Kad smēķē grūtnieces un topošie tēvi — ko par to saka zinātnieki un jaunākie zinātnes atklājumi?

Smēķēšana negatīvi iespaido cilvēka spēju radīt pēcnācējus — tas ir sen zināms un daudzkārt pārbaudīts fakts, tomēr ne visi zina, kā cigaretēs esošās indes iedarbojas uz topošo vecāku reproduktīvo sistēmu un arī gaidāmā mazuļa veselību.

Ja smēķē grūtniece — tajā skaitā pasīvi, bērns var piedzimt priekšlaicīgi, tam var rasties augšanas traucējumi, palielinās risks zīdaiņu pēkšņas nāves sindromam, nākotnē var veidoties uzvedības un psihiatriskā rakstura problēmas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja smēķē grūtniece — tajā skaitā pasīvi, bērns var piedzimt priekšlaicīgi, tam var rasties augšanas traucējumi, palielinās risks zīdaiņu pēkšņas nāves sindromam, nākotnē var veidoties uzvedības un psihiatriskā rakstura problēmas.

Smēķēšana negatīvi iespaido cilvēka spēju radīt pēcnācējus — tas ir sen zināms un daudzkārt pārbaudīts fakts. Arī šogad Latvijā tiek rīkoti vairāki pasākumi un kampaņas, lai palīdzētu cilvēkiem atmest šo kaitīgu ieradumu. Lai veicinātu informētību, Neauglības ārstēšanas kampaņa kopā ar Klīnikas EGV ginekoloģi-reproduktoloģi Solvitu Funku stāsta, kādi riski rodas, ja smēķē pāris, kas kļūs par vecākiem.


“Žurnālā “Human Reproduction” ir publicēts Dānijas zinātnieku pētījums (vairāk par to var lasīt šeit). Pēc legāli veiktiem abortiem tika izpētītas divdesmit četras 37 – 68 dienas vecu embriju dzimumšūnas. Zinātnieki atklāja, ka to sieviešu embrijos, kuras smēķēja grūtniecības laikā, ir par 55 % mazāk dzimumšūnu, kas atbild par olšūnu un spermatozoīdu veidošanos. Turklāt tika konstatēts, ka vīriešu kārtas embriji ir jutīgāki pret grūtnieces izsmēķēto cigarešu skaitu — tas nozīmē, ka mātes smēķēšana grūtniecības laikā zēniem ir bīstamāka nekā meitenēm,” stāsta Funka. 

 

Zinātnieki atklāja, ka to sieviešu embrijos, kuras smēķēja grūtniecības laikā, ir par 55 % mazāk dzimumšūnu, kas atbild par olšūnu un spermatozoīdu veidošanos. 

 


Smēķēšanas kaitīgumu auglībai apliecina arī citi pētījumi. Piemēram, kāds vācu zinātnieku pētījums apliecina,  ka smēķēšana var veicināt neauglību vīriešiem, jo bojā olbaltumvielas, kas nodrošina normālas spermas veidošanos (detalizēti par to var lasīt šeit). Pētījuma ietvaros tika izpētīta divu olbaltumu koncentrācija, kurus sauc par protamīniem P1 un P2, un kam ir izšķiroša nozīme hromosomu veidošanās procesā šūnu dalīšanās laikā. Pētījumā piedalījās 53 vīrieši, kas izsmēķē vairāk par 20 cigaretēm dienā. To spermas paraugus salīdzināja ar 63 nesmēķējošu stiprā dzimuma pārstāvju spermu. Izrādījās, ka smēķētājiem ir par 14 % zemāka protamīna P2 koncentrācija nekā nesmēķētājiem un kopumā augstāka P1 attiecība pret P2. Turklāt smēķētājiem tika konstatētas oksidatīvā stresa pazīmes — tas ir process, kurā tiek bojātas šūnas, tādējādi negatīvi ietekmējot spermas DNS. Vīriešiem, kas smēķē, ir mazāk un mazkustīgāki spermatozoīdi, biežākas to formas un funkciju novirzes. Tas ne vien samazina vīrieša spēju radīt bērnu, bet arī palielina augļa attīstības anomāliju varbūtību, kā arī var radīt erekcijas traucējumus.

 

Reklāma
Reklāma

Vīriešiem, kas smēķē, ir mazāk un mazkustīgāki spermatozoīdi, biežākas to formas un funkciju novirzes. Tas ne vien samazina vīrieša spēju radīt bērnu, bet arī palielina augļa attīstības anomāliju varbūtību.



“Pētījumi un prakse liecina, ka abiem topošajiem vecākiem būtu jāatturas no smēķēšanas. Smēķējošs vīrietis bojā savu spermu, kas palielina augļa attīstības anomāliju varbūtību. Ja smēķē grūtniece — tajā skaitā pasīvi, bērns var piedzimt priekšlaicīgi, tam var rasties augšanas traucējumi, palielinās risks zīdaiņu pēkšņas nāves sindromam, nākotnē var veidoties uzvedības un psihiatriskā rakstura problēmas. Kā arī, bez šaubām, smēķēšana var veicināt spontāno abortu,” noslēdz Klīnikas EGV ārste un atgādina — rūpējamies par savu veselību un ar savām izvēlēm nenodarām kaitējumu citiem. 

 

LASI ARĪ: Ja smēķē mamma, bērns peldas nikotīnā

Grūtniecība un smēķēšana