Kā lielveikalā neiegrābties sliktos mandarīnos un kā atpazīt visgardākos

Lielākoties mandarīnus pērkam uz labu laimi, cerot, ka būs gardi. Šoreiz par to, kā pareizi izvēlēties mandarīnus un kā nenošaut greizi.

Mandarīnam jābūt svaigam, veselam un tīram.

FOTO: Shutterstock.com

Mandarīnam jābūt svaigam, veselam un tīram.

Uzreiz jāizšķir būtiska lieta: eksistē mandarīni, un eksistē mandarīnu hibrīdi. Piemēram, tik daudzu iecienītie klementīni ir mandarīna hibrīds, nevis mandarīns. Pirmos var pazīt pēc tā, ka augļi ir mazi izmērā, ar relatīvi plānu miziņu, kas grūti lobās. Īstie mandarīni  ir tvirti, skābi (atskaitot tos, kas aug Abhāzijas reģionā) un bez kauliņiem. Savukārt klementīni ir lieli, ar biezu koši oranžu mizu, mizojas viegli, un auglis ir salds. Tam ir daudz kauliņu.

Tie ir divi dažādi augļi. Ņem vērā, ka labs mandarīns ir sulīgs, bet ne īpaši salds. Labs klementīns ir salds, taču pēc struktūras sausāks nekā mandarīns.

 

Labs mandarīns ir sulīgs, bet ne īpaši salds. Labs klementīns ir salds, taču pēc struktūras sausāks nekā mandarīns.

 

Pirmie veikalos nonāk spilgti dzeltenie

Šiva Mikan un Satsumi šķirņu mandarīni ir pirmie, kas parādās veikalu plauktos. Tie sāk nogatavoties oktobra beigās un novembrī jau pieejami pircējiem. Šiva Mikan mandarīni pēc izmēra ir maziņi un vairāk dzelteni nekā oranži. Satsumi mandarīni parādās novembra beigās un decembrī, tie ir lielāki un ar biezāku mizu. Raksturīgi, ka Satsumi mandarīniem daiviņas mēdz būt dažādu lielumu. Kopumā pasaulē eksistē 70 dažādas mandarīnu un to atvasinājumu šķirnes. Pie mums tāda kā firmas zīme skaitās Marokas mandarīni - tie ir pietiekami saldi, pietiekoši lieli, un nesatur pārmēru daudz kauliņu. Marokā audzētie mandarīni lielākoties ir Murkottas šķirne, un tos varam ēst no novembra līdz pat februārim.
 

Kāds izskatās labs mandarīns

Mandarīnam jābūt svaigam, veselam un tīram. Tiesa, neliels defekts mizā neko ļaunu nenozīmē un arī "ieskrāpētu" augli droši var likt savā groziņā. Sīki defekti mandarīna garšu "no iekšpuses" neietekmēs. Augļa svaigumu var noteikt pēc mizas - ja tā ir nedaudz vēsa un mazliet, mazliet mitra, mandarīns ir svaigs. Mitrums ir citrusaugļu suliņa.
 

Augļa svaigumu var noteikt pēc mizas - ja tā ir nedaudz vēsa un mazliet, mazliet mitra, mandarīns ir svaigs. Mitrums ir citrusaugļu suliņa.

 

Reklāma
Reklāma

Kādu mandarīnu labāk neņemt

Ja auglim jau pēc mizas ir redzami bojājumi tumšāka paskata un neveselīgi mīksta laukuma izskatā, to vēl var ēst, taču garšīgs tas nebūs. Otrais triks: pieliec mandarīnu pie deguna! Ja tam ir rūgtena smarža, neņem. Trešais un acīmredzamākais - puve. Nekādā gadījumā nedrīkst pirkt iepuvušus augļus, tie nekam nederēs.

 

Pieliec mandarīnu pie deguna! Ja tam ir rūgtena smarža, neņem. 

 

Nereti ilgāk uzglabāti mandarīni sāk pelēt no ārpuses. Tā ir antraknozes, sēnīšu infekcijas pazīme. Teorētiski ēst var, taču neko ļoti garšīgu gaidīt nevar. Tāpat neko labu nesola izkaltuši mandarīni: jau no mizas redzams, ka iekšpusē tas būs tāds pats.
 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti