Audio spēles kvalitatīvi pavadītam laikam. Saruna ar spēļu radītāju

Pirms sešiem gadiem Aiga Jakuškina-Ādama realizēja savu ideju un izdeva disku „Audio SPĒLES lieliskiem brīžiem”, kurā digitālā veidā bija apkopotas atjautības un izglītojošas spēles ģimenēm ar bērniem. Nu viņa nolēmusi produktu attīstīt, piedāvājot plašāku spēļu un sarunu tēmu klāstu, kas būs pieejamas ne tikai diskā, bet arī ērti lejupielādējamas iTunes, Google Play elektroniskajos lietotņu veikalos latviešu un krievu valodā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sarunā Aiga Jakuškina-Ādama stāsta par šī produkta ideju.

Viskvalitatīvāk pavadīts laiks ir, esot kopā, kad mēs viens otru sajūtam, dzirdam, redzam. Mūsdienās vecāki ir aizņemti, domājot par ģimenes labklājību – materiālām lietām, labas izglītības nodrošināšanu. Daudz kas notiek digitālajā vidē, kas, protams, ir vajadzīgs, bet mēs tāpēc aizmirstam vērtīgāko, ko varam viens otram dot – tā ir mūsu uzmanība un patiesa ieklausīšanās. 
Ideja par audio spēlēm man radās jau sen, domājot par saturīgu ģimeņu kopā pavadīšanas laiku.
Pirms sešiem gadiem izdevu pirmo disku, kurā bija apkopotas interesantākās bērnībā un arī vēlāk draugu lokā spēlētās spēles, kas nav sarežģītas, kas jāspēlē sarunājoties un kurām nav nepieciešami palīglīdzekļi.
Cilvēkiem patika. Savu pirmo disku saucu par pilotprojektu. Tagad esmu nolēmusi ideju attīstīt, izdodot otro disku ar daudzām jaunām atjautības, fantāziju attīstošām un izglītojošām spēlēm , kuras papildina sarunu tēmas. Tagad lietotājam būs iespēja ērti spēles lejupielādēt no iTunes, app store, google play konta.

Spēles var spēlēt visi – gan jauni, gan veci, draugu kompānijās un divatā, šai versijai galvenā mērķauditorija ir ģimenes ar bērniem. Tā kā diskā būs iekļautas 25 spēles, vecāki no piedāvātā klāsta varēs izvēlēties piemērotākās sava vecuma bērniem.

Kā šīs spēles jāspēlē?

Piemēram, braucot automašīnā, kur esam ierobežotā vidē. Lai katrs “nesēdētu” savā viedtālrunī, var ieslēgt disku (vai iTune), noklausīties spēļu noteikumus un sākt spēli, ar bērniem sarunājoties. Piemēram, spēli, kurš zina visvairāk pilsētu, kas sākas ar A burtu. Vai uzdevumu nosaukt piecas sarkanas lietas, kas atrodas ārā. Bērni mācās alfabētu, ģeogrāfiju, krāsas. Tādējādi mēs gan pozitīvi pavadām laiku – ar smiekliem, pārsteigumiem, jaunām zināšanām, gan vienlaicīgi uzlabojam bērniem sociālās prasmes, jo spēlējot, mēs sarunājamies, ieklausāmies, uzzinām viens otra vēlmes, uzskatus un protams sadzirdam problēmu (ja tāda bērnam ir). Spēle ir labākais veids, kā mēs varam nepiespiestā atmosfērā ļaut bērnam būt atklātam. Bieži lomu spēlēs bērns izsaka tiešām svarīgas lietas, ka viņam rūp, par ko satraucas...vienkārši ar vārdiem tās ir grūti izteikt, bet spēlē viss ir viegli.


Atceros, ka vispatīkamākie mirkļi bērnībā bija tad, kad es tiku sadzirdēta, kad es kaut ko teicu
un otram tas bija svarīgi. Arī mūsdienu bērni jūtas īpaši, kad viņos klausās, uzdod jautājumus.
Man pašai ir trīs bērni, tāpēc es to zinu. Tas ir svarīgi visiem, bet šoreiz ar audio spēļu palīdzību
es lieku uzsvaru tieši uz attiecību veidošanu ģimenē. Vecāki taču labi zina, ka bērnam ir nepieciešama nedalīta uzmanība vismaz 15min dienā. Lūk ir viens veids kā būt tagadnē tieši šajā mirklī ar bērnu.


Vai to nevar atrisināt vienkārši saruna? Kāpēc vajadzīgas spēles?

Reklāma
Reklāma

Jā, ir lieliski, kad cilvēki no sirds sarunājas! Kad to dzirdu, redzu, tad esmu patiesi priecīga! Problēma ir tā, kad satiekas paziņas vai pārnāk bērni no skolas, seko ierastas frāzes, standarta atbildes, kuras bieži vien sevī vairs neietver sajūtas, patiesas emocijas, atklātību. Tāpēc, papildus spēlēm esmu vēlējusies iekļaut arī sarunu tēmas par kurām runājot mēs gan sevī ieklausāmies, gan otrā. Piemēram, ja jūs braucat ceļojumā, viena no tēmām ir pastāstīt par trīs lietām, kuras katrs gribētu šodien piedzīvot, kā es vēlos justies šajās dienās, kādus jaunus iespaidus gūt.
Dažreiz mana sešgadīgā meita pati mani palūdz paspēlēt, piemēram, spēli „Trīs manas labākās un trīs manas sliktākās īpašības”. Tad mēs nosaucam, kas mums viens otrā patīk un kas nepatīk. Pēc šiem uzdevumiem obligāti seko secinājums – kāpēc es tā domāju, kuros brīžos tā jūtos, nepatīk. Ieteikumi ko varētu darīt lai labāk justos. Šīs spēles laikā mēs viena otru tuvāk iepazīstam. Vecākiem šīs sarunas var būt kā “zelta atslēdziņa” lai savu bērnu labāk izprastu, sadzirdētu.
Ir daļa cilvēku, kuriem šāda veida sarunas pašas no sevis tik raiti nerosās. Savā draugu lokā esmu pamanījusi, ka, piemēram, daudziem vīriešiem vairāk padodas ar bērniem darīt praktiskas lietas nevis no sirds sarunāties. Spēles var palīdzēt atraisīties.

 

Tātad spēļu mērķauditorija ir ģimenes ar bērniem?

Spēles var spēlēt visi – gan jauni, gan veci, draugu kompānijās un divatā, šai versijai galvenā mērķauditorija ir ģimenes ar bērniem. Tā kā diskā būs iekļautas 25 spēles, vecāki no piedāvātā klāsta varēs izvēlēties piemērotākās sava vecuma bērniem. Ja mašīnā nav disku atskaņotājs, spēles varēs lejupielādēt arī iTunes un Google Play elektronisko lietotņu veikalus latviešu un krievu valodā.
Spēles ir mūsu dāvana ģimenēm. Mums vislielāko gandarījumu sniegs apziņa, ka ģimenes vairāk runās savā starpā, ieklausās sevī un viens otrā, biežāk kopā no sirds sarunājas! Tā ir produkta pievienotā vērtība, ko vēlamies ar šo ideju realizēt.

 

Vairāk par projektu var uzzināt www.primeaudiogames.com