Trīs gados bērnunamu audzēkņu skaits Rīgā sarucis par 159 bērniem

Pēdējo trīs gadu laikā bērnunamu audzēkņu skaits Rīgā sarucis par 159 bērniem, pastāstīja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Bērnunamu audzēkņu skaits samazīnās. Bet vēl ir bērni, kuri dzīvo iestādēs.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnunamu audzēkņu skaits samazīnās. Bet vēl ir bērni, kuri dzīvo iestādēs.

Viņa informēja, ka 2013.gadā Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centra (RPBJC) septiņās filiālēs uzturējās 357 bērni, 2015.gadā - 305, bet patlaban tajos uzturas 146 bērni.

"Kopš 2016.gada praktizējam pieeju, ka Rīgas pašvaldības bērni tiek ievietoti primāri RPBJC, ja nav citas ģimeniskai videi pietuvinātas alternatīvas. Pēc tam viņus pārvieto uz trim citiem bērnu namiem, kuros tiek īstenots ģimeniskai videi pietuvināts aprūpes modelis," stāstīja pašvaldības pārstāve.

 

Brice norādīja, ka visi pašvaldības bērnu nami ir "ģimeņu tipa", proti, bērni nedzīvojot "baros", bet gan sešiem septiņiem audzēkņiem tiek iedalīta "mamma", kas viņiem palīdz veikt mājas darbus, ar kuru kopā tiek gatavots ēdiens un tiek apgūtas citas sadzīvei nepieciešamas iemaņas.

Samazinoties arī to rīdzinieku skaits, kas uzturas vairākos bērnunamos ārpus Rīgas. Kopumā Rīgas domei līgums par bērnu ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanu noslēgts ar deviņām līgumorganizācijām, kuras atrodas ārpus galvaspilsētas. Patlaban noslēgtie līgumi paredz nodrošināt nepieciešamos pakalpojumus kopumā 97 Rīgas bērniem un jauniešiem.

 

Reklāma
Reklāma

Līgumi parasti tiek slēgti uz trim gadiem un no 2016.gada 1.janvāra līdz šī gada 31.decembrim bija paredzēts "iepirkt vietas" 147 audzēkņiem. Taču samazinoties pieprasījumam pēc pakalpojuma, veikti līguma grozījumi samazinot vietu skaitu 2018.gadā līdz 97 vietām un nākamgad to plānots samazināt jau līdz 64 vietām.

 

Plānots, ka Grašu bērnu ciematā nākamgad turpinās uzturēties 23 bērni, Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijā Valmieras SOS un Īslīces SOS - 25 bērni, biedrībā "Centrs Elizabete" Jelgavā - septiņi bērni, Kokneses novada ģimenes krīzes centrā "Dzeguzīte" - divi bērni, Alojas novada domes bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas centrā "Zīles" Brīvzemnieku pagastā - četri bērni un Tiskādu bērnu namā Rēzeknes novadā - viens bērns.

 

Avots: www.jauns.lv