C laikā, kad atrodaties ārpus mājām. Energoefektivitāti mājā nodrošina arī dažādas gudrās ierīces, ļaujot atslēgt elektroierīces mājā arī attālināti. Lielai daļai viedierīču iespējams uzstādīt laika atskati, kas palīdz taupīt enerģiju. Piemēram, ja vēlaties no rīta ieiet siltā vannasistabā, nav nepieciešams grīdas apsildi ieslēgt jau vakarā pirms gulētiešanas - ar sensora palīdzību variet uzstādīt grīdu apsildes ieslēgšanos tikai īsu brīdi pirms pamošanās.